Stäng

Donald Trump och den Europeiska Anti-Amerikanismens Återkomst

av Soeren Kern  •  28 november, 2016

 • Europeisk kritik mot Trump går långt utöver ett simpelt missnöje mot mannen som kommer att bli den nästkommande presidenten. Fördömelsen avslöjar ett djupt rotat förakt mot USA, och mot amerikanska väljare som demokratiskt valt en kandidat som åtagit sig att återupprätta den amerikanska ekonomin och militärstyrkan.

 • Den huvudsakliga orsaken till det globala tumultet är bristen på amerikanskt ledarskap på hemmaplan och utomlands. En rad hjälplösa beslut av Obama för att reducera amerikanskt militärt inflytande har skapat geopolitiska maktvakuum som fylls av länder och ideologier som är medfött fientliga mot västerländska intressen och värderingar.
 • Under de senaste sju årtiondena har USA spenderat hundratals miljoner dollar varje år på att garantera den tyska säkerheten, trots att Tyskland bestämt vägrar hedra en NATO-förbindelse att spendera 2 % av deras BNP på försvarsutgifter. Tyskarna känner sig nu stötta för att Trump ber dem betala sin andel av det egna försvaret.
 • Trots att president Obamas felsteg inom utrikespolitiken har gjort Europa mycket mindre säkert än det var för åtta år sedan har den europeiska eliten förbisett Obamas misstag eftersom han är en ”globalist” som verkar favorisera återskapandet av bilden av USA i europeiska ögon. Till skillnad mot Trump, som är en nationalist som vill återuppbygga bilden av USA i amerikanska istället för europeiska ögon.
 • Europeisk anti-amerikanism kommer alldeles säkert att eskalera under åren framför oss – inte på grund av Trump eller hans politik – utan för att ”globalisterna” verkar desperata att rädda den bristande Europeiska Unionen, ett ogenomskinligt, oansvarigt, odemokratiskt, suveränitetstagande alternativ till nationsstaten.

gatestone_donald_trump

Europeisk anti-amerikanism – som var på tillbakagång under Barack Obamas presidentskap, då USA styrdes mot globalism istället för nationalism – är tillbaka med hämnd i kikaren.

Europas medieetablissemang har mött Donald Trumps valseger med en bitterhet som inte skådats sedan George W. Bushs presidentskap, då anti-amerikanism var på sin höjd.

Sedan det amerikanska valet den 9e november har europeisk television, radio och tryckmedia producerat en lavin av negativa inslag, ledare och reportage som sjuder av ilska över valresultatet.

Europeisk kritik mot Trump går långt utöver ett simpelt missnöje mot mannen som kommer att bli den nästkommande presidenten. Fördömelsen avslöjar ett djupt rotat förakt mot USA, och mot amerikanska väljare som demokratiskt valt en kandidat som åtagit sig att återupprätta den amerikanska ekonomin och militärstyrkan.

Läs vidare

17 reaktioner på “Donald Trump och den Europeiska Anti-Amerikanismens Återkomst

 1. Mycket tyckande och lite fakta i detta inlägg.

  Det du framför allt missar är dollarhegemonin som gör att alla andra länder betalar USA:s militära utgifter då 85% av all världshandeln sker i dollar. USA har därför ett enormt underskott. Som ekonomiprofessor Michael Hudson påpekar i nedan artikel producerar USA dollarpapper från ingenting men får reella varor i utbyte. Citat:

  ”- USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. Vi skulle inte kunna betala tillbaka även om vi ville och det har utländska investerare insett. Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. Idag finansierar Kina, Japan och OPEC-länderna USA:s krig i Mellanöstern, trots att det är ett hot mot dem. ”

  Ett till citat från samma artikel:
  ”I praktiken så exporterar länder som Tyskland, Frankrike och Sverige till USA och dollarländer i utbyte mot pappersbitar, som de inte kan få något ut av, annat än fler pappersbitar. ”

  De Gaulle påpekade redan på 60-talet att USA lever gratis på andra länders bekostnad.

  Michael Hudson är inte heller vilken ekonom som helst – han var enligt ett Holländsk universitet en av de tolv ekonomer i HELA VÄRLDEN som förutsåg finanskrisen 2017.
  http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/eu-gor-vad-usa-ber-dem-att-gora/

 2. ambitionen finns hos Trump, viktigt…röra om
  i grytan…når han inte ända fram i sina löften, så
  kan man iaf hoppas att delar går igenom i Senat
  och Representanthus!

 3. Allt, i alla länder, handlar om vänstersvina styr eller ej idag. Om man är för eller emot. Hade en Fidel Castro kommit till makten, istället för Trump, hade han och hans politik, blivit hyllad på alla de tänkbara sätt. FÖR SÅDAN ÄR SOCIALISMEN!!!

 4. Invandraren Trump vann helt rätt enligt det konstiga elektor systemet , man får väl hoppas att det öppnar för en invandrare i Sverige som statsminister. HaHa

 5. En av alla signifikativa egenskaper dessa vänstermilitanta, vilsekomna stackare ständigt utmärkt sig för, är oförmågan att erkänna att de besegrats, nu när de förlorat det alltid lika tillfälliga greppet. Naturligtvis är de mycket väl medvetna om sin förlust och det är just denna vetskap som nu stegrar aggressiviteten. Detta fenomen upprepas ständigt. President Trump månde le i mjugg då han tar del av dessa strömningar från den i det stora sammanhangen tämligen obetydliga nationen Sverige.
  Andreas 🙂

 6. Var glada att amerikanana finns annars kanske vi hade pratat tyska i Sverige från 1945……………………………………………….

  1. Vi hade nog pratat ryska! Kan ju upplysa om att det var Sovjet som besegrade Tyskland och inte USA. USA:s insats kom efter andra världskriget då man satte stopp för den georgiska Sovjetdiktatorns Stalins expansionsplaner i Europa. Läs i riktiga historieböcker skrivna för länge sedan vad som verkligen hände under andra världskriget i stället för nutida löjliga ”dokumentärer” producerade i USA som ju är späckade med tillrättalagd USA-propaganda för att överdriva sin egen insats i kriget. Den engelska historikern Lidell Hart har skrivit utmärkta böcker i ämnet med autentiska källor från alla sidor i kriget.

   1. USSR var helt beroende av Imperiet och USAs industri och naturresurser för att kunna utkämpa kriget. Latbilar, järnvägsvagnar, mat, flygbränsle etcetera etcetera. Många helt essentiella varor levererades till överväldigande majoritet från Atlantmakterna.
    Det troligaste slutet på andra världskriget utan USAs inblandning hade varit oavgjort.

  2. Und warum soll es war schlecht?

   Hellre prata tyska än ryska och PK-kommunistiska, som idag. För vem vet hur det hade varit då????? Stalin har INTE varit bättre, än vad Hitler hade varit. Men jag är emot båda två. Bäst hade varit, om INGEN hade vunnit kriget. Då hade vi nog haft ett bra mycket bättre Europa. Renare, från all förtryckande förhärskande skit som idag. Men det hade nog varit mindre dåligt, om Hitler vunnit tillsammans med väst, trots allt. I FÖRLÄNGNINGEN. Läs boken: ”Mannen i det höga slottet” av Philip K. Dick. Den ger lite perspektiv.

 7. Nu har Trump blivit vald, då är det bara att vänta och se vad han kan/kommer att göra. Vad är det för lipsillar.

 8. Det var ju inte så att tyskarna bjöd in amerikanerna att ockupera deras land frivilligt? Och ända sedan dess har trupperna varit kvar där. Efter murens fall ökade övervakning och utpressning för att eliminera tyskt motstånd mot ockupationen. Till exempel genom att avlyssna Merkels privata telefon.

  Läbbig artikel. Låter mest som en neocon som försöker hitta sätt att neoconna på i en ny politisk verklighet. Och att sen skylla globalismen på Europa är löjeväckande. Europa är helt underkuvat USA.

  1. Aha! Den var publicerad på Gatestone, det förklarar ju saken. Neocon central. Samma gäng personer som har propagerat för mångkultur och massinvandring till Europa i alla år. Som nu har börjat låtsas att de ska skydda Europa från islam.
   Dessa skurkar söker rida pendeln åt båda hållen.

   1. Vad är neocon och varför är Gatestone orsaken? Är Gatestone synonymt med Globalism = Sorros? Uppge källor – Tack

Kommentera

%d bloggare gillar detta: