Bilden av Sverige svartnar utomlands


Glöm det välordnade välfärdslandet och de vackra landskapen. Sverigebilden i utländska medier mörknar. Våldtäkter, no go-zoner och okontrollerad invandring är allt vanligare inslag i dagens rapportering, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit hjälp av sina egna utrikeskorrespondenter för att kartlägga hur den mörkare bilden fått fäste. Sanna Björling, stationerad i USA, berättar att hon fick höra ”märkliga saker” om Sverige under presidentkandidaten Donald Trumps valmöten.

– De kan säga saker som ”Jag har hört att ni inte har någon kultur kvar” eller ”Ni har helt öppna gränser, ni har tagit in miljontals syriska män helt utan kontroll och ”Har ni infört sharia?”

Från länder som Ryssland, Ungern och Storbritannien kommer liknande rapporter.

– När myterna om Sverige väl fått fäste utomlands kan de användas av svenska personer och organisationer som gärna ger näring till föreställningen om ett land som slits isär. Dessutom kan de hävda att det är uppgifter som förtigs av våra medier och myndigheter, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid JMK.

Utrikesdepartementet försöker nu att skapa en mer nyanserad bild av Sverige och motverka desinformation.

– Utrikesministern har påpekat vikten av att motarbeta det, säger Karin Nylund på UD till DN.

Sveriges ambassader har nyligen fått ett kompendium som kallas ”Vägledning för hantering av desinformation och ryktesspridning”.

I materialet från UD står bland annat att läsa: ”Exempel på desinformation kan vara ‘Sverige-bashing’ som används för att stärka aktörens eller desinformatörens egna, ofta inrikespolitiska syften”.

”Om ni beslutar att gå i svaromål på Twitter, tänk på att hålla inläggen så korta och sakliga som möjligt. Nöj er med att svara en gång och undvik att gå in i långa Twittertrådar”.

”Det finns inga heltäckande recept för att motarbeta desinformation och propaganda. Långsiktigt motarbetar vi emellertid dessa problem genom att stärka institutionerna och journalistiken”.

 • ”Det kan bli som i Sverige där det finns 54 områden med sharialagar och där staten saknar kontroll”. (Jaroslaw Kaczynski, partiledare för konservativa Lag och rättvisa under en debatt i Polens parlament).
 • ”Sverige har gjort ett fenomenalt jobb med att försöka dölja det” (Filmaren Ami Horowitz berättar om ”no go-zoner” i den amerikanska tv-kanalen Fox Business).
 • ”Det var tråkigt i Malmö och inte ens en katt skulle ha ätit maten” (En flykting som citeras av den tjeckiska dagstidningen Mlada Fronta påstås hellre vilja återvända till Bagdad än att bo i Sverige).
 • ”Skolor förespråkar flickors sex med invandrare. Journalister anklagar vanligt folk som kritiserar invandring. Multikulturalism är statsideologi. En svensk ger ett skakande vittnesmål”. (Rubrik i bullentinform på den ”alternativa” tjeckiska sajten Parlamentni Listi).

Källa: Dagens Nyheter

-Pettersson noterar att nu är våldtäkterna, bilbränderna, stenkastarna, skottlossningarna, problemområdena som regeringen själva pekat ut och den okontrollerade invandringen desinformation och propaganda…


13 responses to “Bilden av Sverige svartnar utomlands

 • BBC: Sverige exporterar islam | Petterssons gör skillnad!

  […] om hur UD förser svenska ambassader runtom i världen med en handlingsplan för hur de ska hantera “desinformationen” som sprids om Sverige i utländska medier. BBC är en av dessa medier som nyligen gjorde ett […]

  Gilla

 • Nosferatu

  Det är många som gråter i dagens Sverige.

  Gilla

 • Grune

  Så här går det när 87% av Svenska valmanskåren tycker att vi skall ha Muslimer som styr Sverige.
  Att det fanns några människor i Sverige som inte är friska i huvudet viste jag förut, men att 87% av befolkningen var sinnesrubbade trodde jag aldrig.

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Våra ”goda” politiker har verkligen ställt till det, – Sverige har länge haft högsta växeln för att fylla landet med andra staters dysfunktionella individer och signalerat att här är allt gratis…..
  Vi får se hur det kommer att bli med kommunernas förmåga att få fram bostäder till de 100,000 tals FLYTTARE de välkomnat, – såg en politiker från Täby uttala sig på nyheterna i SVT…..”DET FINNS INGA BOSTÄDER TILL DESSA….!”
  Men nu måste ni som vill ha ”no border” och skriker ”rasist” öppna era hem för dessa, – eller ska de bo i tält?? Vad säger Veronica Palm och Stefan Löven ?
  ÖPPNA ERA BOSTÄDER, FINNS SÄKERT PLATS!!

  Gilla

 • Stenbock

  Ja det har t.o.m. försämrats enormt sedan 80-talet .Petterssons äldre läsare vet, att jag redan för många år sedan avslöjade i kommentarer,att jag aldrig svarade helt ärligt,när man frågade från vilket land jag kom.
  Över alla de länder jag bereste blev mitt svar allrid Skandinavien.
  Detta för att man inte skulle skratta bakom min rygg,över ytterligare en från ”die dumme Schweden”… Swede betyder dessutom i USA ”kålrot”
  😦 ;(
  Medge att det var en ärlig nödlögn !

  Gilla

 • Argus

  Fast nu finns det, enligt YouGov, en värdekonservativ majoritet i väljarkåren. Det enda som behövs är att rensa ut de otrogna ur ledningarna och avsätta landsförrädarna.

  Gilla

 • kbrel

  Mycket fin reklam!!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Ja men det DN och övrig hatmedia är ute efter är att detta inte stämmer!

  Allt negativt som sägs om invällningen till Sverigeistan/Nordvästkorea i utlandet är bara myter! Det finns inga no go zoner eller invandrad brottslighet i Sverige, inga bilbränder eller våldtäkter, allt är bara myter!

  Tror ni mig inte! Kolla själva i Hallandsposten:

  http://www.hallandsposten.se/nyheter/sverige/bilden-av-sverige-svartnar-utomlands-1.3884789

  Gilla

 • Andre´ Kristian (@mmsoxford)

  En professor i journalistik och föga förvånande desinformationsministeriets medlöpare uttalar sig… Vilken remarkabel förmåga det nationsavoga etablissemanget exponerar då det gäller att förvränga och maskera verkliga fakta. Här har man helt ogenerat lyckats reversera den för Sverige föga hedervärda och internationellt kända statistiken och transformerat den till den till att representera den ”rasistiska” oppositionens konstruerade marknadsföring. Ambassadernas tilldelade vägledning är bara ett exempel på den falska propaganda som bedrivs till förmån för den destruktiva kulturfascismens bevarande. Frågan är om våra utrikiska sympatisörer låter sig vilseledas. Fan tro´t!
  Andreas.

  Gilla

 • age

  Någon överraskad?
  Vad röstade du på i senaste valet?
  Röstade du på SD?
  Jaså, varför inte?
  Tillhör du då den 50% av svenska folket som är dummare än snittet?
  Är du nöjd med hur det blev?
  Kan du se dina vänner (SD röstare) i ögonen och säga; Jag gjorde rätt.?
  Är du trygg när din fru, fästmö, dotter går ut ensam?
  Känner du igen din stad, ditt samhälle?
  Är du säker på att din muslimske vän inte måste följa koranen
  och ta över det du äger och döda dig?
  Vill du verkligen att invandrare ska få tandvård, sjukvård, bostad, körkort m.m. när inte din son eller dotter får det?

  Lycka till!

  Gillad av 1 person

  • age

   Även här ka det vara av värde att sätta in en kopia av ett tidigare inlägg här på bloggen:

   Gilla

   • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

    Kanske borde SVT och hatmedia besöka alla moskeer och LÄSA UPP DESSA ALLVARLIGA HOT OCH FRÅGA OM DE STÅR BAKOM DESSA GROVA HOTELSER !!

    Gilla

 • anna

  Bra reklam för Sverige och lär locka hit fler våldtäktsmän. Först skönt sex ( enligt dom) och sen blir rik på kuppen också.
  Så jävla sjukt så det finns inte ord för det.
  http://www.friatider.se/asyls-kare-deltog-vid-gruppv-ldt-kt-f-r-140000-i-skadest-nd

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: