Dömd för samröre med terrororganisation – får uppehållstillstånd


TERRORISM. Mannen är dömd i Turkiet för ”medhjälp till terroristorganisation” och Migrationsverket vill att han ska utvisas från Sverige. Migrationsdomstolen slår fast att han i och för sig är dömd för ”en faktiskt handling” för att hjälpa en terrorist-organisation men att han, trots detta, har rätt till flyktingstatus och permanent uppehållstillstånd.

Den 36-årige mannen motiverade sin asylansökan i Sverige med att han är kurd och medlem i det politiska partiet DTP som arbetar för ett ökat kurdiskt självstyre i Turkiet.

Mannen har dock anklagats för samröre med PKK.

Han har gripits och suttit häktad i 14 månader innan han slutligen dömdes av turkisk domstol till fem år och sju månaders fängelse.

Mannens berättelse redovisas i migrationsdomstolens dom.

”X (mannen) har anfört att han felaktigen dömts för medhjälp till terroristorganisation och att brottet är konstruerat av påhittade omständigheter. Han menar att han i själva verket dömts för sitt engagemang inom det demokratiska partiet DTP och att domen samt den tillhörande påföljden därför är diskriminerande.”

Migrationsverket avslog dock hans ansökan och beslutade att han skulle utvisas till Turkiet.

Mannen överklagade beslutet till Migrationsdomstolen i Malmö som nu konstaterar att det av tillgänglig landsinformation visserligen framgår att DTP har förbjudits i Turkiet – någonting som har kritiserats av EU – och att flera medlemmar har gripits och anklagats för att stödja just PKK.

Migrationsdometolen skriver dock i sina domskäl: ”Självklart går det inte att helt skilja på klagandens engagemang inom DTP och det brott han dömts för eftersom de dömdas politiska övertygelse med stor sannolikhet haft en inverkan på deras handlande. Migrationsdomstolen anser emellertid att de domar som klagande åberopat inte ger stöd för annat än att han dömts för en faktisk handling inbegripande medhjälp till terrororganisation PKK och inte för sitt medlemskap i DTP.”

Migrationsdomstolen kommer också fram till att straffet i och för sig inte kan anses som politisk förföljelse men väger å andra sidan in att mannen i samband med både förhören och sin tid i häktet misshandlades av polisen. Migrationsdomstolen konstaterar också att tortyr och misshandel fortfarande förekommer i turkiska fängelser och att medlemmar i otillåtna organisationer är särskilt utsatta.

Med anledning av detta och den senaste tidens försämrade relation mellan Turkiet och PKK kommer migrationsdomstolen fram till att mannen har visat att han känner en välgrundad fruktan för förföljelse i Turkiet på grund av sin kurdiska etnicitet och politiska uppfattning.

Enligt Migrationsverket är det brott som han har dömts för i Turkiet – ett brott som ”till sin natur är sådant att det föreligger grund för att utesluta honom från att erhålla skyddsstatusförklaring”.

Eftersom Migrationsverket inte ens har påstått att mannen är medlem i PKK – utan att han ”bara” har dömts för att hjälpa PKK – slår migrationsdomstolen fast att han inte kan hållas ansvarig för handlingar som PKK har begått. Han kan därför inte heller uteslutas från rätten att betraktas som flykting.

Migrationsdomstolen river därför upp Migrationsverkets beslut och beviljar mannen permanent uppehållstillstånd, flyktingstatusförklaring och resedokument.

-Pettersson säger grattis Sverige, mannen får alltså uppehållstillstånd för att han ”bara” hjälp en terrororganisation och inte är medlen i terrororganisationen…

Dagens Juridik


11 responses to “Dömd för samröre med terrororganisation – får uppehållstillstånd

 • malmobon

  Kurder har nu sitt eget land i både Syrien och Irak. Vad gör han här?
  Frågan är om han inte är mer skyddad i N. Syrien eller N. Irak än i Sverige?
  Erdogan har sina lönnmördare.

  Gilla

 • mari svensson

  Mörkrädd är bara förnamnet?? Vad är migrationsdomstolen rädda för som inte vågar agera???

  Gilla

 • niblic

  Hilda och Ruben lyckas med vilka dumheter som helst. Och de gör det i kraft av att vara i positioner där ingen demokratisk kraft har insyn.
  Svart-råttor dyker upp där vi minst anar det och sprider sin böldpest över hela samhällskroppen. Slutresultatet är laglöst land!

  Gilla

 • eugenecork

  kanske en av dessa?..för fanken, visa lite barmhärtighet!
  http://sv.metapedia.org/wiki/Ensamkommande_flyktingbarn

  Gilla

 • Nia

  Det verkar som de styrande väldigt gärna VILL ge kriminella permanent uppehållstillstånd. Varför vill de fylla på landet med just kriminella?

  Gilla

 • eva

  Vilken idiotisk lag som än finns tolkar de galna myndigheternas allt till de asylsökandes fördel.
  Sverige kommer att gå under!

  Gilla

 • Mimi N.

  Jag saknar ofta Sverige, men just nu, i detta ögonblick efter att ha läst en sådan horribel nyhet, längtar jag INTE efter detta sjuka, obotligt sjuka land ….

  Gilla

 • Suzie

  Sverige behöver ett återvändarverk snarast.Lägg ner migdomstolarna,ett nej är ett nej och skall vara slutgiltigt gällande utan undantag.Rätt person på rätt plats på alla myndigheter krävs.ut med alla former och varianter av kommunism,liberalism,feminism mfl ismer.

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Vilka sitter i Migrationsdomstolen?
  Är det möjligen IS i majoritet där?

  Gilla

 • Lena

  Som svenskar så sitter vi alla med ”svartepetter”, tusan vad pinsamt .

  Gilla

 • Carina-Fina

  Det här är ett sånt där tillfälle, där alll min kamplust bara lägger sig och dör. Hur ska man orka när det växer idioter på trän i varenda svenskt löjligafamiljen-maktkotteri.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: