Regeringen köper kanoner som Norge inte vill ha för en halv miljard

FÖRSVAR. Det skärpta säkerhetspolitiska läget gör att regeringen anslår 450 miljoner kronor i höstbudgeten till nya kanoner, skriver Dagens Nyheter. Det rör sig om avancerade artilleripjäser av typen Archer från Bofors.

– I det sämre säkerhetspolitiska läge som vi är i så kan det här bidra till en förstärkning av den svenska försvarsmaktens militära kapacitet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S), till DN.

Sverige tar över totalt 24 Archer från Norge, som tackat nej till kanonerna. Satsningen i höstbudgeten bekostar hälften av dem. Liberalerna har tidigare krävt att Archer ska placeras på Gotland, och den diskussionen lär nu väckas till liv igen.

-Pettersson undrar om försvarsministern rodnar så mycket som han ljuger. Kanonerna har Norge avbeställt på grund av att leverantören, BAE, inte kunde leverera i tid och för att kanonerna inte uppfyllde norska krav.

Om de uppfyller svenska krav vet jag inte, men om Sverige hade behövt kanonerna hade vi väl förhoppningsvis köpt dessa ändå istället för att ta över det Norge inte vill ha.

Försvarspolitiken går inte att planera efter vilket humör vi tror att Putin är på utan måste vara långsiktig.

Nåväl, är kanonerna bra så låt gå, vi har varit utan artilleri och mycket annat alldeles för länge och en halv miljard är inte mycket om man jämför med vad de ljugande unga desertörerna kostar…

 

13 thoughts on “Regeringen köper kanoner som Norge inte vill ha för en halv miljard

  1. USA har startat många krig och konflikter sedan andra världskriget men förlorat alla, bortsedd från invasionen av Grenada 1983.
    Det var Reagans krig för att förbättra stridsmoralen för USA;s krigsmakt.
    Grenada hade en befolkning på 90.000 invånare och ingen krigsmakt utan endast en kustbevakning i liten skala.
    USA:s styrkor landsteg med 7000 man och motivet var att rädda 1000 USA medicin studenter, som soldaterna hade svårigheter att hitta de hade inga kartor med sig, den berömde Swarskop som var överste då fick syn från helikopter med kikare där studenterna fanns i byggnader.
    Helikoptrar sändes dit men studenterna hade inget intresse att lämna Grenada, som de hade inga problem med, men de tvingades iväg av USA soldaterna.
    Några USA soldater blev dödade det var cubaner som jobbade på ön som hade handeldvapen och besköt soldaterna.
    Av de 7000 soldater som deltog i ockupationen var det 5000 som blev tilldelade medaljer och utmärkelser.
    Ockupationen varade ca 1 vecka.

  2. Peter Hultqvist, gör som röde Börje, packa ihop och åk hem till Borlänge. Du får säkert någon bra plats inom kommunen

  3. Putin med Ryssland är inget hot mot Sverige, det är USA som hotar Ryssland.
    USA med Saudi hade planer att bygga en gigantisk olje och gasledning från Saudi och andra Gulf länder som skulle gå över Syrien och konkurrera med den Ryska gasen.
    När Syrien sade nej till en sådan ledning som skulle skada deras allierade Ryssland och Iran, beslutade USA med Saudi och Qatar att störta regimen i Syrien med terrorister som i första hand var Al Qaida, som de inte lyckats med därför Ryssland och Iran har ställt upp på Syriens sida.
    USA:s intresse är att knäcka Ryssland ekonomiskt därför de är rädda att Europa skall bli beroende av Ryssland med alla dess råvaror som Europa behöver, exempelvis gas som Ryssland har i gigantiska mängder.
    Upproret i Ukraina är CIA som låg bakom och yrade om att Ukraina skulle ingå i EU och tillhöra Nato.
    Ryssland var tvungen att skydda sin bas på Sevastopol som är mycket viktig för Ryssland, därför gjordes Krim självständigt och Ryssland hyr basen från Krim.
    Det här medförde att USA fick möjlighet att sätta sanktioner mot Ryssland, men som också har skadat EU länderna mycket svårt.
    Det skulle inte förvåna om inte USA med Nato har planerat för krig mot Ryssland, som skulle dra in alla Natoländer i det.
    Därför borde Sverige se till att de har ett eget försvar och inte planera att ingå i Nato, som endast medför elände.
    Sverige deltog med Nato och USA i Afghankriget och kriget i Libyen till absolut ingen nytta, kostade enorma pengar och även människoliv.
    Ryssland eller Sovjetunionen har aldrig hotat Sverige sedan andra världskriget när läget var spänt också i Europa, och Ryssland kommer inte heller i framtiden att hota Sverige med en vettig politik från Sveriges sida.

    • Tack för en mycket bra sammanfattning av situation som USA har försatt oss Europér i….Visst är det som du skriver att EU ligger som marionetter på knä,för ankorna there over.Senaste draget är ju att USA genom s.k.TTIP (handelsavtal)vill få fullständig kontroll över vår handel.Märkligt och misstänkt tyst om detta i Absurdistan.
      Undrar verkligen varför,när övriga delen av Europa protesterar högljutt ?

    • Tillägg:
      ”I september 2016 meddelade Försvarsminister Peter Hultqvist att framtiden för de överblivna 24 haubitsarna från den tidigare norska affären var under utredning. Enligt Hultqvist utreder man möjligheten att tillföra pjäserna till det svenska försvaret”

  4. När ska vi använda kanoner mot den verkliga fienden för Sverige.
    Inte ens gummikulor/vattenkanoner sätts in.

    Sluta betrakta öst som hot när dom snart kan bli vår räddning!

  5. USA startar inbördeskrig i Syrien genom att stödja rebellerna. Kriget eskalerar och folk flyr. Putin bombar med stor framgång men antalet som flyr ökar. De som flyr söker sig till Sverige och kaos uppstår här. Putin noterar det hela och ökar aktiviteten riktad mot Sverige. Nu har vi inte längre bara en inre fiende…

    • Samtidigt bombar USA, Assads regimstyrkor …Allt för att kriget skall fortgå.USA`s allierade Al Nustra,Al Qaida och IS utför nya krigsdåd, dygnet om i Syrien.Då är det inte konstigt att civilbefolkningen flyr i alla riktningar.
      Måtte Trump snart som president i Ankeborg,kunna tala krigsdrivarna i sitt land till förstånd.

Kommentera