Poliser skjutna i Köpenhamn – Skytten sympatiserar med IS

ISLAM. 25-åringen som gripits misstänkt för att ha skjutit tre personer i Köpenhamn i går, varav två poliser, är tidigare dömd för grovt våldsbrott. Polisen har också noterat att han sympatiserar med terrorgruppen IS, rapporterar Danmarks Radio.

”Den gripne är dansk medborgare, men är född i Bosnien och Hercegovina. Han har bott i Danmark sedan han var fyra år. Han har uppenbara kopplingar till Millatu Ibrahim och sympatier för IS”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

En polis är livshotande skadad och även 25-åringen är svårt skadad efter att ha skjutits av polis vid gripandet.

Den misstänkte började skjuta då poliser försökte stoppa honom när han kom på cykel till Christiania vid 23-tiden i går kväll. Polisen hade haft honom under uppsikt sedan tidigare och enligt polisen kom han nu för att samla in dagens omsättning från en haschbod. En polis sköts i huvudet, ytterligare en polis träffades i benet och en privatperson i låret.

Mannen är tidigare dömd för ett dråpförsök 2010. Som 19-åring överföll han en 21-årig man och stack honom åtskilliga gånger med en stor kökskniv. Även hans pappa och lillebror ska ha varit inblandade i det dådet.

I morse greps han i sitt hem i Tårnby och mycket tyder på att han då återigen försökte skjuta mot poliserna. På platsen hittades nämligen patronhylsor med samma kaliber som använts vid polisskjutningen i Christiania.

På grund av sina skador kan han inte medverka vid den häktningsförhandling som under eftermiddagen hålls i Köpenhamn.

Under natten har även 25-åringens lillebror gripits. Han är misstänkt för handel med minst 48 kilo hasch.

Det dramatiska händelseförloppet i Köpenhamn innebär ytterligare upptrappning i kampen mot haschhandeln i Christiania.

Köpenhamns polisdirektör Thorkild Fogde hoppas att nattens och morgonens allvarliga händelser ska bli en väckarklocka för området. – Det har gått alldeles, alldeles för långt. Det är helt enkelt inte rimligt att en vanlig dansk familj nu ska sitta och vaka över sin kritiskt skadade son ute på Rigshospitalet, säger han och syftar på den skjutne polismannen.

Sommaren har präglats av en rad polisingripanden på Christiania. Den 17 juni genomfördes en stor aktion på försäljningsstråket som kallas Pusher Street, där handeln med hasch pågått i åratal, en handel som bedöms omsätta uppemot en miljard danska kronor årligen.

Poliserna använde motorsågar för att demolera haschbodarna, vilket bemöttes med stenkastning. Sedan offentliggjorde polisen bilder på misstänkta stenkastare, vilket skapade ytterligare vrede mot ordningsmakten.
”Det är ett brutalt och hårt angrepp på oss alla”, kommenterade Danmarks justitieminister Søren Pind på Twitter efter skotten mot poliserna.

– Vi måste sätta oss ner tvärs över partigränserna, för det kan inte vara ett enda demokratiskt parti som inte håller med om att lag och ordning ska råda i landet, säger Trine Bramsen, de danska Socialdemokraternas talesperson i rättsfrågor.

Både Pind och Bramsen uppmanar de boende på Christiania att själva bidra mot kriminaliteten i området. Christianiterna kommer i kväll att samlas till ett möte. Kirsten Larsen, som är områdets presstalesperson, understryker att Christiania tar avstånd från våld, vapen och tunga droger.
Hon säger att invånarna är chockerade över det som hänt. Poliserna är maktlösa i kampen mot kriminaliteten i området, anser hon, och efterlyser en legalisering av hasch i Danmark.
– Det är den enda vägen fram. Det kommer alltid att finnas en stor marknad för den varan, eftersom det är väldigt många som använder den, så det är meningslöst med mer förbud, kontroll och poliser, säger hon.

UPPDATERAT: Mesa Hodzig har avlidit efter skadorna han fick vid gripandet. 

-Pettersson noterar att myndigheterna är snabba med att dementera eventuell terrorism…

Den 25-åriga gärningsmannen bakom skottlossningen på Christiania, Mesa Hodzic, sympatiserarr med den fanatiska jihadistgruppen Millatu Ibrahim, som har en nära koppling till den muslimska terroristgruppen islamiska staten.

mesa

10 thoughts on “Poliser skjutna i Köpenhamn – Skytten sympatiserar med IS

  1. Var väl Aftonblaskan som var snabb med visa foto utan pixlat efter som han var vit. Ångrar dem sig att skit journalisterna inte hade gjort sitt arbete ordentligt och sett han var från Bosnien och muslim. Hade aldrig blivit fota publicerat annars.

KommenteraAvbryt svar