Miljöpartiet vill ha ny asylkris och regeringen ljuger om EU:s miniminivå


INVANDRING. Miljöpartiet vill att Sverige ökar invandringen igen. Partiet förbereder sig nu på att ta strid för sin hjärtefråga för att förmå Social­demokraterna att öppna landets gränser, skriver Dagens industri.

I förra veckan offentliggjorde EU:s statistikorgan Eurostat sammanställningen över asylmottagandet 2016. Siffrorna visar att Sverige fortfarande är ett av EU:s största asylländer. Visserligen har antalet asylansökningar gått ner. Men Sverige ligger ändå på topp tio, både i absoluta tal och i relation till folkmängden.

Tidigare i år var Migrationsverkets analys inte helt klar över hur flödena skulle tolkas. ”Antalet asylsökande i Sverige har varken ökat eller minskat sedan tillfälliga lagen infördes i juli 2016. Jämför man statistiken månad för månad i EU så har inte heller Sveriges andel av det totala antalet asylsökande förändrats. Det är därmed svårt att rent statistiskt visa på en effekt med början i juli 2016”, hette det i Migrationsverkets februariprognos. ”Sammantaget bedömer Migrationsverket att den tillfälliga lagens totala påverkan på antalet asylsökande i Sverige beror på vilken situation som föreligger i övrigt.”

Några veckor senare hade dock analysen blivit tvärsäker. ”Den tillfälliga lagen som infördes i juli 2016 har inte påverkat antalet asylsökande som kommer till Sverige.” (Migrationsverkets årsredovisning 2016).

Trycket på EU kvarstår, visar Eurostat. 1,26 miljoner asylansökningar registrerades i EU 2016. Den totala mängden asylsökande i EU minskade därmed med knappt 5 procent, jämfört med 2015. Nivån är dock fortfarande i princip dubbelt så hög jämfört med 2014.

En stor mängd migranter hindras dessutom från att överhuvudtaget komma in i Europa genom överenskommelsen med Turkiet.

Att antalet asylansökningar sjunker i Sverige beror alltså nästan uteslutande på yttre faktorer.

Vi är fortfarande ett av EU:s mest generösa asylländer. Vi skiljer ut oss kraftigt från vårt närområde, och blir därmed ett givet destinationsland. Bara jämfört med våra grannländer lockar vi till oss fyra gånger så många asylansökningar per capita.

Regeringen ljuger när man säger vi ligger på ”EU:s miniminivå”. 

 

Migrationsverket har också som vana att underskatta antalet asylsökande i sina prognoser. 


6 responses to “Miljöpartiet vill ha ny asylkris och regeringen ljuger om EU:s miniminivå

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: