Försenade labbanalyser gör att gärningsmän går fria

BROTTSLIGHET. Flera hundra åklagare är missnöjda med att det tar så lång tid för Nationellt forensiskt centrum att undersöka tekniska bevis. Analyser som dröjer gör att misstänkta gärningsmän kan gå fria, rapporterar Sveriges Radios Kaliber.

De långa väntetiderna på kriminaltekniska utredningar gör att utredningar av grova brott försenas och försvåras. Av de 474 åklagare som svarat på en enkät från Kaliber säger sju av tio att de är missnöjda med handläggningstiderna.
En åklagare skriver i enkäten att problemet ”börjar närma sig storleken rättsskandal”. Bland annat ska det ha tagit 473 dagar för att få provsvar i en våldtäktsutredning och 14 månader i ett fall då en ung kille misshandlats svårt.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, – som tidigare hette Statens kriminaltekniska laboratorium – är polisens nationella labb. Det är till deras huvudkontor i Linköping som bland annat vapen och kulor från grova brott kommer för analys.

NFC pekas ut som en av de stora flaskhalsarna i det svenska rättssystemet och när Kaliber granskar verksamheten hittar vi hundratals exempel på ärenden som tagit lång tid.

 

“Grova brottslingar blir försatta på fri fot på grund av häktningstiden blir för lång tillslut när vi inväntar svar från NFC”, säger en åklagare.

 

Lena Klasén, chef för Nationellt forensiskt centrum, menar att man gjort en rad förbättringar men att man inte nått fram. – Handläggningstiderna är vår största utmaning och problemet bottnar i att vi i grund och botten är för få. Det finns ingen “quick fix” utan det vi gör är att vi försöker strukturera upp det på olika plan.

-Pettersson vill se det från en annan sida. Handläggarna är inte för få, de räckte till tidigare, brottsligheten är i stället för hög och den beror på…utred det och minska brottsligheten.

Lärarbristen likadant – för många elever under kort tid…minska elevantalet

Sjuksköterskebristen – för många patienter som i sin tur beror på för många nya människor med dålig hälsa…

Polisbristen…jag tror ni fattar och undrar varför det inte blev någon konsekvensanalys över invandringen och nu behövs en katastrofkommission

 

5 thoughts on “Försenade labbanalyser gör att gärningsmän går fria

 1. “Självklart kan vi inte häkta en brottsmisstänkt heders mördande muslim” HUR LÄNGE SOM HELST UTAN ATT DO FÅR ELD i Rövén, när vi har häcken full av pursvenskar med skitiga nummerplåtar, hälsar Kling o Klang

  • Är väl egentligen väldigt enkelt !!!
   Saknar man kapacitet då måste man
   BESTÄLLA FRÅN NÅGON MED KOMPETENS OCH KAPACITET !!

   Tror att Scottland Yard i Storbritannien kan vara ett bra alternativ !!!

 2. Är det regeringen som reglerat tiden? – För att inte komma i onåd med islamiska staten?
  Ännu en bekräftelse på att regeringen står under kontroll av islam!
  Vi är nog längre på väg mot den totala islamiseringen / övertagandet än vad någon kan föreställa sig?
  Militären kanske måste ta över makten för att rädda Sverige från att bli en del av islamiska staten?

  Håll Sverige rent!

Kommentera