Samhällskontraktet i Sverige är hotat


INVANDRING. Sveriges samhällskontrakt och välfärdsmodell är hotade av flera olika krafter. Det skriver forskaren Mårten Blix på SvD Debatt och pekar på två huvudorsaker:

• En hög invandring av människor med låg utbildning kombinerat med lägstalöner som är bland de högsta i världen gör att finansieringen av välfärden, som är helt beroende av att folk arbetar, hotas.
• Digitaliseringen och automatiseringen av arbete gör det allt svårare att anställa människor när skatten är hög.

Blix huvudlösning för att vända utvecklingen är att tillåta låga löner för att fler ska komma in på arbetsmarknaden.
”Annars kommer arbetslöshet och laglöshet i utanförskapsområdena bli en allt mer explosiv mix som kan få kravallerna från Husby 2014 att te sig jämförelsevis milda”, skriver Mårten Blix.

-Pettersson menar att Mårten Blix är ute och cyklar. Låga löner är ingen lösning för folk som inte kan eller vill arbeta.

Mina förslag är:

 • Totalstopp för asylinvandring, men tillåt arbetskraftsinvandring när arbete och bostad är ordnat redan och det inte finns folk i landet som kan ta jobbet.
 • Skicka tillbaka så många asylsökande som möjligt.
 • Sänk bidragen för invandrare, bidragen ska vara för att överleva på, inte att leva på. Givetvis går det att ha olika regler för gamla och nya svenskar på samma sätt som du inte kan teckna en försäkring när det redan brinner i huset så ska de som inte varit med och byggt upp vårt land kunna utnyttja försäkringspremierna.
 • Inga permanenta uppehållstillstånd förrän man kan grundläggande svenska och svensk samhällskunskap samt deklarerar och skattar för en rimlig inkomst.
 • Utländska medborgare som döms för grova brott ska utvisas.
 • Medborgarskap som getts på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor ska återkallas.
 • De som ljuger om ålder, identitet, bakgrund ska nekas asyl, och har de fått asyl och nya uppgifter kommer fram ska uppehållstillståndet återkallas.
 • Utländska medborgare som inte är självförsörjande ska inte fritt få välja bostadsort.
 • I Sverige gäller svensk lag. Vi ska snabbt och effektivt tala om vilka grundläggande spelregler som gäller i vårt land.
 • OSV. alltså bara sunt förnuft och inget flum…

Några exempel på hot motsamhällskontraktet:

Den syrisk-ortodoxe gudsmannen Halef Halef dömd till 3,5 års fängelse för systemhotande brottslighet

Torghandlare krävs på över en miljon

Åtta av tio butiker i Malmö skattefuskar

Notan efter Abu Ali – 10 miljoner kronor

Sagan om Södertälje

Använd gärna sökrutan till att leta mer. Det finns tusentals exempel…

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg


18 responses to “Samhällskontraktet i Sverige är hotat

 • Micke

  Ett tillägg: När värnplikten införs ska den dom vill ta del av det nya landet ställa sig till förfogande för militärtjänst. Ett bra sätt att vusa lojalitet mot sitt nya hemland och ett bra tillfälle att integreras och lära känna svenskar.

  Gilla

 • age

  Tack Pettersson!
  Vilken fantastisk text!
  Vilka fina tankar!
  Vilka bra förslag!
  Jag är ändå rädd!

  Gilla

 • Truthfighter

  Dessa punkter är utopiska drömmar, så länge vi inte blir av med vänsterpacket.

  Gilla

 • eva

  Bidragen borde ges i form av kuponger, för mat, för kläder. Naturligtvis blir det en svart marknad för kuponger men en hel del icke-flyktingar kommer att försvinna. Vill man ha socialbidragen i form av pengar så borde det vara villkorat med t. ex. en arbetsinsats av ett visst antal timmar per vecka. Finns massor av städarbete ute i kommunerna som borde kunna göras, snöskottning osv.
  Inte heller en massa förmåner beträffande incitamentet att avla barn. T.ex. inga barnbidrag efter 3dje eller 4de barnet eller reducera barnbidraget efter antalet barn över ett visst antal. Vi BEHÖVER INTE FLER SOMALIER I LANDET. Alla somaliska barn är ett framtida ekonomiskt sänke, ett dyrt nöje som kommer att kosta massor.

  Gilla

  • Lena

   Det förhindrar även att understödet går till annat såsom droger och att det försvinner till utlandet,
   Barn kostar och det är varje förälders plikt att inte ha fler barn än man kan försörja !
   Vi har preventivmedel, så det finns ingen ursäkt.

   Gilla

  • Luntan

   Risk för Svart marknad med kuponger? För att ersätta det: Ersätt kuponger med soppkö.

   Gilla

 • Anna2

  Tycker nog också att beviljad asyl, och alla bidrag mm kopplat till densamma, omedelbart dras in om de åker till sina hemländer under tiden. Definitionen flykting är ju liksom förverkad då.

  Gillad av 1 person

  • pettersonaxeagentlemansgentleman

   En mycket skarpsynt anmärkning, Anna! Detta är ett utbrett oskick och missbruk som staten skulle ha reagerat mot för länge sedan. Dock saknas ju viljan att driva företaget Sverige på ett sunt och rationellt sätt, och de parasitära lycksökare som ockuperat landet är väl medvetna om den makalösa generositet som världens främsta paradis för lurendrejare har att erbjuda. Anser man sig som krigsoffer eller dylik omständighet vara i stånd att resa hem på semester, borde givetvis flyktingstatusen per automatik upphävas och uppehållstillståndet granskas och omprövas.
   Andreas.

   Gilla

 • Tony

  Helt rätt med dessa krav, hade inte bidragen varit så generösa
  så hade inte dom mängder av unga snorvalpar sökt sig genom
  10 tals länder för att ta sig hit. Sen ska heller ingen inbilla mig
  att kriget bara drabbar unga grabbar men inte flickorna, men
  P K nissar sväljer alla lögner. Hade vi dessutom haft krav på
  att kunna bevisa vem man egentligen är, så hade trycket lättat
  av bara det. Nu vet dom att dom kan dra vilka valser som helst
  och dessutom bli trodda?

  Gilla

 • odalkvinnan

  Det blir en lönedumpning. En närstående insatt i industriproduktion sa det redan i början.De skapar ett nytt proletariat som bor i ghetton och umgås med varandra. Vänstern är glada då det motiverar dem och deras liv. De diskuterar över huvudet på trashankarna och många barn och barnbarn blir arga och en del militanta. Obama gjorde de fattiga fattigare-i allt-och då var det helt underbart då den västerländska demokratin funkade! Nu är de som galna hundar då de ser att det nyskapade proletariatet säger nej. Vad ska de då som de parasiter de är suga ut? De har skapat detta och det gäller att ro båten i land. Historien kommer döma dem. Varför jag protesterar är för att enligt deras egen modell är det tes-antites-syntes enligt Hegel/Marx. När det snart är tomt på skatten och de som arbetar och har arbetat inte vill betala kommer de som inte försörjer sig åka ut. Alla är losers förutom de som -just det-livnärt sig på dem. Det är mycket tragiskt och väldigt förutsägbart. Komma att be sådana som jag om hjälp-företagare, vit kvinna, slitit ihop vartenda öre. Då säger jag som de amerikanska kvinnorna nej tack. Jag mådde illa då jag såg hur mycket Hillary fått från Saudi och Qatar i dollar för sin kampanj. Som ett slukhål. Först bombar hon och Obama Libyen mfl länder sönder och samman och vapenind jublar och sedan får hon betalt. Legosoldater kallas det. Hon är komprommetterad och Trump inte-snuskgubbe möjligen. Sedan ska Europa ta hand om skiten de skapat med flyktingar och elände. Och vänstern stödjer dem.

  Gilla

 • Sven

  Utmärkt lista, en sak som komplement:
  – Migranter ska inte ha företräde i bostadskön eller få boenden skapade/hyrda/köpta. Finns det inte bostäder till dem så finns det inte.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Det viktigaste av allt är att vi blir av med sådana parasiter som Mårten Blix!

  För det är väl inte snack om att han skall sänka sin egen fantisilön, som han har för totalt ointressant forskning?

  Gilla

 • jan

  Den svenska välfärdsmodellen var inte hållbar på sikt. Reinfeldt löste detta genom massinvandringen. I radio sitter han och ljuger. En patologisk lögnare…

  Gilla

 • Nosferatu

  …och som inte behöver arbeta Pettersson. De är nog en ansenlig skara nyanlända.

  Gilla

 • Dixon

  Står osten på bordet – nog fan kommer råttorna fram..

  Gilla

 • Trynbald

  Om bidragen idag är större än de jobb invandrarna inte vill ha. Om man då utökar skillnaden med lägre löner låter man som nationalekonom Schyffert.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: