Flyktingar vill bo i större städer

Regeringen har som bekant stiftat en ny lag som tvingar varje svensk kommun att ta emot flyktingar.

Politiker i vissa kommuner sliter sitt hår i förtvivlan över att de varken kan erbjuda jobb eller bostäder. Andra kommuner kan erbjuda bostäder, men inga jobb. Hör man intervjuer med kommunpolitiker från Sveriges alla hörn har de ett gemensamt. De är officiellt överlyckliga över de nya invånarna som alla hävdar kommer att rädda välfärden, servicen och överlevnaden. Lika lyckliga över sina placeringar är dock inte flyktingarna själva.

Ja, ingen tror väl på allvar att en somalisk familj på 12 personer trivs uppe i en avlägsen Norrlandskommun, långt från de stora städerna och allt vad de kan erbjuda. Ingen tror väl att en nyanländ syrisk familj med rötterna i storstaden Aleppo trivs i lilla Sorsele med sina dryga 1 000 invånare, långt långt från de stora köpcentrumen, shoppinggatorna, nöjesdistrikten och landsmännen i storstädernas förorter.

Jo, möjligen tror regeringen och ett antal kommunpolitiker detta.

Nu visar SCB i en undersökning att flyktingarna inte alls trivs med sina kommunplaceringar. Tvärtom flyttar de så fort de får chansen och då givetvis till storstäderna. Fem år efter sin kommunplacering har så många som 1/3 valt att flytta till en större stad.

Givetvis ett bakslag för regeringen och alla som hävdar att de nyanlända är räddningen för mindre- och glesbygdskommuner.

SCB

Dokumentet ”Integration- flyktingars flyttmönster i Sverige” kan du ladda ned här.

4 thoughts on “Flyktingar vill bo i större städer

  1. Vore det inte mer logiskt att de i saadana fall soekte sig till U.K. Frankrike Tyskland etc Skandinavien aer knappast ett resemaal foer personer som vill komma till stoerre staeder. Foer oevrigt var ju staederna avskaffade i Sverige (visserligen bara lek med ord foerutom att Svenska staeder ej har borgmaestare) Soros borde inkludera information om storleken paa Europas staeder i sina reseguider foer lycksoekare

    • Jag hade samma tanke. 🙂

      Det är bra att Stefan K skriver större städer och inte storstäder för sådana finns inte i Sverige, våra tre största huvudorter har inte storlek nog att kvala in i storstadsligan.

KommenteraAvbryt svar