Myndigheterna i Kongo Kinshasa: Kidnappade svenskan Zaida Catalan hittad död


UTRIKES. Den svenska biståndsarbetaren, Zaida Catalan, som nyligen kidnappades i Kongo Kinshasa har hittats död, meddelar de kongolesiska myndigheterna.– Den provinsielle poliskommissionären har just återvänt från området där kropparna av två FN-experter hittades, säger Lambert Mende, talesperson för regeringen i Kongo-Kinshasa, rapporterar AFP. Svenskan kidnappades i Kasai-provinsen tillsammans med en amerikan och fyra kongoleser.

Zaida Catalan och Michael Sharp har hittats mördade i Kongo. Även deras tolk Betu Tshintela har hittats död.

Enligt Lambert Mende, talesperson för regeringen i Kongo-Kinshasa, är det kropparna efter svenskan och amerikanen som har hittats. Mende uppger vidare att kropparna förts till ett bårhus på flygplatsen i provinshuvudstaden Kananga.

Provinsen har plågats av våldsamma motsättningar sedan regeringsstyrkor dödade Kamwina Nsapu, en lokal milis- och stamledare som gjort uppror mot president Joseph Kabilas centralregering.

Svenska UD har i nuläget varken bekräftat eller dementerat uppgifterna om att det är svenskan som är ett av offren. SVT Nyheter har varit i kontakt med en representant för UNDP, den FN-grupp för vilken den svenska kvinnan jobbade för i Kongo, som inte vill kommentera uppgifterna från regeringen i Kongo-Kinshasa.

Svenskan och amerikanen var FN-anställda som ingick i en expertgrupp från FN:s generalsekretariat för att övervaka FN-sanktionerna mot Kongo-Kinshasa.

De skulle också undersöka misstankar om att kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser.

Området har sedan i juli förra året varit platsen för sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och en lokal milis som kallas Kamuina Nsapu.

Zaida Catalan hade en bakgrund som djurrättsaktivist när hon år 2001 blev språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. Efter två år som språkrör tillsammans med Gustav Fridolin och två tillsammans med Einar Westergaard avgick hon som språkrör för Grön Ungdom 2005.

Sedan valet 2006 är hon ledamot av Stockholms stads kommunfullmäktige för miljöpartiet. Hon har även arbetat som jurist för Miljöpartiet de Gröna vid deras riksdagskansli.

I december 2010 sade Catalán ”Jag har kommit till vägs ände i partiet och vill gå vidare där jag kan utvecklas”. Hon lämnade jobbet som jurist i Miljöpartiets riksdagsgrupp för att jobba som expert på sexuellt våld för EU:s polisinsats EUPOL i Goma, Kongo och sade att det inte var säkert att hon skulle komma tillbaka till Miljöpartiet.

Den 28:e mars rapporterar tidningen Barometern att Zaida Catalan hittas död i Kongo.

 


45 responses to “Myndigheterna i Kongo Kinshasa: Kidnappade svenskan Zaida Catalan hittad död

 • Thomas.B

  Hur jävla dum får man vara varför åker man till Kongo
  På 50-60 talet hade Sverige FN trupp i Kongo Svenske
  Dag Hammarsköld blev Mördad ! När jag gick i skolan
  så hade jag en Lärare i 3e Klass som hade varit och
  krigat i Kongo med FN. vi kallade honom Kongo Göran
  det är 50 år sedan. Det har inte hänt något ännu på 60 år som kan
  kallas fred i Kongo så kommer det inte hända NÅGONSIN !
  LÄMNA KONGOLESERNA i FRED SÅ kan dom ha sitt
  skit DET går inte att påverka ALLA DESSA KLANHÖVDINGARNA
  DOM ÄR TA mig Fan inte KLOKA på en jävla Fläck

  Gilla

 • Greger

  Jag kommer under min livstid aldrig åka till Afrika, Mellanöstern eller Latinamerika.

  Gilla

 • marcus

  Skulle vara intressant att veta hur mycket skadestånd får hennes familj.
  Glöm aldrig Annie Lööf och hennes 30 MILJONER INVANDRARE TILL SVERIGE! Dom ärr ju vårrra nybyggarre…
  67 miljoner kongoleser har inte fel.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Klimatsmart miljöpartist som flög mellan AfghanIStan, och Afrika, när svenne måste hindras från att ta bilen i Stockholm med trängselskatt.
  Jag ska festa med att äta en blodig biff med kongoleserna i Asptunaanstalten, betald av svenska pensionärer.

  Gilla

 • Torleif

  ”Michael Sharp”. Undra hur skarp han egentligen var???

  Gilla

 • ruben

  Sorgligt. Halshuggning, verkar vara de ökända Islamist-metoderna. Många Afrikanska nationer verkar utvecklas mot krig, kriminalitet, svält och kaos, trots en gemensam Afrikansk union, trots stora naturresurser, trots regeringar och ledare med rätt hudfärg och trots frånvaro av kolonisatörer. En del Afrikanska länder verkar vara mer beroende av bistånd idag från övriga världen, än de var för 60 år sedan. Vart tog den tänkta demokratiska samhällsutvecklingen vägen? Tjänar världen och Afrika på att övriga världen ständigt bistår med pengar och FN-styrkor? Det mönster av katastrofer, svält och fattigdom som tycks hållit på i evigheter verkar inte minska. Afrikanska unionen som startades 2002 verkar inte ha haft den effekt den var tänkt för? Den subjektiva bilden man får utan att veta exakt vad det handlar om är lidanden, svältkatastrofer, kriminalitet och många olika krig.

  Gilla

  • Anna

   Jag måste rätta dig: KOLONISATÖRERNA ÄR KVAR!!!! men relativt osynliga för omvärlden. I Kongo -som det senaste 60 åren har varit- är kampen mellan rebeller som är emot kolonisatörer och kolonisatörernas egen maktelit som håller dörren öppet till de enorma tillgångarna där kongolesarna plundrade och slagna tillbaka till medeltidsnivåer.
   FN är en brutal korrupt Organisation och dess medarbetare har -med stor sannolikhet- har mycket god insyn hur denna ”fredsbevarande organ” fungerar i verkligheten och vilka intresse de tjänar!
   Se: Uppdrag gransknings del 1/2 dokumentär om FN!!!

   Gilla

 • RäddSomFan

  Ingen jag känner sörjer, finns viktigare saker att göra. När Löfven sörjer över detta då förstår man hur det ligger till, för när IKEA mördaren slog till lyfte han inte ens ett ögonbryn.

  Gilla

 • Argus

  Jag kräver en haverikommission om den svenska skolan och en sanningskommission för det svenska politiska systemet.

  Det är beklagligt att människor avrättas av barbarer även om de eventuellt har haft sig själva att skylla till del. Det är så oerhört mycket som gått fel i detta fall. Till att börja med borde Zaida Catalan med en chilensk far och en svensk mor aldrig blivit född då vi aldrig borde låta extremister, typ kommunister, komma in i landet som i fallet med hennes far. Jag uppmanar alla att, ifrån oberoende källor, studera vad som egentligen hände i Chile 1970 – 1973 och jag är övertygad om att ni kommer att finna uppgifter som ni aldrig tidigare läst i svensk media som kommer att förändra er bild.

  Vidare har vi ett skolsystem som ”glömde bort” att lära ungarna att kritiskt granska uppgifter. Nu vill man tydligen börja igen då medias monopol är brutet och man vill uppenbarligen att ungarna ska bli mediaslavar igen. Om skolan lärde ut logik och konsekvensanalys skulle röstboskapen för FI¡(fan), V(PK) och MP(K) räknas i promille och inte i procent.

  På menlösa barns dag, 29 december, får vi ägna Zaida Catalán och andra naiva eller oskyldiga offer som offrats på den politiska korrekthetens altare en tanke och stärka oss i övertygelsen att jobba vidare mot ondskan i världen, i dessa fall djupt dold i den politiska korrektheten och globalismen.

  Gilla

  • Nog Nu

   Arvet efter Palme(von Knieriem) gör sig alltjämt gällande inom svensk politik och samhälle!

   Helt riktigt skulle dessa sydamerikaner aldrig någonsin importerats!

   Nu kommer vi behöva införa samma sorts styre som Pinochet för att styra upp vårt land!

   Lämna afrika åt afrikanerna! Var sak på sin plats!

   Gilla

 • Lena

  O T
  Om någon måste hålla sig vaken inatt och under morgontimmarna så här finns en del material att ”bita ” i.
  https://www.rt.com/news/382618-paris-police-protest-clashes/#.WNrgfmgyF1s.twitter
  Nu säger jag godnatt och ha det det så bra.

  Gilla

 • Lena

  Nu väntar vi på ett uttalande av Sveriges kriminolog NR 1, ”vad har dessa ”monster” upplevt i sitt liv” ?
  Väntar på svar !

  Gilla

 • Daredevil

  Varning – altruism kan allvarligt skada din hälsa. En del lär sig aldrig. Dessa världsmedborgare som tror så gott om alla. Den dårskapen, den dårskspen…

  Gilla

 • Lena

  Jag ser på bilden att den svarte vill vara vit !

  Gilla

 • Jhonsson

  Mona (S)ahlin i tal till invandrare: ”Ni har kultur, identitet en historia. Vi har bara Midsommar och sådana töntiga saker”!
  Kultur?

  Gilla

  • Involuntarium

   Jhonsson den hen har väl alltid varit naiv, enfaldig, svagbegåvad och totalt verklighetsfrånvänd! Inte tu tal om den saken, det började med Barbie klubben och slutade med någon form av intyg för typ ett bankbedrägeri!

   Hahahohaaaaaahoha där är inte alla bestick i lådan!

   Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning! Sverige ut ur EU nu!

   Gilla

  • Lena

   Sugarmummy var i skattebetalarnas kista och grävde, hon lyckades en stund……slut med det nu …….ELLER ?
   För övrigt är hon helt bedrövlig och har alltid varit, palme tyckte annorledes ….undrar varför ?

   Gilla

 • Gus

  Jävla satans mördarpack ! Stackars Zaida och hennes familj .

  Gilla

 • our land is gone

  Citat:
  Jobba som volontär.
  Genom att jobba som volontär gör du en insats för en bättre värld samtidigt som du får uppleva en annan kultur på riktigt nära håll. Här får du en inblick i vad det innebär att jobba som volontär, vilka organisationer du kan åka med och vilka krav som ställs på dig.

  Att vara volontär innebär att man åker iväg och arbetar i någon form av hjälpprojekt utan att få betalt. Det kan handla om allt från att jobba på barnhem i fattiga länder till att delta i projekt för att rädda utrotningshotade djur eller att hjälpa till med återuppbyggnaden av byar som förstörts av jordbävningar eller översvämningar.

  Du kan arbeta som volontär i allt från ett par veckor upp till flera år. För att jobba en längre tid krävs ibland att du har en relevant yrkesutbildning och/eller arbetslivserfarenhet. För arbete under kortare perioder brukar det däremot inte finnas några sådana krav.

  Som volontär måste du vara beredd att arbeta hårt, ofta under svåra förhållanden. I gengäld får du får en nyttig och annorlunda erfarenhet, möjlighet att leva i en annan kultur och att lära känna nya människor.
  Och du kommer med all sannolikhet att känna både glädje och stolthet över att göra en insats någonstans där det verkligen behövs.

  Viktiga egenskaper för en volontär:
  Grundkravet för att du ska kunna jobba som volontär är att du är villig att göra en insats utan tanke på egen vinning.
  Därför är det viktigt att du känner motivation och engagemang för det projekt du ska arbeta i.

  Gilla

  • Involuntarium

   Mnja our land is gone nog är insatsen något högre än att bara arbeta utan egen vinning? Tydligen är det med huvudet och livet som insats som arbetet utförs!

   Det kan aldrig vara värt att mista livhanken på grund av sin naivitet, enfald, svagbegåvning och sinnessvaghet!

   Människor som i sin missriktade egotrippade själviskhet och för tillfredsställese av sitt behov av godhetsknarkande ger sig ut som världsmedborgare och inbillar sig att de gör en insats för världsfreden eller något annat trivialt ändamål, förstår tydligen inte att de oroar och skadar sina närmsta anhöriga genom fullständigt vansinniga beslut som i många fall leder till en alldeles för tidig och mycket kvalfull död! Sorgen för de närmsta vid dödsbudet blir självklart mycket större än vid någon annan form av för tidig död! De närmsta anhöriga och nära vänner får naturligtvis helt osökt tankar om fysisksmärta, psykiskpåfrestning och dödsångest hos den som helt aningslöst i sin naivitet och enfald utsatt sig för döden!

   Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning! Sverige ut ur EU nu!

   Gilla

 • Involuntarium

  Jojo där gick det åt helvete med ytterligare en världsmedborgare som inbillade sig att alla människor är ”snälla” innerst inne! Tråkigt för världsmedborgarens anhöriga att behöva uppleva sorgen som hen förorsakat sina närmsta!

  Nu får vi väl hoppas att händelsen bli en lärdom för resten av de naiva, enfaldiga, svagbegåvade och sinnessvaga världsmedborgarna som inbillar sig att det inte finns genuint ”onda människor”!

  Fast med facit i hand så vet vi med största sannolikhet att världsmedborgarna ställer sig upp och rabblar mantrat om och om igen ”vi får inte låta våldet och ondskan utgöra ett hinder i våra godhetsknarkande liv! Låt inte händelsen på något sätt negativt påverka eller begränsa ditt liv!

  Fy fan för naiva, enfaldiga, svagbegåvade och sinnessvaga individer världsmedborgare utan den minsta tillstymmelse till självbevarelsedrift!

  Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning! Sverige ut ur EU nu!

  Liked by 1 person

  • Mia

   ”Sorgen som hen förorsakat sina närmaste.”

   Konstig inställning att skuldbelägga den mördade istället för mördaren.

   Gilla

   • Involuntarium

    Tråkigt att du inte ser längre än näsan räcker Mia!

    Det gäller att vara ödmjuk inför sina närstående och förstå sina handlingar och förstå konsekvensen av sitt handlande men det övergår tydligen din tankeverksamhet! Tråkigt att du har otur när du tänker till!

    Mia du vet Sverige har sedan minst tio år tillbaka varnat sina medborgare att resa in i Kongo Kinshasa! Mia det finns självklart en anledning till den varningen! Precis som en mängd västländer varnar sina medborgare från inresa till Sverige, beroende på de terrorhot och de våldshandlingar som dagligen utförs i Sverige!

    Du förstår Mia alla människor är inte ”trevliga eller snälla”!

    Gilla

   • Lena

    Mia
    Du är som ARMERAD betong, så DU har INGA problem !

    Gilla

   • Mia

    Involatorium
    Denna kvinna var säkert helt medveten om riskerna det innebär att jobba för FN. Ett antal biståndsarbetar eller de med andra uppgifter dödas varje år.

    Att svenskar varnas för att åka till Kongo som turister är en annan sak.

    Gilla

 • our land is gone

  Varför åker inte Svenska Regeringen och ”kändisar” till Kongo Kinshasa för att HEDRA ZAIDA CATALAN?

  Gilla

 • Ingemar

  Enligt Vikipedia var hennes mor Svenska och hennes far Chilenare som kom till Sverige 1975 !!!!

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Ja, det var mycket skräp som vi fick från Chile då! Tänk vad skönt för dom att få rensa ut!

   Gilla

   • Ingemar

    Jag har hittat siffror på 3,3 gångers överrepresentation i brottslighet för Chlienare. Jag känner dock en kvinna som är bra och är bekant med en annan. Det verkar vara de Chilenska männen som utmärker sig !!!! Ett exempel är automatvapenskjutningen utanför en restaurang i Stockholm för några decennier sedan, det var en Chilenare, minns dock ej namnet !!!!!!

    Gilla

   • Kalasbetalaren

    Rossana Dimarco, ”du är inte min talman” hos kommunisterna är ett bra exempel på vilka galningar vi fick ärva av Chile. Det vimlar av dom inom politiken!

    Gilla

   • Ingemar

    Ja, hon ja, som inte ens respekterar yttrandefriheten, själv !!!!!!

    Gilla

 • Tanten

  Hur kan folk från civiliserade länder åka till Kongo??

  Gilla

 • Mimi N.

  Hur mycket utvecklingsbistånd fär Kongo Kinshasa av Sverige ?

  Gilla

 • white lady

  Det högsta priset för en tillgiven miljöpartist: att bli halshuggen av de som MP vurmar för…

  Gilla

 • Lena

  På början av 2000-talet så träffade jag en belgisk kvinna i Belgien, hon bodde granne med min dotter som var tillfälligt boende där. Den äldre grannen berättade att hennes son arbetade för en hjälporganisaion i Kongo, hon besökte vid ett tillfälle tillsammans med sitt barnbarn sonen, han organiserade en utflykt för sin son och mamma…………det blev en mardröm! På väg med en chaufför från punkt A till B så stoppades bilen av beväpnade soldater, alla fick stiga ur bilen och de blev strippade på allt inklusive sina skor och kläder. Den unge pojken var så rädd att han inte kunde knyta upp sina sneekers snabbt nog och då visade infödingarna att de tänkte hugga av honom fötterna, han lyckades och fick därmed behålla sina fötter !

  Nakna fick de vänta på att någon hade vägarna förbi som kunde hjälpa dem !

  Gilla

  • Kurt

   De kan tacka sin lyckliga stjärna att de fick behålla livet

   Gilla

   • Lena

    Jag vet att de var tacksamma, sonen slutade att arbeta för hjälporganisationen direkt men du vet ju Belgien har sin historia, tyvärr !

    Gilla

   • Lena

    Kurt
    Jag har aldrig varit så rädd som jag var ensam i Brussel, det är fortfarande i mitt huvud.
    Lyckades att ta mig till rätt tåg, dock det var för djävligt hemskt, allt omkring mig var kolsvart !
    Ja jag var RÄDD!

    Gilla

 • Lönnberg

  Enligt Voice of America för Afrika hittades kroppen halshuggen. Civiliserade herrar på de lata latituderna, minsann.

  http://www.voaafrique.com/a/deux-corps-retrouves-dans-la-region-ou-les-deux-experts-de-l-onu-ont-disparu/3784816.html

  Gilla

  • Eva Nilsson

   Miljöpartiets politik och Zaida Cataláns kropp är alltså lika huvudlösa
   (ursäkta makaber liknelse)

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: