Moderat kritik mot den sänkta ersättningen

Från den 1:a januari 2017 sänks ersättningen till kommunerna för de ensamkommande man tar emot.

Den röd/gröna regeringen ämnar sänka dagsersättningen för dessa barn från 1 900 kronor/dygn till 1 350 kronor. För ensamkommande i åldern 18-20 år, vilka i sig inte är barn per definition, sänks ersättningen från 1 900 kronor/dygn till 750.

Detta får 33 moderata kommunalråd i Skåne att se rött.

De anser förvisso att ersättningar och kostnader för migrationen bör sänkas, men anser samtidigt att detta förslag är maffialiknande och kommer att sätta hård ekonomisk press på kommunerna.

Sveriges kommuner har levt gott på de ersättningar staten (skattebetalarna) bistått med för att reda ordning på asylkaoset som drabbat vårt land. Inte sällan har kommunerna också lovordat mottagningen av asylsökande och hur många gånger jag hört orden “vi måste” och “vi behöver” har jag tappat räkningen på.

Nu kommer kommunerna inte längre att erhålla alla de miljoner man hittills tilldelats och genast börjar protesterna att strömma in. För exempelvis Staffanstorp innebär det ett tapp på 30 miljoner nästa år. Just från Staffanstorp kunde vi förra året läsa om hur väl rustade kommunen var när man tog emot dubbelt så många ensamkommande som avtalat. Man var t.o.m. villiga att hjälpa över kommungränsen och privatpersoner stod i kö för att inhysa de små telningarna. När ersättningarna nu sänks ändras tonläget, trots att alla hävdar det humanitära före det ekonomiska.

Nu är Staffanstorp och övriga skånska kommuner rädda  för inkomstbortfallet och vad det kan komma att innebära för kommunernas ekonomi.

DN

Det finns två saker att säga om de moderata skåningarnas debattartikel.

Att överrullningen av statens utgifter för migranter övergår till kommunerna efter två år, är ingen nyhet. Det har varit känt sedan länge och att 2017 blir året när kostnaden för 2015 års kaos flyttas över till de kommunala skattebetalarna kan inte vara obekant.

Dessutom bör just moderata kommunpolitiker akta sig för att kritisera. Det var Moderaterna under Fredrik Reinfeldt som såg till att Sverige hamnade i den här sitsen. Det lär inte glömmas på ett tag, om ens någonsin.

17 thoughts on “Moderat kritik mot den sänkta ersättningen

 1. Dessa moderater är valda för att tillvarata sina kommuninvånares intresse och det är just det de gör.
  De vill inte ta ekonomiskt ansvar för statens räkning.

 2. “It´s all about money”, mer för en del än för andra.
  Lyssna på inringaren muslimen bosatt i Sverige, programledaren är mycket proffsig och får “den svenske muselmanen” att tala, vad han säger…….ja det som de tänker.

 3. Vad är problemet med gnällandet? DÖ gäller fortfarande och AKB vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Avsätt AKB och resten av moderata styrelsen, och tillsätt styrelse som inte har problem med samarbeta med SD.
  Rösta ner Regeringens höstbudget och utlys nyval.
  Sverige kommer aldrig kunna repa sig om sossarna och Mp ed V i knäet får styra 2 år till. Budgetunderskottet ökar. Kriminaliteten ökar. Gör något.

  • Moderaterna vill att folk ska arbeta och försörja sig själva.
   Lösningen på alla problem är inte att ständigt hitta på nya bidrag. När lösningen ofta är tvärtom.
   Vilka vill samarbeta med M för ett samhälle där ökat ansvar läggs på individen.?

 4. Nya moderaterna har bevisat sin nonchalans mot svenska folket, ett bevis om något är väl att de placerade Waberi i riksdagen, förvisso är han numera petad men handlingen som sådan är ond.

  • Petad var ordet!
   Ställer du inte upp på ditt partis politik har du inget i partiet att göra.

 5. Vet två politiker som bör straffas hårt. Arkebusering av militären ligger nära till hands. Landsförräderi är vad det är!

 6. “Från den 1:a januari 2017 sänks ersättningen till kommunerna för de ensamkommande man tar emot”.

  Man tar emot? Felskrivet, det skall vara tvingas ta emot.
  Moderaterna röstade för tvång för kommunerna, att ta emot.
  Glöm inte det.

 7. Nya moderaterna är väl själva skuld, till att vi hamnat i denna situationen.
  Komma och bajsa nu, när pottan är full.
  Reinfeldts ande vilar över partiet för alltid.

  • Det vet du tydligen inget om. De flesta gamla moderater ser på den tiden som en pinsam parantes.

   • De flesta gamla moderater har gått till SD, resten av moderater som inte lämnat är de som sitter i kommuner och stat och har sin inkomst säkrad.

  • Och Anna Kindberg Batra har åkt räkmacka och tänker tydligen fortsätta med det fram till 2018. Bra betalt och lättsamt jobb. Vete fan om inte hon och Stefan har kommit överens om att köra varannan damernas framöver.

 8. Det var tidigare kommunalrådet i Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, som var ordförande i den valberedning som genomdrev att Reinfeldts lärjunge, Anna Kinberg Batra blev ny partiordförande. Som sedan inte tordes ta regeringsmakten.

 9. Den ska inte sänkas överhuvudtaget, den ska BORT, så kan man hoppas på att vi får en tsunami UT UR LANDET.

Kommentera