Samuelsson: Glad att vi byggde fabrik i USA

INDUSTRI. För två år sedan valde Volvo mellan USA och Mexiko som plats för en ny fabrik. Valet föll på Charleston i South Carolina, ett val som var långt ifrån självklart, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en intervju med DI. I dag framstår valet som ett lyckokast.

– När alla andra byggde i Mexiko beslöt vi oss för att bygga i USA för att vi vill visa våra kunder och återförsäljare att vi menar allvar med att USA ska vara en av våra tre hemmamarknader.

Samuelsson säger också i intervjun att han gärna behåller sitt jobb även om hans vd-kontrakt löper ut 2018. Målet är att bli ett ”riktigt globalt företag”, med tre hemmamarknader och en årlig försäljning på 800 000 bilar, att jämföra med fjolårets 534 000 bilar.

Läs mer…(betallänk)

-Pettersson ser att Volvo idag har fabriker i Sverige där huvudkontoret ligger, i Belgien, USA och Kina och inget tyder på att huvudkontoret ska lämna Sverige inom den närmaste tiden. Det går betydligt bättre för Volvo sedan amerikanska Ford sålde till kineserna.

2015 chockades många när Volvo meddelade att man skulle bygga en ny fabrik nära Charleston, South Carolina, som beräknades att ge mellan 2000 och 4000 jobb.

Filmen från Volvos fabrik i Daqing, Kina

2014 fyllde Volvos fabrik i Torslanda, Göteborg 50 år…Volvo personvagnar grundades 1927.  Majoritetsägare i bolaget är kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, och minoritetsägare är svenska Första AP-fonden, AMF och Folksam.

5 thoughts on “Samuelsson: Glad att vi byggde fabrik i USA

  1. Donald Trump har redan ordnat nya bilfabriker till USA. Räknar med 1 miljon nya arbetstillfälle. Sänkt bolagsskatt är modellen.
    Frågan är hur länge Sverige får behålla sina bilfabriker här hemma, om sossar skall förstöra Sverige.
    Samma kommer det bli när Brexit är klart. Mycket av industrin flyttar ditt.
    Sverige måste snabbt få bort sossarna och resten av packet.
    Sverige skall ha ny EU röstning om vara kvar eller inte.
    Kommer bli ett rungande nej.

  2. Sveriges politiker väljer neråtgående spiral mot u-land istället för välfärd och att behålla jobben / företagen i landet. Hellre kaosbringande analfabeter från tredje världen än Volvo.

  3. Mitt jobb flyttades till Indien och jag blev arbetslös 60+ och ingen framtid.
    Globalisering är ett jävla skit, men nu har vi baxat den ända hit.

    • Tröst för tigerhjärta är att de brittiska och amerikanska folken har slagit in två rejäla spikar i globalisternas kista. Kan nu bara de franska och tuska folken göra samma sak kommer det nog att ordna sig även för svenska folket. När våra inkompetenta politiker inte längre har några kompisar i utlandet utom de som de betalar så kommer de inte längre att veta vad göra.

KommenteraAvbryt svar