Livsmedelsförsörjning och myndigheter

INRIKES. Sveriges livsmedelsförsörjning är alldeles för sårbar, enligt Livsmedelsverket. Nu vill myndigheten se nya krav för både kommuners och individers krisberedskap, enligt Therese Frisell som är beredskapsansvarig på Livsmedelsverket.

– Jag ser att vi blir mer sårbara hela tiden. Ungefär varannan tugga vi tuggar är importerad mat, säger Therese Frisell.

Sverige skulle få slut på mat efter bara några veckor vid en större krissituation som till exempel stänger av transportleder, tror Therese Frisell. Hon tycker att det är alldeles för kort tid.

– Föreställ dig själv, hur bra skulle du fungera om du inte visste när du skulle få mat nästa gång?

Tidigare fanns livsmedelslager i Sverige, men de avskaffades när Sverige gick med i EU.

Nåväl, det är väl bra om vi kan odla mer mat i Sverige, det håller väl alla med om utom kanske Kemikalieinspektionen som vill förbjuda ogräsmedlet Stomp i Sverige. Det har fått öländska odlare av lök, bönor och ärtor att rasa. De anser sig inte ha något alternativ.

-Pettersson är inte tillräckligt kunnig för att uttala mig om ogräsmedlet Stomp, men medlet är tillåtet i EU och används i bland annat Holland och Belgien och jag vet inte om det hjälper svensk livsmedelsförsörjning att köpa holländsk lök.

Teoretisk skulle vi kunna odla ekologisk lök på Öland, men då blir den dyrare och eftersom vi är med i EU kan vi inte ställa krav på att de holländska och belgiska lökarna ska odlas giftfritt.

Ska vi odla livsmedel i Sverige måste bönderna ha samma villkor som övriga EU, alternativt måste vi kunna ställa krav på varorna som importeras, alltså lämna EU.

Konstverk av öländsk lök

Öland lök

 

7 thoughts on “Livsmedelsförsörjning och myndigheter

 1. Självförsörjningen av mat är och har alltid ett lands ryggrad!

  Tydligen måste en av bönderna som la ner familjejordbruket som sysselsatte två och en halv person på heltid och vid toppar sysselsatte någon person på timmar samt visst arbetsbyte med andra lantbruk!

  Har under den senaste månaden efter BREXIT konstaterat att Sveriges självförsörjningsgrad är sämre än till och med Sveriges självfösvarsgrad!

  Konstaterar krasst syftet med EU;s jordbrukspolitik går ut på att svenskt jordbruk ska utrotas och Sverige och övriga nordiska länder ska göras total beroende av södra Europas jord och lantbruk!

  Svenska politiker går precis som vanligt fullständigt aningslöst och naivt i fällan!

  Det är oerhört viktigt att inga fler jord och lantbruk skrotas bort och ingen jordbruksmark läggs i träda och planteras igen med skog eller bara tillåts växa igen!

  I slutet av sextiotalet tillsattes diverse utredningar som under sjuttiotalet verkställdes! Aktiviteten innebar att små jordbruk som gått i arv i generationer nekades att expandera i sin egen takt! Jordbruken förlorade sitt självbestämmande och jordbrukens möjlighet till expansion och utvidgning bestämdes av Jordbruksverket och dess fullständigt inkompetenta, aningslösa och naiva tjänstemän! De reste runt i bygderna och tvingade bönderna att antingen expandera genom att köpa granngårdarna eller sälja jordbruksmarken och skogen till den bonde som Jordbruksverket bestämt skulle expandera genom uppköp av grannarnas jord och skog sattes svenska småbönder i skuld till staten och bankerna!

  Resultatet och verkningarna av sextio, sjuttiotalets och nu senast EU;s jordbrukspolitik bevittnar vi varje dag i vårt fosterland Sverige!

  Svensk landsbygd var välmående fram till början av sjuttiotalet, därefter har svensk landsbygd utarmats och skrotats bort! Den som inte förstår kan själv bilda sig en uppfattning genom en resa i Sverige!

  De absolut största hoten mot Sverige och svenskarna är i första hand självförsörjningsgraden och i andra hand Islam och den ohejdade asylturismen!

  Vi måste få ett SWEXIT, stänga Sveriges gränser! Därför måste Stefan Löfven avgå och utlysa nyval!

 2. De insatta har vetat detta länge.
  Självförsörjningsgraden är enl officiella siffror drygt 50%.
  mer sant lär vara runt 40%…

 3. Det första att göra är väl att sparka ut MP ur regeringen. Med de skattehöjningar som de “kräver” kommer den lilla produktion av mat som vi har i Sverige att effektivt dödas. Jag menar, hur ska en bonde som i dag lever på marginalen har råd med ett dieselpris på 40 – 50 kronor/litern? Men det verkar som om MP resonerar som så, vad ska vi med bönder till, när det bara är att gå ner till Hötorgshallen och köpa det man behöver

  • Det är just MP som försöker DÖDA BÖNDER, FÖRETAG OCH NÄRINGSIDKARE som inte ligger efter tunnelbaneleder eller järnvägsleder med stationer som tar emot gods.
   Skulle vara roligt om tunnelbanan dras från Stockholm och till Haparanda till att börja med.

 4. Självförsörjning av livsmedel, då är det ju fint att man bygger på odlingsbar mark som vi inte har så mycket av. Omskolning av bönder för de behövs inte i Centerns nya program. Centern jobbar för andra mål. 50miljoners projekt av invällare medför total import av livsmedel. Centern = bondeförbundet. Dax för ett nytt bondeförbund som värnar om Sveriges förmåga att försörja sin urbefolkning.

 5. HUR vore det med att GYNNA ENBART SVENSKA BÖNDER? All mat i statliga inrättningar såsom äldreboende, skolor, etc. skall ENBART servera mat från svenska bönder. Ingen utländsk mjölk eller kött skall serveras där. GYNNA våra SVENSKA BÖNDER så att de får EN SKÄLIG LIVSSITUATION och därmed kommer vi att ha en INHEMSK FÖRSÖRJNING av våra VIKTIGASTE LIVSMEDEL och inte vara så SÅRBARA som vi är idag. HEJA SVERIGES BÖNDER! NI GER OSS EN LEVANDE LANDSBYGGD och VI VET att NI SLITER HÅRT för BRÖDFÖDAN! DET är DAGS nu att NI FÅR BETALT för ALLT SLIT!
  HEJA SVERIGES BÖNDER! VI GYNNAR ER! VI STÅR PÅ ER SIDA och BETALAR GÄRNA ett par KRONOR mer för dessa SVENSKA PRODUKTER som inte är halal-slaktade utan en human slakt enligt VÅRA REGLER!!!!

Kommentera