Nyanlända ska skulptera och bygga sin kultur på Österlen

I vårt land finns det behov av andra kulturella yttringar. Svenskar skyndar till och hjälper gärna till med att byta ut både oss och vår kultur. Denna gång med hjälp av pengar som rullar in från Postkodlotteriet för att sprida andra länders kulturer i Sverige “behovet är stort“, om du fortfarande betalar in till lotteriet, sluta med det.

Jag råkade igår lyssna en stund på lokalradion. När ändå Österlen är på tapeten då vill jag hellre ta del av och lyssna på gamla nyheter, lugnt och skönt………… en reflektion, finns det något annat land i världen där man lika hett önskar att byta ut sin befolkning, samt sin kultur som i landet landet Ding Dong? ……Svar: Nej.

“I september drar Kulturverkstäderna på Österlen igång. Det är kurser där Österlenbor med olika kulturell bakgrund träffas en gång i veckan för att skapa tillsammans. Initiativtagare är Österlen stödförening för flyktingar och Borrby bokby.

– Vi tror att det kan vara Sveriges största integrationsprojekt,som drivs av en frivilligorganisation, säger Anna Lindberg, ordförande i Österlens stödförening för flyktingar. Projektet sträcker sig nästan över ett helt år, berättar Anna Lindberg.

Sammanlagt är det åtta Kulturverkstäder som ska hållas i Ystad, Tomelilla och Simrishamn, Borrby, Hammenhög och Gärsnäs. De vänder sig dels till nyanlända som fått uppehållstillstånd och bosatt sig på Österlen, och dels till människor som bott där länge. Tanken är att det ska vara hälften av varje och målet är att skapa relationer, berättar Anna Lindberg, som tror att det blir totalt omkring 130 deltagare.

Kurserna leds av konstnärer och pedagoger och har lite olika profil och teman. Det kan till exempel handla om att skulptera i lera, gips och betong, att skriva, måla eller skapa med återbruk. På kulturverkstaden i Gärsnäs ska man tillsammans jobba fram ett förslag för hur torget skulle kunna bli en temalekplats, för möten mellan barn och vuxna.

– Den vänder sig till föräldrar, men också till mor- och farföräldrar. Man ska ha som tema att diskutera roliga lekar och vad man har gjort på sin fritid när man var barn. Vad gjorde man förr, vad gör man idag och vad gjorde man i Syrien och Afghanistan och andra länder idag och förr i tiden och så ska vi försöka få fram en lekplats som kan tillfredsställa alla de behoven, säger Anna Lindberg.”

12 thoughts on “Nyanlända ska skulptera och bygga sin kultur på Österlen

 1. Neeeejjjjj!!! dem får inte byta bort vår svenska kultur till annan i Sverige! sluta! jag blir arg! jag vill ha kvar svenska kulturen! punkt och slut! starta en verksam nu om att bygga in svenska kulturen nu!sluta att larva er!

 2. Batikhäxorna har visst julafton nu. Klippa och klistra, kladda med lera och gips.. Samtidigt som man kan känna sig god och kanske få ett skott i råttan av dom spännande männen. Skatten betalar kalaset eller kanske det är allmänna arvsfonden denna gång?
  FY FAN!

 3. Det är nog ett av de starka minnena man kommer att minnas hur många det var som gärna hjälpte till att byta ut sig själva och sin svenska kultur.

 4. Jaså, fiffel Mona vågar att visa upp trynet igen? Ja det är
  klart när det handlar om konstigheter, då dyker hon upp,
  annars har det väl aldrig gått så lång tid när vi inte sett
  hennes flin i TV rutan sen senaste bravaden att skriva ut
  falska rekommendationer åt sin älskare? Eller är hon
  kanske flata, så hon var tvungen att ställa upp igår?

 5. Vill jag se deras kultur åker jag till deras hemländer, vilket aldrig kommer hända.
  Hade varit bättre dem lärt sig läsa Piraten böckerna så hade dem lärt sig både svenska och skånsk kultur.
  Plockat potatis börjar snart bli dags, är en annan sak dem kunde lärt sig. Tjänat pengar till hemresan.

  • Det blir som alltid givetvis med tolk till önskat språk …..skattebetalarna står för notan.

 6. Införskaffade en eldkorg för att elda reklam i. När det var postkodslotteriet blev det extra mycket tändvätska. Dock blev lite väl rejäla flammor. Men “flams och trams posten” har minskat rejält. Brevbäraren har lärt sig läsa.

  Vad kulturen beträffar så har inte de nya svenskarna nåt att tillföra. Jag vill aldrig se dem överhuvudtaget. Än mindre höra på berättelser från Somalia eller liknande. Deras mat smakar skit redan i munnen. osv osv

 7. Varför inte kurser i magdans för kvinnor över 60 år, gudrun är då också välkommen, till alla muslimska mäns glädje.

Kommentera