Statens medicinsk-etiska råd: Åldersbedömning okej


INVANDRING. Det finns situationer när det är etiskt försvarbart att använda medicinska åldersbedömningar i asylprocessen. Det slår Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, fast på DN Debatt.

Rådet har på uppdrag från regeringen tagit fram ett etiskt regelverk som bland annat understryker att bedömningarna inte bör genomföras rutinmässigt, utan bara när det råder tvivel trots dokument och annan bevisning. Metoden ska heller inte användas mot någons vilja och integriteten ska respekteras, menar rådet.

Asplund skriver att en slutgiltig bedömning måste ta hänsyn till felmarginalen, något som kommer leda till att vissa vuxna asylsökande felaktigt bedöms vara barn. Enligt ramverket är det bättre än att barn felaktigt bedöms vara vuxna. ”De skulle då gå miste om det utökade skydd de har rätt till enligt FN:s barnkonvention och svensk lag.”

-Pettersson säger att det behövs inga ålderstester av det enkla skälet att riktiga barn tar sig inte över halva jorden ensamma och räcker inte det så följ lagen. Eventuellt kan vi börja ålderstesta retroaktivt och skicka hem dem som ljugit. De som inte vill ålderstestas ska betraktas som vuxna.

 1. Migrationsöverdomstolens dom UM 2437/13, som kom den 11 februari 2014 sägs följande i klartext: Den asylsökande har emellertid bevisbördan för sin ålder och om han inte kan göra sannolikt att han är underårig ska han betraktas som vuxen.
 2. Barn, alltså riktiga barn, reser inte över halva jorden, ensamma utan pengar.
 3. Varför lägga sjukvårdens resurser på att ålderstesta 25-åringar, något års felmarginal spelar ingen roll då.

Ovanstående från statsradion. Det är lite intressant att vänstervridna hatmedia börjar skriva samma saker som vi på alternativa media skrivit i åratal – att 70 procent av de ensamkommande ljuger – det gör de utan att bli anklagade för rasism.

Det är samma sak i politiken. Sverigedemokraterna föreslår något vettigt. Rasism skriker de andra och plagierar förslagen.


4 responses to “Statens medicinsk-etiska råd: Åldersbedömning okej

 • Pica pica

  Andra länder har använt sig av ålderstester länge nu. Morgan sa i våras att ålderstester ska införas skyndsamt. Vi får väl se hur länge det ska ta för vår handlingsförlamade regering innan vi får en fungerande bedömning på plats.

  Med tanke på alla våldtäkter som förövats av dessa ”barn” så hjälper det inte med gosedjur.

  Gilla

 • Involuntarium

  Det är alltid okey med åldersbedömningar!

  Självklart ska åldersbedömningar genomföras om objektet i fråga inte är i den åldern att hen leker med gosedjur!

  Rädda Sverige! Stefan Löfven avgå utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  Gilla

 • age

  Vaknat!
  Grattis!
  Bara 10 år för sent.
  Skicka ut alla IS krigare innan de får order att ”gå till attack”.
  Då är det för sent!
  Alla muslimer är muslimer.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: