Fler sympatiserar med islamistisk extremism i Sverige

ISLAM. Färre svenskar reser för att ansluta sig till våldsbejakande grupper, men fler sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism, enligt Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg.

– Vi ser att det finns individer som kommer hem, som kontaktar unga individer, det finns en slags logistik, ett nät i Sverige som försöker uppmana yngre och nya att ansluta sig för saken, det pågår hela tiden, säger Säpo-chef Anders Thornberg.

Enligt Säkerhetspolisen är det runt 300 svenskar som de senaste åren rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande grupper. Men det senaste året har resandet avtagit, och bedömningen är att runt 150 av de som rest har återvänt till Sverige.

Enligt Säkerhetspolisen har antalet personer i Sverige som sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism fortsatt att ökat det senaste året.

– Det är fler och fler personer som vi måste ha en kännedom om. Det finns individer som samlar in pengar, som sympatiserar tyst och som på olika sätt medverkar men sen är det mycket retorik, det är ju inte förbjudet att prata om saker, det är ju först när man begår brott som det blir allvarligt, säger Säpochef Anders Thornberg.

Läs mer på SR.se…

-Pettersson har noterat att statsminister Löfven (S) kritiserar Sverigedemokraterna för att SD påstår att gränsen är vidöppen för jihadister…

 

5 thoughts on “Fler sympatiserar med islamistisk extremism i Sverige

KommenteraAvbryt svar