Stäng

MP vill sänka skatten på jakt- och naturguider

INRIKES. Miljöpartiet vill se sänkt skatt på naturguider i vårbudgeten, skriver Dagens Nyheter. I dag ligger momsen på 25 procent, men regeringspartiet vill se samma nivå som den som gäller när man ser djur på zoo, det vill säga sex procent. Partiet menar att skillnaden är orimlig, och hoppas att skattesänkningen ska stimulera eko-turismen och skapa jobb på landsbygden.

– Det finns fantastiska möjligheter att expandera den här näringsgrenen, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Skattereformen beräknas kosta statskassan 300 miljoner kronor om året. Förutom naturguider skulle också jaktföretag komma att omfattas av skattesänkningen, beroende på Skatteverkets bedömning.

-Pettersson tycker det är bra att Miljöpartiet vaknat, men det är orimligt att politikerna ska stimulera vissa saker med skattesänkningar. Det är bättre att stimulera all laglig och inte miljöförstörande verksamhet med lägre skatter och spara på det som vi inte behöver i det är landet, eller vad tycker du Bolund?

Jag skrev för övrigt om det orimliga skatteträsket och just det Miljöpartiet nämner i oktober 2010. Det gäller än idag, med reservation för att någon detalj har ändrats.

Omsättningsskatten ifördes tillfälligt 1960 av socialdemokraterna för att minska det stora budgetunderskottet i statens finanser. Oms var då 4,2 % i påslag på varans pris vid försäljning till konsument. Innan dess hade indirekta skatter inte gillats av socialdemokraterna eftersom de ansågs missgynna låginkomsttagare. Åren gick S höjde och höjde tills momsen som skatten döptes om till var 25 %. Sedan har den ändrats till 6, 12 och 25 % på olika varor och tjänster. Om mervärdeskatten fortfarande är tillfällig som lovades en gång i tiden vet jag inte.

Nu (år 2010) har vi en borgerlig regering sedan drygt 4 år och de har inte gjort något för att rensa upp i det träsk av snedvriden konkurrens som mervärdeskatten blivit.

Tänk dig vår finansminister Anders Borg som tar in på ett hotell. För rummet betalar han 12 % i moms. På morgonen äter han frukost, bröd, flingor och yoghurt och där är momsen 25 %. Sedan går Borg till Ica och handlar en tidning som det är 6 % moms på och en tub tandkräm där momsen är 25 %, vill han trots den stadiga frukosten köpa samma mat som han åt på hotellet är momsen hälften av hotellets 12 %.

I tidningen Jaktjournalen läser finansministern som är en hängiven jägare om en guidad älgsafari han åker med på, för att se älgarna med guide åkte han på 25 % i moms, hade han varit ekonomisk och åkt till Kolmårdens djurpark blev det 6 % i moms.

Nu börjar finansministern få huvudvärk av alla olika momssatser så han går till Apoteket och köper en ask Alvedon, 25 % moms står det på kvittot när Borg kommer på att han har ett recept i fickan som han slänger fram och då blir momsen som genom ett trollslag noll procent.

 • Ett företag som arrangerar guidade kajakturer måste lägga på 25 procent, men hade det handlat om guidade båtturer är det 6 procent.
 • En guidad cykeltur är belagd med 25 procent i skatt, men för företag som hyr ut mountainbikes är det 6 procent som gäller.
 • Den som sover över i en gästhamn betalar 25 procent, medan den som sover i en gästhamn på land – det vill säga en campingplats – kommer undan med 12 procent.
 • Den som går på en konsert betalar 6 procent moms på inträdet medan den som vill dansa åker på 25 %.Det finns så många exempel där klåfingriga politiker snedvrider konkurrensen så man blir galen och bör uppsöka en legitimerad psykolog som är momsbefriat, tyvärr var psykologen fullbokad så det fick bli en samtalsterapeut i stället men där var momsen 25 %.
 • Har du starka nerver, läs om Skatt på skatten gör 91 % i total skatt!
Åker du på älgsafari får du i skatteträsket betala 25 % moms men om du vill se en älg i en djurpark kostar det bara 6 % moms.

8 reaktioner på “MP vill sänka skatten på jakt- och naturguider

 1. Vad Miljöpartiet vill är helt ointressant!

  Dessa miljömuppar kan bo i skogen under en sten och plocka kottar om de vill!

  Va!

  Bor de inte i skogen?

  Bor de mitt i vår enda storstad, Stockholm och på Södermalm?

  Jag är i chock!

 2. Miljöpartiet fortsätter med att göra stora hål i tomma intet med sina ogenomtänkta förslag.
  Hur kan en så stor andel knäppskallar valt att verka i samma parti?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: