Militär förmåga byggs inte över en natt


FÖRSVAR. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att regeringen jobbar hårt för att höja Sveriges militära förmåga och bygga upp det dalande förtroendet bland svenskar för försvaret. Det rapporterar DN.

– Men saker sker inte över en natt. Det är komplexa system och övningsverksamheter som tar tid att stärka upp, säger Hultqvist. Försvarsministern ser flera utmaningar längs vägen, däribland personal- och infrastruktursituationen.

-Pettersson säger att det var synd att hans partikamrater och de andra i sjuklövern inte tänkte på det när de slaktade försvaret.

Men Hultqvist kommer fortfarande med fullständigt galna förslag för att försämra försvarets förmåga. Regeringspartierna (S+MP) vill flytta produktstöd och underhåll av motorerna till Jas Gripen E från Sverige till USA.

Flygvapnet ska vid konflikt ta första smällen och att då lägga vital verksamhet på andra sidan jorden i ett Nato-land när man inte vill vara med i Nato är det nog bara en dåre som kan föreslå och man skulle kunna tro att Miljöpartiet har ett finger eller en hel näve med i spelet.

Sverige har idag 96 stridsflygplan av version Jas Gripen C/D och ska minska till 90 av den nya E-modellen. Eftersom det sägs att flygvapnets kapacitet inte ska minska så innebär det att de nya behöver flyga minst 50 procent mer och då föreslår regeringens en flytt av produktstöd och underhåll av motorerna från Sverige till USA!!!

Flytten riskerar tillgängligheten till stridsflyget, samt hundratals arbetstillfällen i Trollhättan kommer att avvecklas tillsammans med den samlade svenska flygmotorkompetensen.

GKN i Trollhättan (tidigare Volvo flygmotor) har i många år servat motorerna till Jas Gripen och tidigare generationer av plan. Jas Gripen (Griffin) har flugit mer än 300 000 timmar utan ett enda motorrelaterat haveri, den kunskapen vill regeringen kasta på sophögen genom att transportera flygmotorer över Atlanten för reparation och service!!!


29 responses to “Militär förmåga byggs inte över en natt

 • Billy Boy

  Försvaret: Vi saknar åtta miljarder kronor
  (Publicerad 2017-01-05)

  http://failover.expressen.se/nyheter/forsvaret-vi-saknar-atta-miljarder-kronor/index.html

  Skulle regeringspartiet MP kunna tänka sig ta steget att utöka idén om reparationer och underhåll av cyklar mm till att gälla även JAS-planen … och då förlägga all denna försvarskritiska verksamhet hit i Sverige.

  Gilla

 • Tony

  Att Svenska politiker är nått av det mest korkade som kan
  finnas på jorden har dom visat gång efter annan, ända till
  slutet på seklet hade vi ett starkt försvar, går vi tillbaks till 60-
  70 talet ett av Europas starkaste, innan dårpippina fick för
  sig att vi inte behövde något försvar, det till och med beskrevs
  som särintresse, regemente på regemente lades ner,
  värnplikten avskaffades, inför 2 världskrig har vi stått nakna
  utan försvar, och nu i denna oroliga tid i världen är det lika
  dant för tredje gången, vi står i stort sett nakna mot omvärlden,
  och den lilla spillra till försvar som finns över, fjantar runt nere
  i Mena länderna som någon slags polis, inget av våra
  Nordiska grannar har gjort lika korkade val som Svenska
  politiker, dom har kvar sina försvar intakt.

  Men det blev ju en h—-tes massa pengar över som gjort
  att politiker och massvis med Byråkrater har kunnat höja
  sina redan allt för generösa löner till rena fantasiinkomster!

  Vad är där för fel på Svenska beslutsfattare?

  Gilla

 • JW

  Vill bara påpeka att det är inte 90 st Gripen E, det är 60 st som är beställda !!!!

  Gilla

 • Ullabella

  Kan inte någon lyfta bort denna huvudlösa regering innan de schabblat bort landet för oss?! Löfven, avgå, Du är inte önskvärd!!!
  Kan någon där uppe i Rosenbad vänligen visa lite ansvar och räta upp situationen? Det är faktiskt det ni har betalt för! Det räcker nu!

  Gilla

 • eugenecork

  bra att de får lära att inte skita varsomhelst
  …ngt som oxå vore obligatorisk va att de fick
  gå en runk-kurs…svetsarn kan väll va lärare?

  Gilla

 • Johan

  Dagligen hetsar etablissemanget i sann Obama anda mot Putte. Om hotet vore reellt skulle vi nog fått se antingen en Nato anslutning eller ett helt annat engagemang i upprustning. Det faktum att man förhalar och bromsar ser jag som ett kvitto på att hetsandet mot Ryssland är ett försök att få oss glömma det verkliga hotet mot Sverige: agendan på hemmaplan.

  Gilla

 • Ludde

  Klart det tar tid att utöka försvaret mot Putin på Gotland med 20 nya soldater. Jag gissar på 2020.

  Gilla

 • Lasse

  Ännu ett sätt att försöka tvinga oss till en Nato anslutning..

  Gillad av 1 person

 • Wally Walrus

  Med tanke på att det är de inre fienderna vi måste försvara oss mot så får vi nog göra en total omvärdering av hur försvaret ska organiseras. Tanken att något annat land skulle anfalla detta konkursmässiga dårhus är fullständigt absurd.

  Gillad av 1 person

  • age

   Men invasionsverket fick ju 100 miliarder EXTRA så då kan väl de försvara oss.
   Försvaret måste ju göra en omfattande utredning för att begära tillskott av pengar. Det behövdes inte för invasionsverket.

   Polisen fick 1/100 -del (= 1 miliard ) av vad invasionsverket fick.
   Vet inte om man ska skratta eller gråta åt eländet?

   Har muslimerna redan tagit över i tysthet?
   Sitter regeringen med pistoler i ryggen från muslimerna?
   Har vi inte längre något fosterland?
   Hur länge dröjer det innan vi får veta sanningen/verkligheten?
   Reinfeldt stack väl utomlands om jag fattat rätt? Räddat sig?

   Jag är i alla fall rädd!

   Gilla

  • Andre´ Kristian (@mmsoxford)

   Med en sådan försvarsministär kan det inte gå annat än åt helvete med hela maskineriet! Några yttre fiender med seriösa attackplaner på denna invaderade nation, kan näppeligen uppbringas. Det enda Sverige av i dag kan uppvisa i fråga om väpnade aktioner vore i så fall de militanta anarkisterna i AFA eller de feminazistiska attackflatorna! Dessa nationens absoluta motståndare skulle utan tvekan välja att liera sig med fienden, vem han vara må. Att det skulle existera någon regeringsmedlem som vore villig att offra sin höga position för fäderneslandets sanna försvar, är en illusion.

   Demonteringen av försvaret och dess skandalöst obefintliga budget talar sitt tydliga språk och att spekulera om nya militära strategier är bara en täckmantel för den planerade EU-militär som kommer att utöva uppsikt över framtida meningsmotståndare.
   Man räknar kallt med svenskens oinskränkta kapitulation samt positiv särbehandling av allsköns minoriteter då det gäller den militära rekryteringen…
   Andreas.

   Gilla

 • ruben

  Varför inte flytta hela Sverige till USA? Vi gör i ordning en stat i USA, som det finns plats i. Wyoming såg jag hade låg befolkningstäthet en tiondel av Sveriges, men lite mindre yta ca: 57 % av Sveriges. Vi skulle lätt få plats med ca: 7 miljoner resten får sprida ut sig på valfri plats. Vilken fantastisk stat det kunde bli. Ordna då fri invandring i Sverige och fria fyrverkerier och handgranater för alla ( någon måste ändå betala och det finns ingen kvar som har lust ) och de som vill får stanna kvar i Sverige. Men om det inte verkar så bra alternativ, är det lätt att ordna så det skulle bli bra i Sverige också. Kräv försörjningskrav och nollolerans i kriminalitet på alla som nu är bidragsturister, alternativet är utvisning.

  Gilla

  • ɱØяñιηg$ʇðя ©™ (@Ravyn_Strange)

   Det är inte samma sak. Vi som vill ha Sverige tillbaka stannar och kämpar eller stupar när vi försöker. Sådana som du kan gott sticka om du tror att det bara går att byta en bit mark mot en annan. Utan svenskar inget Sverige. Ni behöver bara titta på Allt för Sverige vad som kommer hända med er flyktingar. Ni kommer bli utblandade med andra folkslag och glömma ert modersmål. Så bara bye-bye.

   Gilla

 • Tomas O'Maely

  Det är både svårt och kostsamt att bygga upp något så komplicerat som ett lands försvar som är skrotat och fördärvat så grundligt.
  De idioterna som utförde skrotningen borde ställas till svars för vad de gjort.

  Gilla

 • SNAFU

  Konstigt resonemang när dom nu har importerat så många ”raketforskare”

  Gilla

 • Albin

  ”…och då föreslår regeringens en flytt av produktstöd och underhåll av motorerna från Sverige till USA!!!…”

  Nato ställer ju som krav för medlemskaps att 2% av BNP skall läggas på försvaret.. Detta är möjligen någon slags kompensation för att Sverige inte uppfyller de kraven, kan man tänka sig.
  I så fall innebär ju det att vi redan gått med i NATO, men att den svenska befolkningen inte informerats om detta!?
  Om vi över huvud taget skall gå med i någon militärallians så vore nog en sådan med Ryssland ett betydligt fredligare och säkrare alternativ.
  I vilket fall måste ett så omdanande beslut för landet föregås av en folkomröstning. (bindande). Och helt utan denna vansinnigt vinklade skrämselpropaganda mot Ryssland som sker idag…

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Kursen ligger fast planen skall hållas kosta vad det kosta vill.

  Gilla

 • putte

  Men regeringen vill ju att det ska skapas nya jobb , och då rimmar det ju verkligen illa då om man då flyttar högteknologisk kunskap utomlands , men det är kanske genom det agerandet som man skapar nya enkla arbeten. Vilket nog betyder att dom nya jobben inom försvaret består i att tälja till pilbågar och pilar vilket nog passar nysvenskarna med tanke på hur händiga dom är med eggverktyg ,darra månde lede fi .

  Gilla

 • ossie

  Man gjorde väl samma misstag på 30 talet och sen när det brakade loss 1939 hade man ett försvar som nästan Hitlers livgarde skulle besegrat.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Fyrverkeribranschen vill inte längre sälja raketer. En hel bransch är beredda att sluta sälja en säker inkomstkälla? En produkt som används världen över under lång tid? Den kan av orsaker vi känner inte längre hanteras utan fara för andras liv?

  Men alla raketforskare som kom hit? Har de nu blivit hitlurade i onödan? Vad ska hända när deras livsuppgift tas ifrån dem? Vad var det nu Ruinfeldt sa om dem? Att de behövdes? Står inte heller fyrverkeribranschen bakom Ruinfeldts önskan att gynna raketforskare i vårt land? Har han lurat också dem på en säker inkomstkälla? Detta får följder på många nivåer? Ruinfeldt anade kanske inte riktigt den sprängverkan som ligger i raketforskares framfart? Och att han får ett allt snävare utrymme att framträda med sina världsfrånvända ”analyser”?

  Har SVT någon självbevarelsedrift kommer de inte att upprepa sitt misstag att anlita honom i sin programproduktion?

  Slaget är förlorat?

  Gilla

 • Mm

  Vilka dårar, lägg ner allt i Sverige, då är lyckan fulländad bland 7 klövern och Fi, då kan vi fajtas med zigenarna och tigga på gator o torg när de tagit över, vem som nu önskar invadera. Då kan fru Schyman med sina vänninor vifta med sina vita flaggor.

  Gilla

 • valentin

  Vad kan man vänta av en vapenvägrare som hultqvist? Bocken till trädgårdsmästare eller bristande grundutbildning? Får extrautbilda fegisen i ålning medelst hasning och bädda sängen på logementet! Typiskt sossemaner.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Det kostar att vara en feministisk regering, en humanitär stormakt och nu tillkommer också en moralisk stormakt. Dessutom med alla pengar till multi-kulti samhället så blir det inga pengar över till polis, försvar och de äldre. Detta moras är bara början och kommer att accelera kommande 1-3 åren, runt 2019 kommer kraftiga nedskärningar i offentliga utgifter och de kommer naturligtvis inte att drabba bidrag till alla kulturberikare och pensionsräddare utan det blir den skattebetalande låg/medelklassen som får ta smällen.

  Gilla

 • Android77

  Pengarna som blir över skall användas till babbarna.

  Gilla

 • Focke-Wulf

  Dom är inte kloka.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: