Stäng

Mannen som gav Jimmie Åkesson rätt – Professor Hans Rosling är död

Professor Hans Rosling är död, han dog i morse, omgiven av sin familj, i sviterna av cancer i bukspottskörteln.

”Hans har i sitt liv berört många människor och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig. För ett år sedan diagnostiserades han med bukspottkörtelcancer och har tack vare behandling fått ett fint sista år i livet. För några dagar sedan försämrade hans tillstånd plötsligt och han avled i sömnen med sin familj vid sin sida”, skriver familjen i ett mejl. 

Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han blev internationellt känd efter sitt ”Ted talk” 2007. Hans Rosling blev 68 år.

Pressmeddelande

Hans Rosling var med på bloggen då och då. 

-För Pettersson är professorn mest känd för att ha gett Jimmie Åkesson och oss andra invandringskritiska rätt. Tyvärr kommer aldrig PK-media att nämna det när de minns Roslings liv och gärning.

Vad vet journalister egentligen om omvärlden?

Inte mycket, enligt Hans Rosling, professor i global hälsa. Han har vid flera tillfällen har ställt den frågan och läxade nyligen upp en dansk journalist med orden ”det här är inget att diskutera – jag har rätt och du har fel”.

Roslings kritik bygger på att medierna alltför ofta bygger sin världsbild på gammal statistik och föråldrad verklighetsuppfattningar. Några av de ledande mediecheferna är, menar han, fast i sin världsbild som de skaffade sig på 70-talet. Medierna är därför inget bra sätt att förstå vår samtid – det är en kunskap som bara skolan kan ge.

Hans Rosling inleder specialdebatten med en koncentrerad ”föreläsning” där han beskriver problemet. Publiken har en viktig roll i hans presentation och han har lovat att ta med sig ” elektroniska svarsdosor” för att kunna läsa av svaren. Därefter debatter vi vad som eventuellt gått fel och vad som kan göras åt det.

Om ni inte orkar se hela videon från Publicistklubben så titta 1.59.10 in i videoklippet och 5-6 minuter framåt. ”Jag skulle stå i Globen och tala om att Åkesson haft rätt” det var jättesvårt…”vi får inte ge Sverigedemokraterna monopol på sanningen”

14 reaktioner på “Mannen som gav Jimmie Åkesson rätt – Professor Hans Rosling är död

 1. Under kommunistiska tiderna fanns inte begrepp som t ex ”stress” och ”dyslexi”. Man fick bara arbeta hårt samt dyrka Ceausescu (’folkets son’) och aldrig klaga om stress. Dyxlexi ? No way ! En dyslektiker var idiotförklarad och tvungen att gå om klassen i skolan…Idag har vi en massa psykologer, psykiatrer, kuratorer, terapeuter och experter. Alla till er kända syndrom år våra syndrom också med undantag för stockholmsyndromet. Rumänska ordförrådet saknar ett par ord dock: politiskt korrekt. Man blir plötsligt dyslektiker om man råkar hitta PK-orden i ett konstigt sammanhang. Det kan bero på att vi är dumma i huvud …. eller enligt somliga svenskar är vi ….zigenare !!! Eller hur ?! Vilket som, har vi kort stubin och inte låter oss förnedrade. Varför ? Därför att vi är hederliga, öppna, respekterar vårt och andras arbete och uppskattar artiga människor, folk med civiliserat beteede. Rumänerna älskar sina barn, (ingen aga) och är galna i sällskapsdjur (cirka 12 miljoner hundar, katter och fåglar bara i storstäderna). Veterinärerna, djurmathandlarna och hundfrisörerna har stora inkomster !
  Kom och kolla om ni inte tror mig.Cheerio !

  1. Förlåt att jag placerade kommentaren under denna rubrik. Markören på min dator has a life of its own…flyttar runt med ljusens hastighet och stannar på fel rubrik.

 2. Hans Rosling denna fantastiska man har gått ur tiden. men han bevisade klart hur många flyktingar vi har kunnat hjälpa om 7klövern LYSSNAT PÅ OSS SVERIGEDEMKRATER……

 3. En djävulsk sjukdom tog hans liv. Dålig prognos på den varianten av cancer. Tufft att vara aktiv inom hälsoområdet och drabbas så hårt. Han var en hoppfull människa och jag är glad att han punkterade de ekonomiska incitamenten för att locka de asylsökande hit i stället för till närområden relativt deras hemland.

  Han fick se mycket av världen och hann hjälpa många runt om i världen.

 4. Han utstrålade skarpsinne, kunnighet, objektivitet samt uttryckte sig med mycket god och intresseväckande retorik!!!!

 5. TVR direktsänder från demonstrationerna i Bukarest och övriga landet för åttonde dagen i rad. Nya turer, gode gud – hjälp folket och Presidenten ! Jag säger inget. Svt kommer att berätta om för er det lilla ni behöver veta.

 6. Inte ett ord om hans kritik på SVT-text, endast detta: I en uppmärksammad SVT-intervju sade han bland annat att han är trött på ordet människosmugglare, då ”de är de enda som hjälper människor”.
  Typiskt SVT, jag blir så jävla trött! Ok. 1. Han tänkte då på människor som befann sig i direkt livsfara på grund av svält eller krig, inte ensamkommande, manliga bidragsturister som reser genom ett större antal säkra länder för att nå Sverige. 2. Han kritiserade också det bisarra beteendet att vi försörjer de, i sammanhanget fåtal människor, genom att ta från biståndspengarna, bland annat. 3. Han upplyste också om UNHCR och FN´s ekonomiskt desperata situation och undrade varför man inte lade pengarna där de hjälpte betydligt fler människor och gjorde långt större nytta. Det vill säga, på plats, rätt i oroshärden. 4. SVT nämner inte heller hur man aktivt hjälpte till att kasta ut honom från rampljuset när argumenten inte passade.
  Äckliga, vidriga SVT, ni borde skämmas!

  1. Instämmer till fullo, missade det i mitt förra inlägg, jag var så in i h-e
   upprörd, tack Tussilago!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: