Fyra av fem invandrare klarar inte grundskolan

INVANDRING. Det är inte bara nyanlända i medelåldern som har svårt att leva upp till de utbildningskrav som svensk arbetsmarknad ställer. Statistik från SCB visar att problemet kryper långt ner i åldrarna. Av de tonåringar som invandrat till Sverige av flyktingskäl är det bara 20 procent som klarat grundskolan med behörighet till gymnasiet.


Hur bra man klarar sig i skolan beror på en mängd olika saker. Skolans kvalitet, den egna ambitionsnivån och hjälpen man kan få hemifrån är några av de faktorer som spelar roll för skolresultaten. Barn till lågutbildade föräldrar klarar skolan sämre än barn till föräldrar med studievana och utrikes födda barn har svårare att ta sig igenom skolan än inrikes födda.
Att utrikes födda barn möter en viss uppförsbacke när de börjar skolan är inte helt oväntat. Språkkunskaperna är ofta sämre än de inrikes födda barnens och förkunskaperna inom olika ämnen kan variera beroende på vilket land man kommer ifrån och hur den tidigare skolgången sett ut. Även ålder vid invandring är viktigt för studieresultaten. Barn som kommer till Sverige innan 7-års ålder, det vill säga innan de börjar första klass, klarar sig nästan lika bra som inrikes födda barn i skolan. Samma sak går dessvärre inte att säga om de som invandrar i tonåren.

Oberoende av skälen till invandring och vilken del av världen man kommer ifrån klarar sig ungdomar som invandrat i tonåren sämre i skolan än deras klasskamrater. De med sämst resultat är flyktingungdomar och flyktinganhöriga. Av de flyktingungdomar som kommit till Sverige efter 12-års ålder lyckades bara omkring 20 procent av de som gick ut grundskolan mellan 2011 och 2015 få behörighet till gymnasiet. 80 procent av ungdomarna uppnådde alltså inte behörighetskraven till gymnasiet. I jämförelse med inrikes födda ungdomar och unga som invandrat till Sverige i tidigare åldrar är denna andel mycket låg. Av inrikes födda klarar 90 procent grundskolan, av de flyktingar som invandrat innan de börjar skolan går drygt 80 procent ut med godkända betyg och av de som kommit till Sverige mellan 7 och 12 års ålder är andelen som går ut skolan med behörighet till gymnasiet ungefär 65 procent.

Läs mer på Ekonomifakta

-Pettersson säger att här kommer skatteåterbäringen med pensionsräddarna…

Flyktingar_grundskolan

Tur vi har en utbildningsminister som troligen klarar krisen…

19 thoughts on “Fyra av fem invandrare klarar inte grundskolan

  1. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Synd, men å andra sidan så lär de vara ena dj-lar på futsal.

  2. Jared Taylor beskriver på Youtube mycket bra genetiska skillnader mellan raser, ett ämne som är tabu. Beträffande intelligens hamnar speciellt somalier långt under 100 i IQ!
    Sedan finns ngt som heter simultankapacitet och mental kapacitet och klarar de INTE att nå upp till 100 på ett IQ test så är det för de flesta ur den gruppen uteslutet att de kan klara högre studier, dessutom på ETT FRÄMMANDE SPRÅK SOM ÄR LIKA SVÅRT SOM KINESISKA FÖR OSS!!!

    • troligen lika knepigt för dem, som om vi skulle
      lära oss snacka å skriva på arabiska
      …den dag de blir majoritet i Europa, är sannolik-
      heten stor att all skolundervisningen kommer ske
      helt på Arabiska…87:an vilar inte på hanen, de
      anser det är bättre förekomma än förekommas
      (bättre att åtgärda ett problem på ett tidigt skede
      innan det blir värre)
      http://modersmal.skolverket.se/arabiska/

  3. Ja och då är det logiskt att föräldrarna behöver sfi först och utbildas.
    Så att barnen kan få hjälp med läxor hemma.
    Sen kanske föräldrarna har svårt gå utbildningen för de har yngre barn som behöver passning. De har ofta många.
    Och för barnpassning behövs pengar och….a never ending story som kostar men vem betalar

  4. Det är värre än så. Tack vare att avkomman till bidragsturisterna stör ordningen i klassrummet och tar upp mycket av lärarnas tid kommer svenska elever på marginalen att misslyckas.

    • Argus :
      I Sverige får du dessutom inte hemskola dina barn, skandalöst.
      I UK där du får hemskola dina barn vilket är ett val men du får inte skattelindring. Du betalar för en service som dina barn inte tar del av och samtidigt är det en kostnad att hemskola sina barn, vilket skräpsamhälle !

    • Skönt att du är optimist! Alla dom som röstade på M 2014 slängde sin röst i sjön! Du kanske har hört talas om decemberöverenskommelsen?

      Starkt av dig att chansa igen 2018!

    • Jag är framförallt realist.
      Att slänga min röst i sjön ingår inte i mina planer.
      Som jag ser det är moderaterna det sverigevänliga parti som har störst chans att ta statsministerposten och därmed utse vår nya regering.

    • Inget pekar på att SD får en majoritet av riksdagsmandaten.
      Inget av de två stora blocken kommer med bibehållen trovärdighet att stödja SD.
      Däremot kanske ett av blocken tar emot stöd av SD.
      SD påverkar utan att det alltid syns.
      S har hittills inte skördat några större framgångar. Dessutom så är de hårt belastade av sina ”partners” och har på så sätt ett handikapp.
      Moderaterna var förr också delvis i en rävsax gillrad av Mp. Nu har de inte några sådana begränsningar.
      Så min tanke är att en regering ledd av moderaterna har störst chans att leda Sverige i rätt riktning.
      Bort från bidragen och fram för ett samhälle där arbete skall löna sig och vara huvudsaken till var och ens försörjning.
      Som jag ser det är M det enda parti som betonar det egna ansvaret för var och ens försörjning.
      En del andra partier instämmer men de har alltid ett ” aber”.

  5. ”Av de tonåringar som invandrat till Sverige av flyktingskäl är det bara 20% som klarat grundskolan med behörighet till gymnasium”

    Vad beror detta på?

KommenteraAvbryt svar