Fem års fängelse för misshandel av inbrottstjuv står fast – HD prövar inte fallet


BROTTSLIGHET. Sveriges rättssystem verkar helt sjukt. Dagligen läser vi om låga straff och förmildrande omständigheter till dessa löjliga straff.

När mannen skulle gripa en tjuv på bar gärning blev han attackerad med hammare. Han försvarade sig genom att slå en mopedhjälm mot tjuvens huvud – någonting som resulterade i att tjuven invalidiserades. Mannen friades i tingsrätten men hovrätten dömde honom till fem års fängelse. Mannen överklagade till Högsta domstolen – dock förgäves. Läs mer på Dagens Juridik…

2017-02-23. Misshandlade biltjuv – får fem års fängelse och ska betala 1,5 miljon i skadestånd till tjuven!

BROTTSLIGHET. Det var en natt i början av oktober 2015 som en man i 40-årsåldern från Tyresö utanför Stockholm var på väg hem från krogen tillsammans med en vän som de hörde ljudet av krossat glas utanför en bilkedjas lokaler i Brandbergen.

Då de gick närmare såg de att det satt en man i mopedhjälm inne i en röd Mercedes. Bakrutan på bilen var krossad.

När 40-åringens vän ingrep mot biltjuven blev det bråk. När Tyresömannen själv skulle ringa till polisen fick han ett slag i ansiktet. Biltjuven tog av sig sin mopedhjälm och hade en busshammare i handen.

Tyresömannen fick tag på mopedhjälmen och svingade den mot biltjuvens huvud minst tre gånger och sedan ytterligare en gång då biltjuven ramlat till marken. Först därefter slog han larm genom att ringa 112. Uppgiften om att han slagit biltjuven en gång efter det att han fallit tog han tillbaka under rättegången.

Han har uppgett att han sagt det till polisen på grund av att han var chockad. Tyresömannen menade att han handlat i nödvärn och tingsrätten friade honom i oktober förra året.

Men Svea hovrätt menar med stöd från ett utlåtande från Nationellt forensiskt centrum, att det är styrkt att biltjuven blivit misshandlat på ett synnerligen grovt sätt då han legat på marken. Man har hittat blodstänk på gärningsmannens byxben och skor som bevisar detta. Misshandeln upphörde inte förrän hans vän gick emellan.

För grov misshandel, synnerligen grovt brott, har hovrätten dömt mannen till fem års fängelse. Han ska dessutom betala drygt 1,5 miljoner kronor i skadestånd till den misshandlade biltjuven som blivit invalidiserad av den grova misshandeln.

Domen kommer att överklagas till Högsta domstolen, skriver Mitti.se.

Enligt den fängelsedömde mannens advokat, Anders Björk, har inte hovrätten tagit hänsyn till att biltjuven ska ha varit påverkad av narkotika.

– Det gjorde att tjuven var i ett aggressivt tillstånd. Vi menar att det var ett försvarligt agerande från min klient, säger advokat Björk.

-Pettersson noterar att svenska domstolar tydligen kan döma ut rejäla straff. Fem års fängelse och 1,5 miljoner i skadestånd är ett skämt, jämfört med de straff brottslingar som misshandlar hederliga människor brukar få…


16 responses to “Fem års fängelse för misshandel av inbrottstjuv står fast – HD prövar inte fallet

 • Juvilyn

  Anne Ramberg bedrogs av sin man Fredrik Ramberg i alla herrans år, till hon en vacker dag själv hittade en älskare (Claes).
  När Fredrik av en slump fick reda på detta via ett kärleks SMS som han råkade läsa på fruns mobil, tog det hus i helvete och skilsmässan var ett faktum.

  Gilla

 • Justitia

  Det här visar bara hur viktigt det är att icke ens anmäla brott efter att man skipat rättvisa. Jag tror, hoppas och önskar att fler slaktar avskummen, mal ner dem och sen spolar ner resterna i toaletterna, alternativt gräver ner skiten så att de aldrig återfinns. OBS ingen uppmaning till att skipa rättvisa, bara en egen önskan och förhoppning.

  Gilla

 • Mia

  Om man får för sig att leka polis när man är lagom berusad efter en krogvända kan det sluta med 5 års fängelse, 1 1/2 miljon i skadestånd och en person som blivit ett kolli och kräver vård dygnet runt i resten av sitt liv.

  Bättre att ringa polisen när man ser brott begås.

  Gilla

 • jhonsson

  Om det i stället varit tjuven som misshandlade, hur många timmars samhällstjänst hade han fått?

  Gilla

 • jhonsson

  De svenska rättskipande myndigheterna, dvs polis, åklagar- och domstolsväsendet har nått ett tillstånd av total kollaps och har nått en bottennivå så långt ner, att man inte trodde det var möjligt.
  Nu brådskar det ordentligt med att återinföra lag och ordning.
  Slut med fotbojor. Lås in slöddret.

  Gilla

 • Svensk lösen

  Man måste nog vara minst hovrättsråd för att kunna avge en sådan dom. Tingsrätterna befinner sig ju närmare verkligheten men i hovrätten gäller det att räkna slagen när man försvarar sig.
  Klockrent fall av nödvärnsexcess!

  24 kap. Om allmänna grunder för ansvarsfrihet

  1 § En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.
  Rätt till nödvärn föreligger mot
  1. ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom,
  2. den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning, 3. den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg, eller
  4. den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse. Lag (1994:458

  samt nödvärnsexcess

  6 § Om någon i fall där 1–5 §§ detta kapitel eller 10 § polislagen (1984:387) är tillämplig har gjort mer än vad som är medgivet, skall han ändå vara fri från ansvar, om omständigheterna var sådana att han svårligen kunde besinna sig. Lag (1994:458).

  Liked by 1 person

 • MartinA

  Det enda man kan göra med rättsväsendet i sverige är att undvika det.

  Gilla

 • ossie

  Bryter man sig in i andras hem borde man vara totalt fredlös. Svensk sk rättvisa är en ren parodi. Man står för det mesta på brottslingarnas sida. Speciellt när det rör sig om blattar.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Man tror att man har hört det mesta, när man närmar sig 70 bast.Snart blir man inte förvånad för någonting.Är det här Mardröm? När vaknar vi,är det folk från Uganda som stiftar lagarna Eller?MVH Adolf

  Gilla

  • Bosse

   Detta är ett sinnessjukt land.En direkt uppmaning till dom kriminella,fortsätt på eran bana, risken är obefintlig att ni åker dit.
   Att det inte kommer fler protester från EU om att Sverige måste skärpa sig när det gäller att stävja brottsligheten. Denna flathet påverkar ju hela unionen.

   Gilla

 • Mohammed

  Om tjuven var en Neger/Blatte så är det nog medlemmar i den underjordiska frimureri sekten Hilda och Ruben,som påverkat dumutslaget.Jag kan tänka mig att Anne Ramberg beordrat domarna
  vid deras underjordiska skull and bones möten att döma som domen blev
  Hon styr hela det svenska rättsväsendet genom sekten och alla medlemmar borde fängslas och dömmas till hårda fängelse straff

  Gilla

 • Tanten

  Ta fallet med de två s.k. föräldrarna på ett asylboende som slog ihjäl sin bebis. De skyllde på varandra, ingen fälldes. Tvärtom – de friades och fick 164.000 vardera för att de suttit anhållna en stund!
  Skulle två svenskar komma undan på det sättet!!???
  Svar: nej!

  Gilla

 • Tanten

  Det här landet är totalt upp och ner då det gäller det s.k. rättsväsendet. Svenskar ska straffas och plågas oavsett vad det gäller för mål. Helt vansinnigt.

  Gilla

 • Black Op Operator

  Politisk domstol underminerar medborgarnas förtroende för rättsstaten.

  Vad vill dom med denna dom? Skjut, gräv, tig? <- retorisk fråga

  Gilla

  • Lagro

   Det är ett sätt att förbättra brottsstatistiken för asylinvandrarna, när den jämförs med svenskar och utdömda straff.
   Naturligtvis försvinner förtroendet för rättsstaten med sådana här fasoner.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: