Vägledande dom om åldersbestämning – 16-åring var drygt 20, men kanske 29

Idag kom Högsta domstolen med en efterlängtad vägledande dom om åldersbestämningen av gärningsmän vars identitet är okänd. Det handlar om en ung man som tidigare uppgett olika identiteter och åldrar, som misstänks för grov misshandel.

Karim Ageri
Karim Ageri 16 eller 29 år och väldigt berest. Ett år och tre månader är ett löjligt lågt straff.

Högsta domstolen har bedömt att en asylsökande, som gjort sig skyldig till grov misshandel, hade fyllt 20 år och att påföljden därför skulle bestämmas till fängelse.

[2016-07-11] Högsta domstolen

Mannen sa att han kom från Algeriet och att han var 16 år vid brottet. Riksåklagaren påstod att han hade fyllt 21. Högsta domstolen grundade sin bedömning av åldern på en tandmognadsundersökning och ansåg att det mest sannolika var att mannen hade fyllt 20 år. Fängelsestraffet bestämdes därför till ett år och tre månader, vilket är något mindre än han hade fått om han hade fyllt 21.

Vid påföljdsbestämningen har det stor betydelse hur gammal den åtalade är. Ju yngre han är desto lindrigare blir påföljden. Har den åtalade inte fyllt 15 år får han inte dömas till påföljd alls.

I det här fallet var både mannens identitet och hans ålder oklar. Frågan för Högsta domstolen var hur de regler som innebär att påföljden ska vara mildare för unga lagöverträdare ska tillämpas när man inte är säker på hur gammal den åtalade är. Enligt domstolen får i sådana fall en bedömning göras av vilken ålder som är mest sannolik. När det gäller straffmyndighetsåldern 15 år måste dock domstolen vara säker på sin sak. Domstolen måste också vara säker på att den åtalade har fyllt 21 år för att kunna döma honom till livstids fängelse.

Mannen hade i andra länder under resan till Sverige, och även här, lämnat olika uppgifter om sitt födelseår. Det bidrog till att göra hans ålder oklar. Men hans tänder hade röntgats här i Sverige. Det visade sig att alla visdomständerna var färdigbildade. Med hjälp av experttandläkare kunde bedömningen göras att det var mest sannolikt att mannen hade fyllt 20 år. Straffnedsättningen för honom blev därför ganska liten. Mannen utvisades också.

Högsta domstolen B 1346-16

Det aktuella fallet med dom från hovrätten. HD-material: ”barn” som knivskär flickor i ansiktet ska ålders testas

Här om en annan mångkriminell arab med många identiteter

15 thoughts on “Vägledande dom om åldersbestämning – 16-åring var drygt 20, men kanske 29

  1. Fria Tider skriver ”Karim Ageri har tidigare sökt asyl i Tyskland och uppgav då att han var arab, hette Mohamed och snart skulle fylla 28 år. Enligt andra identitetshandlingar som utredarna fått tag på är han istället född 1986 och fyller 30 i år.”

    Alltså, ett ensamkommande ljugande kriminellt skäggbarn som heter Mohamed. Säg – varför är detta namn så vanligt bland kriminella? Den skriftlärde David Wood är något på spåren i
    http://www.answeringmuslims.com/2015/06/fifteen-more-pedophile-rape-jihadists.html

    Vi som är informerade om verkligheten brukar benämna fenomenet Mohamedkoefficienten.

  2. Jag hoppas åtminstone att det nu blir regel att åldersbestämma dessa ”barn” vid varje kriminell förseelse.

  3. Vad var det vi sa!

    Hahahahoaaaaahoha vad tänker migrationsverkets chef just nu!

    Hahahahoaaaaahoha och hur mycket skäms röda korsets, rädda barnens och welcome refugees batikhäxor för att de inte precis just nu!

    Det de tillsammans understött och gjort kallar då jag för landsförräderi!

    Självklart ska de som ”inte ville se verkligheten” ställas till svars för både understödjandet av asylturisternas lögner, de praktiska åtgärder som vidtagits samt de kostnader som uppkommit för att tillgodose de lögnaktiga asylturisternas behov!

    De här asylturisterna skulle självklart avvisats omgående för att skona den svenska befolkningen från våldsverkare och våldtäktsmän och bespara det svenska skattekollektivet kostnader för lögnaktiga och kriminella individer!

    Med HD domen blir det ju självklart att alla tidigare och nu hitkommna så kallade ensamkommande barn ska ålderstestas! De som vid hitkomsten var äldre än uppgiven ålder måste självklart avvisas och de lögnare som fått permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap för dessa ska självklart tillstånd och medborgarskap annulleras! Någon familje återförening kan det självklart aldrig bli tal om för dessa lögnaktiga asylturister!

    Självklart måste alla rättegångar där någon aldrig åtalats på grund av för lågålder tas om!

    FY FAN FÖR SVAGSINTA INDIVIDER! övriga kraftuttryck överlämnar jag till läsaren att uttrycka!

    Stefan Löfven avgå och utlys nyval!

    RÄDDA VÅRT FOSTERLAND SVERIGE NU!!!!

  4. Det innebär då att polisen på nytt måste gripa alla personer som tidigare har släppts efter brottsmisstanke som hävdat att dom varit underåriga?

  5. Snart är de flesta våldtäktsmän tvingade bevisa att de bara är 13 – 14 år för att kunna fortsätta och undgå straff. Såg nyligen en i nionde klass med flyende hårfäste och blåsvart skäggskugga.

    Det har slagit mig att alla dessa migranter (islamister) ståtar med stora ovårdade skägg med ett undantag – de ensamkommande barnen! Har de fått veta att det ska rakas av för att kunna passera som barn. Man ser ju i många fall att de har skäggskugga.

  6. Landsförrädare ljuger sig blåa om ålder, och saknar allt som heter samvete.
    Dessa parasiter har absolut inget människovärde, det är avarter.

  7. Iofs ett steg(litet, men dock..) i riktning mot vad som praktiseras och praktiserats i/av många länder per automatik. Men inte enbart åldersbestämning av gärningsmän, phaen IOK + andra liknande organisationer har använt sig av åldersbestämningar av idrottare i många år! So what’s the problem? Tjafsande, daltande, ordvrängande nyttiga idioter, hi-lo, som bidrar till samhällets förfall… 🙁

    Och varför kan inte krim-vården avtala med respektive gärningsmans hemland, att denne avtjänar utdömt fängelsestraff i hemlandets anstalter? Det vore ju flerdimensionellt positivt; dels avskräckande men (främst) att kostnaderna för fängelsevistelsen skulle vara en bråkdel av motsvarande i svensk anstalt. Om viljan finns, så kan sådana förfaranden etableras – där finns ju en hel del rejält nedgångna fd Gulag-anläggningar att använda, t.ex., asså… 😉

  8. Det tragiska i sammanhanget är ATT MV först nu klargjort att det inte är dom som skall åldersbestämma utan det är kommunerna!
    MV har hela tiden ”hållit” käft! Först nu när det börja ”brinna under fötterna
    hos de ansvariga på MV öppnar de ”käften”!
    Banankungadömet Sverige i all sin prydnad!

  9. Enligt FN:s Flyktingkonvention äger land / nation rätt att vägra någon
    inträde i landet om denne inte kan styrka sin identitet.
    Tragiskt att hen fredrik inte kände till det – men har man bara gått i
    svensk skola a la hen Stellan Arvidsson och hen Stenholm så är det
    naturligtvis förlåtet att man inte är påläst. Skolan skulle ju bara uppfostra,
    inte förmedla någon kunskap. Då uppstod ju faran att folk kunde tänka
    själva; förbjudet under socialism som vi känner till.

  10. Det är ett ständigt hattande med åldrar. Du är myndig och kan fatta livsavgörande beslut för dig och tillsammans med andra för hela konungariket när du fyllt 18. Du får dock inte gå på systemet förrän du fyllt 20 (i Finland får du dock köpa köpa ”alkoholsvaga” drycker upp till 22% när du fyllt 18). Du får straffrabatt under 21. Hjärnan är färdigutvecklad vid 25. Och kommunisterna vill ge rösträtt vid 16.

    Dessutom är det upp till individen att bevisa sin egen ålder i de fall som nu HD avgjort.

  11. Nästa tjänst för folktandvården i Sverige blir att lösa frågan med för långt gångna visdomständer. Skatten kommer att gå till dra ut tänder på de som har för att säkerställa att de är minderåriga som de säger. Alternativt forska på de medicinska underbarnen?

    Skämt åsido. Efterlängtat beslut.

Kommentera