Vad betyder Sveriges “sändebud” för den palestinsk-israeliska konflikten?


MELLANÖSTERN. Den 15 februari meddelade utrikesminister Margot Wallström att Sverige kommer utse ett “särskilt sändebud” för den arabisk-israeliska konflikten med uppdrag att på “heltid arbeta med konflikten mellan Israel och Palestina,” ansvara för att etablera ”kontakter” i regionen samt representera ”Sverige i internationella samtal”.

Enligt Wallström återkom känslan av att hopp kan övergå i förtvivlan under hennes resa i området 2016 samt i de samråd Sverige har med ”närmare 150 israeliska och palestinska civilsamhällesorganisationer”.

Redan innan detta, under förberedelserna inför Pariskonferensen den 15 januari, initierade och ledde Sverige en ”civilsamhälleskomponent” som ett av tre fokusområden för att främja en tvåstatslösning mellan Israel och den Palestinska myndigheten.

För att understryka Sveriges nära samarbete med politiserade NGOs sa en diplomat i samband med Pariskonferensen att ”vi talade med NGOs, föreningar, bloaggare och andra aktörer. Alla utom politiker. Resultaten av vår undersökning är inte vetenskapliga men jag tror de reflekterar situationen väl…”

Alliansen med favoriserade NGOs är inget som skett plötsligt – Sverige har under många år försett dessa organisationer med frikostiga bidrag.

Under 2015 budgeterade Sverige för ungefär 16,1 miljoner dollar till NGOs aktiva i den arabisk-israeliska konflikten. Många av dessa NGOs har inte bara lett men deltagit i kampanjer som klingar illa med Sveriges utrikespolitiska mål att främja fred och arbeta för en tvåstatslösning. Några av grupperna använder sig till och med av antisemitisk retorik och har tydliga kopplingar till terroristorganisationer.

Dessutom bidrar Sverige med över 5 miljoner dollar till Human Rights and International Humanistarian Law Secretariat som i sitt arbete stöder NGOs som främjar BDS (bojkott, desinvesteringar och sanktioner) samt ”lawfare”-kampanjer mot Israel.

Givet denna bakgrund kommer det nya sändebudet som utrikesminister skickar ut endast betyda mer av detsamma. Istället för att främja fred kommer sändebudet bli ännu ett verktyg för kontraproduktiv finansiering av ytterlighetsorganisationer.

Texten är en översättning av denna text från NGO Monitor


8 responses to “Vad betyder Sveriges “sändebud” för den palestinsk-israeliska konflikten?

 • Nisse

  Vår regering saknar all vett och sans, anklagelser om utomrättsliga avrättningar för att soldater skjuter ner beväpnade terrorister som anfaller israeliska civila och soldater i smyg? Sedan Israel hittat stora oljefyndigheter på Golanhöjderna har konflikten eskalerat. Med syrier som styr över oljan kan alla berika sig, Israelerna är nog inte lika lätta att blåsa. http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Tensions-Mount-In-The-Golan-Heights-Over-Oil-And-Territory.html

  Gilla

  • Lagro

   Golanhöjden ockuperades av Israel 1967, som tidigare har tillhört Syrien.
   Israel har ingen rätt till Golanhöjden utan det är rena tjuveriet som de gjort mot Syrien, genom att ockupera området.
   Nu har det påträffats mycket stora mängder olja på området, som gör Golanhöjden extra intressant.
   Det som är förvånande är att politiker och media nämner inte Golanhöjden, däremot är det ett ivinnerligt tjatande om Palestina och att det skall skapas en egen stat för palestinierna på Västbanken.
   Västbanken tillhörde Jordanien till 1967 och palestinierna har aldrig haft någon egen stat och att Västbanken skall bli en egen stat för palestinierna är en omöjlighet.
   Det finns inga landytor att klämma in någon stat där, Israel måste kunna försvara sig som inte kan göras med en palestinsk stat på Västbanken.
   Israel borde ha annekterat Västbanken 1967 och gjort alltsammans till Israel, och det är väl inte försent nu heller.
   Gaza remsan kan bli en palestinsk stat, men inte Västbanken.

   Gilla

 • EW

  Margot hade ju glömt att fråga Israel innan och ”sändebudet” fick inreseförbud, precis som Margot själv har sedan tidigare! Diplomat uti fingertopparna! Minns inte var jag läste det men Johan Westerholm tog upp det i sin blogg ledarsidorna.

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Mona Sahlin? med eller utan livvakt? *ironi*

  Gilla

 • JEX

  Eller skickar dom en av dessa arabisktalande raketforskare som kommit hit och fått ett höjdar jobb på regeringskansliet.

  Gilla

 • FjärranÖsternRedaktionen

  Kan det ryckte som jag hört, att det skall vara en expert på tunnelgrävning som utrikesblondinen skickar ned till palestian?

  Gilla

  • Mimi N.

   Stor i orden, liten på jorden. Stora ord >större mun. Ned i tunnlarna och ta emot jorden från grävningarna.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: