Notan efter Abu Ali – 10 miljoner kronor


INVANDRING/BROTTSLIGHET. Familjen bakom Swedfresh har lämnat efter sig skulder på över tio miljoner kronor. Nu söker konkursförvaltaren efter de försvunna tillgångarna.

Det har gått åtta månader sedan de ledande grönsakshandlarna på GA-torg plötsligt försvann. Från en dag till en annan var torgstånden rensade, lokalen på Kapplöpningsgatan tömd och företrädarna puts väck.

För grönsaksgrossisten Swedfresh hade läget blivit besvärligt. Under hösten 2013 avslöjade HD att familjen bakom företaget styrde i stort sett hela grönsakshandeln på torgen i Helsingborg, att det pågick en omfattande svart handel och att papperslösa utnyttjades som underbetalda arbetare.

Några veckor innan försvinnandet rapporterade HD om en revision av Skatteverket som på punkt efter punkt bekräftade HD:s avslöjande. Skatteverkets slutsats blev bland annat att Ibrahim El Kahwi, vd i Swedfresh och ägare av den största enskilda firman på torget, hade undanhållit 2,1 miljoner kronor under ett och ett halvt år. Skatteverket utgick från att huvuddelen använts till att betala svarta löner.

Ibrahim El Kahwi har just nu en skuld på nästan 800 000 kronor hos Kronofogden.

Men det slutar inte där.

Några månader efter försvinnandet, i juni, försattes Swedfresh i konkurs. Bouppteckningen visar att företaget efterlämnat skulder på totalt 10,2 miljoner kronor.

HD

TIDIGARE 2013-08-20 Abu Ali bestämmer allt

 

Det är något ruttet med torghandeln i staden. Grönsakshandeln på GA-torg är inte vad den ser ut att vara. I dag avslöjar vi att en grupp firmor gemensamt kontrollerar nästan alla stånden.

Det är tidig morgon på Gustav Adolfs torg. En solblekt skåpbil backar in i en parkeringsficka. Samtidigt anländer flera andra små lastbilar till torget. Pallar med bananer, sallad, lök och en mängd andra varor lastas ur.

För den som handlar på torget verkar det vara flera olika småföretag som står för försäljningen. Så ser det också ut på pappret. Helsingborgs stad äger marken och bestämmer vilka som får hyra torgplatserna. När det gäller frukt- och grönsakshandeln har sju olika firmor avtal med kommunen som ger dem rätt att sälja sina varor på GA-torg. Men i praktiken ser det annorlunda ut. Konkurrensen är mycket begränsad eftersom de flesta stånden samarbetar med varandra.Gustav_Adolfs_torg,_marknad

HD har under en längre tid granskat torghandeln med frukt och grönsaker i Helsingborg. Det visar sig snabbt att en aktör är dominerande. Alla grönsaksstånd på GA-torg utom ett, kontrolleras av familjen bakom grossistföretaget Swedfresh.

Det är företagets ägare och släktingar som enligt avtalen med kommunen driver dessa grönsaksstånd. Släktens företag har alla uppgett adress till Swedfresh, och det är grossistens lastbilar som varje dag kör varorna mellan lagret på Kapplöpningsgatan och torget. Ofta går det att ta varor i ett stånd och betala i ett annat.

HD har intervjuat personer med insyn i verksamheten som berättar att det är så stora delar av torghandeln styrs.

En plats på GA-torg är eftertraktad. Där är mycket folk i rörelse och utbudet med blommor, kläder, fisk och grönt driver upp omsättningen åt alla handlare. I en rapport om torghandeln från kommunen beskrivs handeln på GA-torg som en attraktiv verksamhet som ger ett positivt liv till Söder. Då, för ett år sen, fanns ett tiotal som stod i kö för att få en torgplats. Beräkningen är ungefärlig eftersom den varierar beroende på årstid och önskemål om veckodagar.

Ändå har hälften av alla platser fördelats så att de i praktiken innehas av samma företag.

– Vi kan inte se något fel i det. Men någonstans finns det en idé om att vi ska ha olika aktörer, säger Ole Andersson på stadsbyggnadsförvaltningen.

Swedfresh startade sommaren 2011 och leds av vd Ibrahim El Kahwi och hans kusin, försäljningschefen Ahmad El Kahaoui, båda med lång erfarenhet av torghandel i Helsingborg. Företaget driver sin import– och grossistverksamhet i lokaler på Kapplöpningsgatan. I det grönsaksföretagstäta Helsingborg tillhör Swedfresh de mindre grossisterna. Enligt årsredovisningen omsattes knappt 40 miljoner kronor under Swedfresh första 16 månader.

Företaget gör förvisso ingen hemlighet av att man har starka kopplingar till torget och Ibrahim El Kahwi och Ahmad El Kahaoui har själva två av avtalen på torget.

Vad man däremot förnekar är HD:s uppgifter om att släktens överhuvud, en man som kallas Abu Ali och som är bosatt i Danmark, har en mycket viktig roll i både företaget och torghandeln.

Han står inte som ägare och har ingen formell funktion i något av företagen.

Källor som HD har intervjuat säger att det är han som anställer, sätter lön och bestämmer vem som gör vad på torget. Ingen vill uttala sig öppet, men de berättar att han har sista ordet.

– Abu Ali bestämmer och sköter allt.

HD har under längre tid regelbundet besökt GA-torg som ett led i granskningen och kunnat konstatera att Abu Ali ofta är på plats. Och att han är en man som blir åtlydd. Hans auktoritet gentemot personalen vid grönsaksstånden som ingår i Swedfreshgruppen ger intryck av att vara självklar.

-Pettersson undrar om Ägget och Myten begriper vad de håller på att ställa till med. Nybyggarna slår ut bransch efter bransch. Assistant, taxi, städ och många andra får problem på grund av oseriösa pensionsräddare.

Torghandeln likaså, från 1 januari 2014 blir det lag på kassaregister för torghandlare men det gör bara saken ännu värre för regeringen har gör undantag för företag registrerade i utlandet och för dem som omsätter under fyra basbelopp.

Gissa om många kommer att registrera företagen utomlands och för resten kommer årsomsättningen att sjunka till under 178 000 kronor.

Helsingborgs Dagblad

Swedfresh

Helsingborgs kommun 


12 responses to “Notan efter Abu Ali – 10 miljoner kronor

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: