Varför blundar UD för världens mest förföljda grupp?


KRISTENDOM. Världens mest förföljda grupp av människor är inte muslimer som många tror utan kristna. De är snart utrotade på de platser där kristendomen grundades i Mellanöstern. 

Nedanstående delvis från en ledare i SvD av Jacob Rudenstrand:

Totalt beräknas 215 miljoner kristna i 50 länder möta förföljelse på grund av sin kristna tro. Det är mer än var tionde kristen på jorden. Det är slutsatsen i den kristna människorättsorganisationen Open Doors årliga World Watch List som offentliggjordes häromveckan.

Under rapporteringsperioden kunde Open Doors även bekräfta att 948 kristna dödades på grund av förföljelse. Givetvis finns det ett stort mörkertal. Självmordsbombningen på ett nöjesfält i Lahore, Pakistan, där kristna familjer var samlade för att fira påsk, skördade över 70 offer, varav flera barn, var en av förra årets våldsammaste attacker.

Open Doors har mätt graden av förföljelse av kristna sedan 1993. I Nordkorea, som fortsätter att toppa listan för 15:e året i rad, sitter omkring 70 000 kristna i straffläger. Majoriteten av förföljelsen kommer dock från islamistiskt håll, vilket även återspeglas i länderna på tio-topplistan: Afghanistan (3), Pakistan (4), Sudan (5), Syrien (6), Irak (7), Iran (8). I Somalia (2), som tangerar förstaplatsen på WWL, uppskattar man att det bara finns ett 100-tal kristna. Varje muslim som konverterar till kristendomen riskerar dock att dödas om de upptäcks.

I Jemen (10) har kristna immigranter och gästarbetare flytt landet efter morden på fyra katolska nunnor från Moder Teresas nunneorden i mars. Inhemska kristna attackeras av båda sidor i inbördeskriget.

Samtidigt ökar den religiösa nationalismen i sydöstra Asien där kristna betraktas som fiender till den inhemska kulturen. Sedan BJP kom till makten i Indien 2014, under ledning av premiärminister Narendra Modi, har den radikala hinduismen ökat stadigt. Bara under det första halvåret 2016 inträffade 134 våldsincidenter mot de kristna i landet, jämfört med 177 incidenter under hela 2015 och 147 år 2014. Åtminstone sex delstater i Indien har dessutom infört förbud mot konverteringar vilket gör kristna grupper särskilt utsatta.

När årets World Watch List nyligen presenterades i Washington DC välkomnades rapporten av USA:s utrikesdepartements särskilde rådgivare för religiösa minoriteter som ett viktigt verktyg i sitt arbete. I Sverige har det dock varit sällsamt tyst från regeringens sida kring förföljelsen av kristna och Open Doors lista, trots att den svenska lanseringen skedde parallellt.

I det politiskt och religiöst oberoendeforskningsinstitutet Pew Research Centers mätningar av restriktioner av religionsfriheten, möter kristna förföljelser och förtryck i absolut flest länder. Vid senaste mätningen (2014) drabbades kristna av trakasserier i 108 länder, jämfört med 102 året innan.

Även Europaparlamentet slår fast i sin senaste årsrapport om mänskliga rättigheter och demokrati i världen, som antogs den 14 december, att ”kristna för närvarande är den religiösa grupp som utsätts för flest trakasserier och hot i länder världen över, även i Europa, där kristna flyktingar rutinmässigt förföljs på grund av sin religion, och att några av de äldsta kristna samfunden riskerar att försvinna, särskilt i Nordafrika och Mellanöstern”. Även denna rapport har mötts med tystnad från regeringens sida.

Det står inget i Sveriges utrikesdeklaration om förföljelsen av kristna, däremot av andra utsatta religiösa och etniska minoriteter. När riksdagen debatterade utrensningen av kristna i Irak och Syrien ville regeringen inte erkänna att det pågick ett folkmord. Många av dem som dör är kvinnor och barn, men detta tycks vara en blind fläck i Sveriges feministiska utrikespolitik.

I juni förra året utsåg utrikesminister Margot Wallström ett särskilt sändebud med ansvar att samordna Utrikesdepartementets arbete mot antisemitism och islamofobi, som är två prioriterade områden för regeringen. Ett viktigt beslut. Ingen ska behöva förföljas på grund av sin religiösa, etniska eller sexuella identitet. Men varför inkluderas inte världens mest förföljda grupp – de kristna – i sändebudets ansvarsområde?

-Pettersson säger att vi får nog vänta innan vår regeringen erkänner att det är muslimer som förföljer kristna, och de har nog heller inte fattat att det är muslimer som dödar muslimer i världen.

Sedan Israel bildades 1948 har ungefär elva miljoner muslimer dött en våldsam död i olika konflikter. Av dessa har c:a 35.000 dött i krig med Israel och tio miljoner i krig mellan olika muslimer. Av detta drar regeringen och andra slutsatsen att det är Israel som är det stora problemet i världen…


9 responses to “Varför blundar UD för världens mest förföljda grupp?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: