Regler tvingar tullen att släppa igenom vapen och knark

BROTTSLIGHET. När vapen smugglas in i Sverige över Öresundsbron kommer de ofta in i bilar med fem stöddiga män. Tullens informella regler är nämligen att de aldrig får stoppa bilar med fler personer än det finns tullare på plats och det utnyttjar vapen- och knarksmugglare.

svt-handgranater

– Det här är en blåögdhet och en mesighet som irriterar ihjäl mig. Tullen är de som ska se till att vapen, narkotika och andra olagliga saker inte kommer in i Sverige, förklarar Sven-Erik Alhem. Han är före detta överåklagare, ordförande för brottsofferjourernas riksförbund och en av Sveriges främsta rättsdebattörer.

– Sedan flera år stoppar tullarna inte bilar om det är många personer i dem. Orsaken är den allt tunnare bemanningen och att de inte är beväpnade.

Sven-Erik Alhem poängterar att den enskilde tullaren gör rätt. Det är inte meningen att denne ska riskera livet när han sköter sitt jobb. – Men självklart ska tullen vara tillräckligt bemannad. Det är helt fel signaler att skicka ut att tullarna inte vågar kontrollera de kriminellas bilar, säger Sven-Erik Alhem.

– Naturligtvis har de kriminella lärt sig detta. De sätter sig fem stora stöddiga män i en Mercedes eller BMW och blåser rakt igenom tullen. Några minuter senare har vi ytterligare illegala vapen i Malmö, konstaterar Alhem.

– Det här är en flathet som jag tyvärr ser hos flera brottsbekämpande myndigheter. De ägnar mer tid åt att skylla ifrån sig och fördela ansvar istället för att stoppa brott, förklarar Sven-Erik Alhem.

Jan Martinsson är fackordförande för tullen i Malmö och han bekräftar Sven-Erik Alhems uppgifter. – Det här är ju av naturliga skäl inget vi vill gå ut med, men på en konkret fråga kan jag inte ljuga. Vi har ibland svårt att plocka ut en bil med fyra eller fem människor i och det tycker våra medlemmar känns trist.

– De vill givetvis göra ett så bra jobb som möjligt och då är det inte roligt att tvingas släppa igenom bilar på exempelvis Lernacken som man tror innehåller vapen, säger Jan Martinsson.

– Tullmyndigheten är mycket nöjd de beslag vi gör, men med ordentliga resurser hade de kunnat vara oerhört mycket större, förklarar Jan Martinsson.

Björn Hartvigsson är ordförande för tull-kust-facket i Sverige. – Det går betydligt fler tullare i pension än vad som anställs och det gör givetvis att nätet blir allt glesare. Hade vi varit fiskare hade vi inte varit nöjda med all fisk som sluppit igenom det nätet, men tullmyndigheten tycker inte det behövs mer resurser.

– För att vi ska kunna göra ett bra jobb behövs betydligt fler tullare, det är en av våra absolut viktigaste frågor, förklarar Björn Hartvigsson.

– Våra medlemmar vill rent psykologiskt göra ett så bra jobb som möjligt, men våra resurser räcker inte alls till. Det kommer in alldeles för mycket vapen och narkotika i landet i onödan, säger Björn Hartvigsson.

Håkan Hansson är biträdande gränsskyddschef vid Tullen i Malmö och blir först tyst när Lokaltidningen ställer frågan om bilar släpps igenom för att tullen inte är tillräckligt bemannad.
– Det är en mycket vansklig fråga. När vi är normalt bemannade ska vi kunna stoppa bilar med många personer i och till och med bussar. Men när vi har låg bemanning kan vi inte alltid kontrollera de bilar vi vill, säger Håkan Hansson.

Vad händer då? – Om vi har en stark misstanke kan vi ta in dem i garaget och kalla på förstärkning från polisen, annars får vi låta bli att kontrollera bilen, säger Håkan Hansson.
Har ni tillräckliga resurser?

– Det kan ju aldrig bli för många tullare, vi har dygnet runt-trafik i Trelleborg, Helsingborg och Malmö, så visst skulle vi kunna kontrollera mer om vi hade mer resurser. Men samtidigt gör vi ett bra jobb, förklarar Håkan Hansson.

Artikeln är från Lokaltidingen och oktober 2015

-Pettersson talade för en hel del år sedan med en polismästare i Nyköping. Han menade då, för c:a 25-30 år sedan att en stor del av polisens problem berodde på polisfacket som fokuserade på polisernas bekvämlighet och inte på uppdraget att skydda allmänheten och lösa brott.

Polismästaren som var av den gamla stammen hade ett ordspråk som var ungefär så här ”det finns två saker du inte ska göra i livet. Det första är att du inte ska steka fläsk med bar överkropp. Det andra är att du skall aldrig någonsin ställa till jävelskap i mitt distrikt…”

20 thoughts on “Regler tvingar tullen att släppa igenom vapen och knark

  1. Lagligt att köpa underbeslag vapen så som ar15, G3 med SEF märkta. Dock får man inte äga ett halvautomatiskt vapen då blir det att man har helautomat. Helt lagligt att köpa och äga underbeslag till m16, mp5, g3 osv. AK47 gälls inte för de är både lower och upper design. Man får inte äga ett svensk märkt SPA G3/AK4 underbeslag

  2. Hahaha!
    Man tror fan inte att det som sker i detta numera rövhål till land ens är möjligt..
    Hela den j-a nomenklatura, maktelit och korkade dumokrater som gjort detta möjligt från politiker på alla nivåer, även kommunal, som röstats fram av avskrädet till folk i dumokratins namn till myndighetschefer, advokater, åklagare, domare, polischefer, militärledning, ”journalister” med många många fler tycker jag borde tas om hand av ett motsvarande det sovjetiska judiska NKVD som efter ”behandling” förpassas ner i kilometerlånga grävda diken som bulldozras igen på sovjet-judiskt manér. Skillnaden mot det sovjetiskt judiska NKVD är att det inte kommer bli de bästa och dugliga som ”behandlas” här, utan avskummen, avfallet, avskrädet, ja skiten kort sagt.
    Detta land är nu så fyllt av skit på alla nivåer så jag undrar om det ens blir möjligt att ställa det till rätta utan de lite mer drastiska metoder nämnda ovan..

    • Ge befogenheter till beredskap polisen och utbildning till special militär ,ta en milljard från sociala budgeten ,lyssna på SD .M,och KD förslag , förstärkning vid gränserna , behövs kanske några hundra miljoner ,satsa tre år 400 miljoner första året ,sedan 300 miljoner /år fram till år tre.

  3. Ja, herregud, Sverige är snart bara en parodi under den ”fria” rörlighetens ok. Jag undrar hur mycket illegala vapen och handgranater som lagrats upp? under alla dessa förlorade år med EU? Bara en tidsfråga när och hur allt ska användas!?

  4. Vi har tydligen ansvariga, som svikit sina plikter mot Svensk säkerhet på alltför många områden. Det är naturligt att tullen skall kunna ha en insatsstyrka bakom sig i beredskap, så de skulle klara visitera en hel buss om det behövs. Men när våra folkvalda via migrationsverket delar ut alla pengar och resurser till invandring och hjälp för såna som blir fiender till vårt land, så har vi förstås problem. Nu verkar det smälla av militära vapen i de flesta invandrarområden, som kallas för ”no-go zoner” ( dessa alltmer Beirut-liknande områden. )

    • Det finns tom. anledning misstänka ibland, att det kan finnas en mörk konspiration i botten. Så ofantligt många faktorer, som spelar med och underlättar utan motstånd, kan få vem som helst att undra över om det är mer än slumpmässiga tillfälligheter.

      • Håller med, det är bara för mycket. Undanflykter, naivitet, fel beslut, inga beslut alls, undanflykter igen, lögner, desinformation, medveten förstörelse av polisen och nedläggning av försvaret, kriminalitet som bara blir tyngre och tyngre och polisen grillar korv och bjuder på kaffe. Det måste vara meningen.

    • Insatsstyrka vid tullen! ”inte kan vi ha så i Sverige -inte, det skulle ju kunna framstå som O-mesigt, och det går inte här”… för då kommer media och gnäller över hur alla får ”vänta och lida, och det är mycket VIKTIGARE än landets och Svenskarnas säkerhet”…

KommenteraAvbryt svar