Palestinska kvinnorättsgrupper rasar mot att mördare och våldtäktsmän nästan slipper straff


MELLANÖSTERN. Palestinska kvinnorättsgrupper rasar mot det faktum att våldtäktsmän och män som mördar kvinnor får markant nedsatta straff.

Enligt ett uttalande från en kvinnorättsaktivist frångås offrens personliga rättighet i 95% av alla mord på kvinnor i Palestina: ”Många av de mord som begåtts i Palestina på grund av arv eller politiska ställningstaganden ändras till att ha begåtts på grund av ”heder” för att minska straffet.”

Palestinska kvinnorättsgrupper kräver nu att man tar bort en artikel i den Palestinska myndighetens lagstiftning som möjliggör för brottslingar att komma undan med mord. Enligt Brottbalkens artikel 99 från 1960 ska mordoffrets familj tillåtas ”avstå sin personliga rättighet” till rättvisa och förlåta brottet. I de fall då detta händer minskar straffen avsevärt.

Problem uppstår i och med att en majoritet av brotten mot palestinska kvinnor sker i hemmet (Al-Hayat Al-Jadida 28 november 2014) och att mordoffret ofta är besläktad med mördaren. Victoria Shukri, chef för palestinska Women’s Courts Project, förklarade att ”i 95% av fallen med mördade kvinnor i Palestina så frångås offrets personliga rättighet”.

Shukri organiserar nu en petition till Palestinska myndighetens premiärminister Rami Hamdallah som kräver att Artikel 99 upphävs. Shukri skriver:

”En man som mördar sin kvinna i en palestinsk stad frisläpps efter två och ett halvt år? Varför? För att hans (mördarens) familj åberopade (fruns) personlig rättighet då han dömdes till 15 år”.

Läs mer på Palestinian Media Watch

-Pettersson säger att det är väl ungefär samma system och straff som för araber i Sverige…


6 responses to “Palestinska kvinnorättsgrupper rasar mot att mördare och våldtäktsmän nästan slipper straff

 • gamgubben

  Hit måste lagrådet resa för att få tips om nya lagar allt för att rusta oss för namnbytet till Absurdistan.

  Gilla

 • Johan

  Kanske skulle Wallström ta dem under upptuktelse

  Gilla

 • Jhonsson

  Ungefär samma förhållanden som hos oss med skillnaden att varken Ernman eller Schyman protesterar.

  Gilla

 • eva

  Kom till Sverige! Här är landet som redan infört mellanösterns seder och lagar.

  Gilla

 • dooch

  Vänsterextremisten och AFA-grundaren Mattias Gardell (bror till ”riksbögen” Jonas Gardell) är ju mästare på det där.
  Han försvarar politisk islam, muslimska lagar, hyllar det medeltida muslimska Spanien och kritiserar sekularism ur ett muslimskt perspektiv. Aldrig att han eller någon annan vänsterdebattör skulle försvara politisk kristendom, kristna teokratiska lagar, kristen anti-sekularism eller hylla Reconquistans Spanien eller de medeltida korsfararstaterna i Levanten.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: