Skatt på skatten gör 91 % i total skatt!


Ni tror väl naturligtvis inte på denna rubrik men det är dagens sanning. Jag gillar att skämta men om skatter går det inte. Det är alldeles för allvarligt. Skatter är varje enskild människas största utgift, mycket större än bil och husköp. 

När du köper en brödrost, en cykel eller en glödlampa och inte är nöjd kan du gå till affären och klaga. Kommer ni inte överens kan du gå vidare till konsumentombudsmannen eller tingsrätten.

Men skatten, var klagar man när tjänstemän och politiker slösar bort miljarder på rent slarv och nonchalans? Någon Skatteombudsman finns inte, tvärtom gör våra myndigheter allt för att dölja hur mycket skatt vi betalar och tjatar sitt mantra att vi måste ha höga skatter för att klara vård, skola och omsorg trots att dessa tre områden kostar mindre än en tredjedel av våra totala skatter.

En skatt kallas Arbetsgivaravgift. Ett smart namn som speciellt på 1970-talet gjorde det lättare att chockhöja det totala skattetrycket. I propagandan lät det att arbetsgivaren betalar och det var populärt. Givetvis vore namnet löneskatter eller löneavgifter bättre eftersom det är din lön de kommer ifrån

Här är arbetsgivaravgiften som betalas av arbetsgivaren i procent av din bruttolön. Lägg särskilt märke till den allmänna löneavgiften på 6,03 %. Varför inte den syns på lönebeskedet som en vanlig skatt är för mig obegripligt.

Ålderspensionsavgift 10,21 %
Efterlevandepension   1,70 %
Sjukförsäkringsavgift   5,95 %
Arbetsskadeavgift   0,68 %
Föräldraförsäkring   2,20 %
Arbetsmarknadsavgift   4,65 %
Allmän löneavgift  6,03 %
Summa 31,42 %

Begravningsavgift är en annan skatt man inte kommer undan även om man går ur kyrkan.

Den varierar beroende på vilken församling du bor i men är i genomsnitt 0,22 % på lönen.

Andra skatter kallas Punktskatter. De flesta punktskatter, har införts av olika skäl för att styra konsumtionen dit samhället vill. Som alkohol och tobaksskatterna för folkhälsan och energiskatterna för miljön. Skatterna har dock blivit så höga så de är av stor betydelse för de totala skatteintäkterna.

Alkoholskatt, Avfallsskatt, Bekämpningsmedel, Energi, koldioxid och svavelskatter, Gödselmedel, Lotteriskatt, Naturgrus, Reklamskatt, Skatt på vinstsparande, Spelskatt, Särskild premieskatt för grupplivförsäkring, Tobaksskatt, Trafikförsäkringspremie och säkert några jag glömt. Dessutom finns det skatteliknande avgifter på el, förpackningar m.m.

Fasighetsskatt känner villaägarna till men det betalas även skatt av hyresgäster, exempelvis är skatten på en hyreslägenhet ofta 1 200 kr om året. Det betalas även skatt på obebyggda tomter 0,4 – 1 % av taxeringsvärdet.

En annan mycket stor skatt är Mervärdeskatt (moms) den varierar mellan 25, 12 och 6 % av försäljningspriset utan skatt. Moms betalas även på skatter. Smart uppfinning, skatt på skatten!!!!

Jag ska ta ett exempel på en flaska sprit. Det är extremt och det värsta jag hittat men drivmedel och el är också exempel på där produkterna är billiga och skatten hög. Dessutom är det förpackningsskatt på spritflaskan men det orkade jag inte räkna med.

Alkoholskatten är inte och leka med. Tänk på det när ni sitter och njuter av en iskall gin & tonic en varm sommardag. På en flaska 40 % Star Dry Gin som kostar 198:- på bolaget betalar du 140,40 i alkoholskatt. Det är svinaktigt mycket det men inte allt du betalar även moms med 39,60. Det vill säga brännvinet för 198 kronor kostar endast 18 kronor resten är skatt.

Dessutom är momsen fantastisk, den betalar du alltså även på skatten ─ skatt på skatten ─ vilken fantastisk uppfinningen.

Sprit 18 kronor + alkoholskatt 140,40 + moms 39,60 = 198 kronor. Det gör 91 % är skatt, vilken underbar marknad för smugglare och andra brottslingar.

Visst är sprit billigt, 18 kronor för en flaska, kom inte och säg något annat men det är snudd på tragiskt, dessa 91 % i skatt betalar du med pengar du redan betalat en massa skatt på.

Skål!


13 responses to “Skatt på skatten gör 91 % i total skatt!

 • Patrik. G

  Det som är skrämmande är att man mjölkar bilägarna på pengar i form av skatt på bilen,vägskatt,och när man tankar 95 oktan bensin så får man hosta upp med 16 kronor /litern ,och där har jag räknat ut att minst 10 kronor av bensinpriset utgörs av skatt.Tar man bort momsen samt punktskatt och miljöskatt som utgör minst 10 kronor /litern så skulle bensinen inte kosta mer än högst 6 kronor/litern. Bara inte folk lägger sina röster på Miljöpartiet det gröna och Socialdemokraterna för de har som agenda att göra det dyrare för bilisterna ,för då ökar risken för att de fortsätter att lägga på mer skatt så att bensinen redan år 2020 kommer att kosta 20 kronor per liter.

  Gilla

 • 49-årig bosniers spritlangande påverkade Systembolagets försäljningssiffror | Petterssons gör skillnad!

  […] Läs gärna om det som gör alkoholsmuggling lönsamt…Skatt på skatten gör 91 % i total skatt! […]

  Gilla

 • ”Vad fan får jag för pengarna?” | Petterssons gör skillnad!

  […] Ett intressant faktum är att på punktskatterna betalar du moms, alltså skatt på skatten. Det innebär att du på en flaska brännvin köpt på bolaget betalar 91 procent i skatt. Läs HÄR. […]

  Gilla

 • MP vill sänka skatten på jakt- och naturguider | Petterssons gör skillnad!

  […] Har du starka nerver, läs om Skatt på skatten gör 91 % i total skatt! […]

  Gilla

 • Hur mycket betalar du i skatt? | Petterssons gör skillnad

  […] Skatt på skatten gör 91 % i total skatt! […]

  Gilla

 • Alkoholsmuggling till Sverige | Petterssons gör skillnad

  […] gjorde Skatt på skatten gör 91 % i total skatt! år 2010 så det kanske inte stämmer exakt och jag har senare kommit på att jag glömde […]

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Pettersson.
  Har också träffat på sådana ”Förståndshandikappade”
  Av detta lärde jag,att sådana ”Nationalekonomiska”frågor var bättre att prata med hunden om,eller för de som inte har en sådan..kanske med en ÅSNA !!

  Gilla

 • ollirein

  @Lars Å Månsson
  Gå in och kopiera din kommentar på tio i topp,och lägg ut den här, så kan jag ta bort den på tio i topp, då den kan verka lite förvirrande där.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Pettersson:
  Min kommentar som skulle stått här,hamnade nu under,”Välkomna till tio i topp”..
  Detta visar att även jag kan trycka på fel knapp !

  Gilla

 • Martin

  Det intressanta vore att se hur mkt en ”normal” svensk, en medelinkomsttagare, betalar i total skatt under ett år. Dvs inte bara löneskatter utan totalt med moms och punktskatter.
  Försökte förklara det för min 11 åring igår utan framgång. Han trodde mig inte och tyckte att det var förfärligt.

  Gilla

  • [Blocked by CFC] Pettersson

   Martin, det går inte ens att förklara för politiker. Jag har försökt förklara för en kommunal V-politiker som vill höja skatten att lågavlönade redan betalar mellan 50 och 60 % i total skatt men det tror han inte på.

   Men ett exempel på en årslön på 250 000 kr + 78 000 (31,42 %) i arbetsgivarafgift samt 15 000 i AMF-försäkring. Det en kostnad för arbetsgivaren på 343 000. Din löneskatt beror lite på var du bor men räkna med 62 000 om året. På nettolönen betalar du sedan moms och en massa punktskatter samt fastighetsskatt på hus men även på lägenhetshyra. Det är till och med moms på punktskatterna men chablonmässigt så hamnar vi runt 20 % vilket gör ungefär 38 000 kr.

   Du tjänar alltså 250 000 om året (20 833 i månaden) och betalar 15 000 + 78 000 + 62 000 + 38 000 = 193 000 i totala skatter och skatteliknande avgifter som lågavlönad och vänstern vill höja ännu mer.

   AMF-försäkringen är ingen egentlig skatt men största delen går till pensionen och det är dina intjänade pengar som du inte får disponera själv. Det ger ungefär 56 % i skatt.

   Totalt sett har skatterna sänkts sedan 1990 då de låg som allra högst.

   http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/

   Gilla

 • Erik H

  Det är ju helt sjukt hur mycket man bidra med, till ett samhälle som inge ens kan göra nåt vettigt av dessa enorma summor.

  Gilla

 • Stefan K

  Onekligen skrämmande, men än mer skrämmande är att de röd/gröna med kommunisten Ohly i spetsen vill höja skatterna ytterligare.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: