Kan någon upplysa statsministern att det kostar


INVANDRING. Kan någon upplysa den före detta och den nuvarande statsministern att Pensionsmyndigheten räknat fram att varje nyanländ väntas generera 700 000 kronor i intäkter och 1 500 000 kronor i kostnader dvs. en nettokostnad på 800 000 kronor…

Tino Sanandaji

Fredrik Reinfeldt i Aftonbladet: ”I en ny bok fortsätter han argumentera för att invandring är bra för Sverige. – De som är fientligt inställda till invandring anklagar mig för att inte berätta sanningen om kostnaderna. Till dem säger jag: varför berättar ni inte sanningen om intäkterna?…De som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik säger att ekonomin, pensionerna och jobben hotas. Men hur jag än vrider och vänder på det när jag går igenom de forskningsunderlag som finns råder närmast konsensus. Att människor kommer hit stärker ekonomin och säkrar pensionssystemet på sikt”

Reinfeldt citerade inte dessa forskningsstudier, kanske då de inte existerar. Sanningen om intäkterna är att de enligt samtliga forskningsstudier är mindre än kostnaderna.

Forskningen:
Ekberg (1999)
Gustafsson & Österberg (2001)
Storesletten (2003)
Ekberg (2011)
Ruist (2015)

Offentliga utredningarna om migrationens effekt på de offentliga finanserna samt Pensionsmyndighetens rapport om just pensioner:
Ekberg ESO (2009)
Flood och Ruist SOU 2015:95
Aldén och Hammarstedt Finanspolitiska rådet (2016)
Pensionsmyndigheten (2016)

Samtliga visar större kostnader än intäkter och ingen att invandring stärker pensionssystemet. Enligt Pensionsmyndigheten väntas varje nyanländ i snitt generera 700 tusen i intäkter och 1.5 miljoner i kostnader, en nettokostnad på 800 tusen kr.

Forskningsläget om invandring och offentliga finanser är inte en åsikt utan har påpekats av tunga professorer som Assar Lindbeck, Magnus Henrekson, Jan Ekberg, Mats Hammarsted och Nils Lundgren. I stället väljer Reinfeldt och många i media att citera tankesmedjor och ge sken av att det är ungefär samma sak som forskning. Det är en beprövad strategi bland tobakbolag och oljebolag när det gäller desinformation om rökning och klimat.

Media citerar kalkonrapporter av ideologiska tankesmedjor som Arena och Timbrosfären och ger sken av att det är forskning. Tankesmedjor utanför den vetenskapliga processen kan dock påstå vad som helst. LO-ekonomen Sandro Scocco saknar forskningsutbildning, har aldrig forskat och jobbar för en ideologisk tankesmedja vars alster sågats av riktiga experter. Scocco har samma forskningsmeriter som Donald Trump, det vill säga en universitetsexamen i ekonomi. Han har samtidigt fått mer medieutrymme än landets samtliga professorer i frågan av en journalistkår som inte förstår skillnad mellan forskning och åsikter.

Alliansregeringen citerade på samma sätt nyliberala pamfletter över evidens och tog avstånd från professorer som Jan Ekberg. Fredrik Reinfeldts tragedi är att han gavs all möjlighet att bli ihågkommen som en statsman men i stället valde faktaresistent dogmatism som sitt eftermäle.

-Pettersson menar att Sanandajis siffror skiljer sig hästlängder från norska som visar att nettokostnaden för icke-västliga asylinvandrare är 4,3 miljoner i  snitt under en livstid.


9 responses to “Kan någon upplysa statsministern att det kostar

 • Sjukvården i u-landet Sverige | Petterssons gör skillnad!

  […] Troligen tar inte ovanstående till sig att varje nyanländ, enligt den svenska pensionsmyndigheten kostar 800.000 kronor netto.  […]

  Gilla

 • Andre´ Kristian (@mmsoxford)

  I praktik och iskall verklighet existerar inga intäkter av det slag ovan exemplifierade globalistpropaganda vill göra gällande, endast astronomiska utgifter, skulder och negativ miljöpåverkan. Asylindustrins pampar torde göra sig en vacker slant av den nationsförödande invasionen, men Sverige har inget att vinna, men väl allt att förlora.
  Andreas.

  Gilla

 • Sverige har ingen skyldighet

  Stör mig mer och mer på MENA:iter.
  blattar hatar vita — men hjälp oss! (?)

  Gillad av 1 person

 • Cinna

  Men varför, varför vill de styrande fylla landet med aggressiva unga män från kulturer så långt från den svenska som går? Och uppmuntra dem att behålla den trots att den inte är kompatibel med svensk kultur? ( vänstermedia tror på en utopi, det vet vi)
  Är de styrande så rädda för vänstermedia?

  Gillad av 1 person

 • nosferatu

  Borde vi då inte riva alla gränshinder och locka med allsköns grannlåt så att hundratusentals araber och afrikaner hittar hit?

  Regeringen gör ju tvärtom, pushade av Moderaterna

  Gilla

 • Nils Dacke

  Vi kan upplysa dessa figurer ända till f-n löser av oss, det kommer ändå inte att gå in i huvudet på dem.

  Gillad av 1 person

 • Ateisten

  Nyanlända väntas generera 700 000 det va som f..

  Gillad av 1 person

 • Billy Boy

  Sveriges statsminister Stefan Löfvéns (S) svarar Tino Sanandaji, och alla andra namngivna forskare, med sin gamla vanliga ryggmärgsreflex när vederhäftiga faktauppgifter presenteras för ministern.

  Gilla

 • Nisse

  Nu blir det ännu värre för oss Svenska pensionärer. Jävla 7klövern………..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: