Islamkritisk lärare får rätt – skulle inte ha stängts av

YTTRANDEFRIHET. Justitiekanslern riktar kritik mot Lunds kommun som stängde av en lärare efter kritiska Twitterkommentarer om asylsökande och islam.

Enligt JK har kommunen straffat läraren som bara använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.
Det var i december förra året som en grupp elever sökte upp rektorn på en skola i Lund eftersom de var upprörda över vad läraren skrivit på Twitter. Han hade bland annat skrivit att “islam är farligt” och att asylsökande med oklara brottsregister borde låsas in.

Skolledningen beslutade att stänga av läraren samma dag och han befriades från arbete under de två veckor som återstod av vikariatet.

Men läraren är kritisk till skolans agerande och skriver på en blogg att ”en bra rektor skulle tagit mig i försvar mot eventuella elever som hävdar att mina tweets har en värdegrund strider mot den svenska skolans”. Läraren hänvisar till yttrandefriheten och menar istället att det är de klagande som har en värdegrund som strider mot den svenska skolans.

Kommunen åberopar skollagen och att lärare har en särskild förtroendeställning: ”En personlig uppfattning får inte färga av sig och påverka den objektiva ställning som en lärare i skolan måste ha.”

Men JK underkänner kommunens resonemang: ”En offentlig arbetsgivare kan inte kräva av sina anställda att de utanför tjänsten avhåller sig från att ge uttryck för en viss typ av värderingar. Det gäller även när dessa avviker från det som arbetsgivaren står för.”

-Pettersson noterar att läraren inte misskött sitt arbete och att läraren använd sin grundlagskyddade yttrandefrihet och den borde han få använda även på arbetstid.

Även i år har läraren stängts av från en skola, denna gång i en annan kommun. Också i det fallet hänvisar skolan till olämpligt twittrande. Läraren skrev att ”Islam inte är vilken religion som helst utan en rasistisk hatideologi som uppviglar till folkmord”.

Det är sanning och det borde läraren ha beröm för…

Läs mer…

4 thoughts on “Islamkritisk lärare får rätt – skulle inte ha stängts av

  1. Jag skulle gärna vara en fluga på väggen, de tillfällen Skolinspektionen besöker alla privata, muslimska friskolor. Borde vara en mycket psykedelisk upplevelse och en teaterföreställning som saknar prislapp.

  2. Heder åt denne rakryggade lärare som trots vissa negativa sanktioner och obehag valt att stå för sin välmotiverade kritik. Att göra praktiskt bruk av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet gör man numera inte alltid ostraffat, men det är just detta civilkurage som krävs av alla och envar. Inga andra än vi själva lär skrida till nationens försvar och de protester som den enskilde genomför är exakt vad som krävs för att på sikt få en ändring till stånd. Så länge vi lägger oss på rygg och låter oss utnyttjas avancerar avskrädespolitiken och dess fula anhängare ännu ett steg.
    Andreas.

Kommentera