Stäng

Går vi symboliskt samma väg som Aniaras passagerare?

INSÄNDARE. Jag har sedan många år haft Harry Martinsons rymdepos, Aniara som enda litterära verk liggande på mitt nattduksbord. Det gör att jag nu har svårt att komma i håg hur många gånger jag läst igenom den helt och hur många gånger jag endast ögnat den och då fastnat för någon eller några verser.

När jag häromkvällen än en gång gjorde om samma sak fastnade jag för följande verser. Men först lite historik.

I korthet handlar Aniara om ett rymdskepp med vilken människor från jorden evakueras till Mars sedan jorden förgiftats efter atomkrig och gjorts obeboelig. Skeppet kommer emellertid ur kurs och styr ut mot Lyrans stjärnbild utan möjlighet att återvända till vårt solsystem.

Inte nog med detta utan de flera tusen passagerarna utsätts för ett grymt maktmissbruk av rymdskeppets despotiske befälhavare – Shefone, som fängslar motståndsmän, försöker dölja hur illa ställt det egentligen är, men genomskådas snart av allt fler av de ombordvarande.

Aniara består av 103 verser. De jag nu vill belysa fångade mig av den anledningen att de kunde vara en skildring av det som nu sker med vårt land vad gäller förtryck av åsikts- och yttrandefriheten men också den otrygghet och kriminalitet de svenska medborgarna är utsatta för efter massinvandringen på 2000-talet.

Inte minst de svenska kvinnorna som ansetts nått längst vad gäller jämlikhet och personlig frihet lever nu i ständig otrygghet. Ja, de har mist sin personliga frihet genom att de ständigt riskera att utsättas för överfall i form av våld och våldtäkter etc om de vistas utanför bostaden utan skydd.

Martinson älskade naturen men älskade också jorden och inte minst Sverige. Detta beskriver han i vers 79.

”Vi kom från Jorden, Doris land, klenoden i vårt solsystem, det enda klot där Livet fått ett land av mjölk och honung. Beskriv de landskap som där fanns, de dagar som där grydde.
Beskriv den människa som i glans sitt släktes likdräkt sydde tills Gud och Satan hand i hand i ett förstört, förgiftat land kring berg och backar flydde för människan: askans konung”.

Vårt Sverige är förgiftat på ett annat sätt. Individer från ondskans religion/ideologi har tillåtits komma till vårt land och tillämpa sin människofientliga religion/kultur så att Sveriges medborgare tvingas leva i ständig skräck och otrygghet. De som har ansvaret för tryggheten har totalt svikit de egna medborgarna och samverkar med folkets fiender.Gör vi inte uppror är sannolikheten stor att vi som folk går under precis som Aniara.

Vers 31.

Nu påbjöd Chefone förföljelser, och jag och många andra måste gömmas till raseriets skålar hunnit tömmas.

Där sutto tekniker av alla grenar som svarade mot fjärde tensorläran, alltmedan de som ständigt förorenar den rena tanken höljde sig med äran.

Vers 40.

Mot såna gossar borde nog de fromma stått upp och visat tänderna i tid.
Men fridsamheten var för stor, av bufflar förvandlades den snart till evig frid.
De veka själarna i alla land i flathet dog för dessa råa band.

Martinson vill i Aniara också ställa frågan varför vi har en tendens att använda vår samlade kunskap och intelligens till att göra eller tillåta sådant som skadar oss själva.
Han säger vidare att Aniara är det logiska svaret på människors ovilja att se konsekvenserna av sitt handlande.

Detta senare är precis vad de styrande vägrar när det gäller massinvandringens konsekvenser och att den
betyder slutet för Sverige om vi inte handlar.
Men kan vi som motsätter oss denna och endast agerar genom att formulera oss i skrift, svära oss fria?
Nog kan vi göra mer om vi samlas och drar upp en strategi.

Olle Ljungbeck, Gävle.

6 reaktioner på “Går vi symboliskt samma väg som Aniaras passagerare?

 1. Mycket trevligt att notera en sådan respons på ett själfullt och tankeväckande inlägg med litterär referens. Nödvändigheten av att stanna upp, reflektera och hänvända sig till den fullödiga flora av verkligt berikande litteratur, kan inte nog emfaseras i detta den stora förvirringens och den kulturella rotlöshetens tidevarv. Vi måste gå tillbaka och studera hur våra föregångare betraktat samtiden och de skeenden som lett fram till vår egen tid. Att jämföra flydda moraluppfattningar och livsåskådningar med nutidens och ta del av våra stora inhemska författares filosofiska resonemang, representerar en tillgång av ett slags rikedom som tyvärr kommer alltför få till del. Lejonparten av svenska folket tycks ha en passionerad böjelse för det ytliga, förutsägbara och till intet gagnande massproducerade flödet av förströelser, där all form av tankegymnastik lämnats åt förgängelsen. Dessutom har en normal och samhällsbefrämjande sedlighet och nationell stolthet fått stryka på foten för degenererande vulgariteter och skörlevnadspropaganda.
  Andreas.

 2. Olle Ljungbeck har rätt när han skriver:
  ”…massinvandringens konsekvenser och att den
  betyder slutet för Sverige om vi inte handlar.
  Men kan vi som motsätter oss denna och endast agerar genom att formulera oss i skrift, svära oss fria?”

  Gud strider inte de slag som är ämnade ås oss själva att utkämpa. Alltså vi är själv ansvariga hur vi formar vår framtid.

  Flathet och undfallenhet leder ALLTID till undergång. De som var vuxna på 50-70 talet bär det största ansvaret för dagens situation. Samhällets felsteg hade utan vånda kunnat justerats då… men, nu blir det en mycket plågsam process, vilken väg man än väljer!

 3. Efter lumpen ägnade jag cirka fem år av min fritid åt att läsa Martinsson, Moberg, Eyvind Jonsson med flera. Det berikade mig. Skulle kunna vara ett tips till Mona Muslim. Dock är jag osäker på om texten blir begriplig; elaka tungor hävdar att hon numera läser från höger till vänster. P.S Har ni inte läst Röde Orm av Frans G Bengtsson så gör det! D.S

 4. På pricken rätt. Ska ta fram Aniara o läsa. Jag hoppas vid Gud att det kan stoppas.

 5. Väl talat. De flata korkade medlöparna saknar förmågan att se konsekvenserna av massinvällningen, nämligen att Sverige kommer bli ett muslimskt u-land. Vem har gett dem rätten att förstöra vårt land? Att i praktiken upplösa Sverige? Det är hög tid att stoppa vansinnet. Att samlas och dra upp en strategi låter bra. Var och när?

 6. VERKLIGHETEN!
  Så glasklart !!!

  ”Bara en idiot gör precis samma sak om och om igen och förväntar sig olika resultat”

  De sk. ledarna och dessa lättstyrda naiva ”får” utan eget tänkande, fortsätter att skapa än mer terror för Sverige och urbefolkningen, genom att fortsätta med samma sak om och om igen…..Nä nu blir det bra, vi tar hit mer så blir det lugnt…..samma sak om och om igen……BARA EN IDIOT…osv.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: