Det stora landet i väster


HISTORIA. Under Petterssons första levnadsår var USA det stora landet i väster. De historiska, kulturella och ekonomiska banden hade växt sig starka. Jänkarna hade räddad Väst-Europa i två världskrig. Bilarna, musiken och filmerna som gällde kom där ifrån.

I slutet på 1960-talet kom problemen, Vietnam-kriget, FNL-demonstrationer, Frankrike gick ur Nato 1967. Frankrike som två gånger under 30 år räddats av USA, oförskämt tyckte jänkarna.

Den amerikanska populärkulturen tog oss med storm, trots 68-vänsterns avståndstagande. Sverige hade och har starka band med USA, inte minst militära men bara i smyg. Det kallas dubbelmoral, som när Olof Palme fördömer USA men fortsätter att samarbetet bakom ryggen på svenska folket.

I USA hade de ”förbudstiden” 1920-1933, under denna period var tillverkning, transport, import, export och försäljning av alkoholhaltiga drycker förbjuden i USA, i Sverige var det ytterst nära att det blev samma sak. 48,8 % röstade för och 50,8 % emot ”införande av fullständigt rusdrycksförbud”. I USA födde förbudet den moderna gangstern, vi fick motboken. Ransonering men inget förbud. Södra Europa skrattade åt alkoholransonering.

Vi har mycket gemensamt med USA, ofta mer än med Europa trots att vi är européer och det är inte bara Bröderna Cartwright och allt vad TV-serierna hetat genom året, vi får se hur det går med relationerna efter presidentvalet på natten mellan tisdag och onsdag, tills dess…


6 responses to “Det stora landet i väster

 • Mimi N.

  Pfoooo – värre än ’60- och ’70-talet i kommunistiska Rumänien. I brist på discolokal, fixade vi eget disko i någon av de stora matsalarna på kampus, med dekorationer, DJ, läsk m m. Det gjorde vi varje lördagskväll. Vi dansade, svängde, snurrade, steppade, skakade och twistade till Beatles, Elvis, Cliff Richard, Rita Pavone och Remo Germani. Och vet ni vad ? Ingen apparatchik dök upp för att störa oss. Det var underförstått att efter en vecka av kurser, seminarier, aula- och biblioteksittande fick vi släppa loss.

  Gilla

  • Mimi N.

   Det jag menade i kommentaren ovan är att vi inte var bortskämda som ni som växt upp med svenska modellen. Vi gick på ett universitet med gamla anor i en stad full med historiska monument och minnesplatser – vi lärde oss mer av det förflutna än av nya röda ordningen, vi fick inget gratis: inget studiebidrag, bara några som fick stipendium för toppresultat vid tentorna.
   Vad fritid och undehållning gällde, fick vi ordna själva med egna begränsade medel och det kändes bra.

   Gilla

 • odalkvinnan

  vi som lyssnade på amerikansk musik och gick på disco på 60 och 70 talet hade värre mobbing än vad SD har idag. Det är barnen till dem som nu styr medier och politiken. Lyssnade du till amerikansk soul och gillade Jimi Hendrix stödde du kapitalismen och den store satan USA. Shaft var ett speciellt hat-det var en amer kriminalserie med svarta. Den musiken stämplades med en piratflagga på Sveriges Radio. Kolla vad Wallström sa om en fri radio…Samma då som nu. Då de blev lite packade i rödvinsvänstern försökte de stöta på oss balla och snygga-vänsterns brudar använde inte deodorant för det var imperialistiskt, benen såg ut som en ryamatta och armarna stod ut av sig själva med en rotborste i armhålan. Sverige har inte gjort upp om sitt agerande under WW2 och inte heller med sitt stöd som vänstern gav till förtryckarregeringar och kommuniststater. Det var vi som var onda…inte de som sprang runt med Maos lilla röda och bar Kinakläder med den patetiska mössan och uniformen

  Gilla

 • Mimi N.

  Vackert ! Synd, synd och skam att en stor massa svenskar där ute inte fattar innebörden av orden ‘I pledge allegiance’. Deras lojalitet och trohet ligger hos sin ‘demokratiskt’ valda regering, de följer slaviskt dess arbiträra lagar och åtgärder utav rädsla och feghet.

  ”One nation under god, indivisible, with liberty and justice – FOR ALL !”
  Preposterous !

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Helt rätt, Pettersson!
  Skriver under på vartenda ord…………………. med Elvis så klart

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: