Det är som att åka tillbaka ca 20-30 år i Sverige

INSÄNDARE. Jag befinner mig i Ukraina, närmare bestämt i en stad som heter Bila Tserkva (Vita Kyrkan) ca 8 mil från Kiev. Staden har ca 200 000 invånare och är lite av en universitet stad. Staden är Ukrainsk talande men alla talar Ryska också (landet är tvåspråkigt) och för att svara på frågan. ”Får” man prata Ryska i Ukraina nu? Javisst! Varför inte, brukar jag ställa som motfråga. Ukrainska och Ryska blandas friskt överallt.

Här har våren kommit redan och det är ca 17 grader nattetid, så jag klagar inte 🙂

När jag är ute och går för att upptäcka staden och njuta av det underbara vädret (för det mesta), så slår det mig. Folk är artiga, trevliga och har ett allmänt bra bemötande, inte bara mot mig som utlänning utan till alla. Det är som att åka tillbaka ca 20-30 år i Sverige. Då alla visade hänsyn och respekt till dom man mötte på gatan. Här är det en självklarhet att du som karl öppnar dörrar, låter barn och kvinnor gå före, sträcker ut en stödjande hand om det behövs och reser på dig från stolen i bussen om det kommer en kvinna osv osv.

Ja dessa bussar, det är inte som det Svenska systemet, det ska gudarna veta. Det tog ett tag innan jag började få förståelse om hur allt fungerar, men nu måste jag säga att jag gillar det här systemet bättre.
Först av allt. Glöm allt vad du vet om busstrafik. Här är det minibussar som tar ca 15-25 passagerare. Det finns inga tidtabeller men bussarna går med ca fem minuters mellanrum, så du hinner alltid med en buss. Men det svåraste och det roligaste är att det finns knappt några utsatt busshållplatser… Jag frågade mina vänner om hur jag skulle veta var bussen stannar och dom skrattade och sa. Ser du att det står någon och väntar, då stannar bussen där! Annars så viftar du med armen när du ser ”din” buss. Svårare än så var det inte 🙂

Vart alla bussar går och tur nr finns på nätet eller så frågar man helt sonika. Här pratar främmande folk med varandra… Biljett priset är överenskommet tycker jag. Tre Grivnas (ca 1 kr) kostar alla bussar. Om du däremot tar en trådbuss så kostar den bara 1, 50 Grivnas. Och ja, det finns många trådbussar också.

Vad ska jag skriva om? Det finns hur många upplevelser att skriva om som helst, så jag måste försöka begränsa mig lite.

Jag kan skriva lite kort om vardagslivet och vill ni veta mer så skriver jag mer… 😉
Vi börjar med språket, jag får alltid frågan om språket… Ja, det underlättar om du kan i alla fall lite Ryska eller Ukrainska, men ryskan är lättare att lära sig.

Men det tog inte många dagar innan jag insåg hur jag skulle lösa problemet med min dåliga Ryska (jag kan bara några ord). Alla läser engelska i skolan men många glömmer bort den med åren. Så jag tar sikte på ungdomar eller ”unga vuxna”. Annars fungerar kroppsspråket väldigt bra. Det är inte så vanligt med ”EU turister” här i staden så alla blir lite förvånade och glada när dom inser att jag är från ”EU”.

En annan fråga jag ofta får är utbudet på mat och annat. Där kan jag säga att utbudet är större här än i Sverige. Jag har aldrig sett så många små och stora affärer med allt från dålig (?) Kina kvalité till svindyra kända märken. Men jag föredrar att gå till Centrala marknaden. Den är så pass stor så du behöver ca två dagar på dig om du vill se alltihopa. Nu är det ju som på alla marknader, det finns många knallar med samma varor och priserna är nästan dom samma. Men jag dras alltid till matmarknaden. Där finns allt inom mat. Grönsaker, frukt, kött eller mjölkprodukter. Dom flesta som säljer där är bönderna själva, så du kan ställa frågor om hur, när och var varorna kommer ifrån. Bara det gör mig fortfarande förvånad!

Ta bara köttmarknaden. Du knallar in i en stor hall och där ser du kött, kött och ännu mer kött. Det finns allt kött du kan tänka dig förutom Ren och Älg ( jag har inte hittat det i alla fall). Välj ut en köttbit som du tycker ser bra ut och börja ställ frågor. jag har lärt mig att det är en stor skillnad på om det är en tjur eller kossa köttet kommer ifrån (kossan är bättre).

Och priserna! Herregud det är så lätt att förköpa sig när du ser priserna, eller vad sägs om kalventrecote för 80 Grivnas (ca 26 kr) kg? Eller färsk potatis för 12 Grivnas (4 kr) kg? Eller färska tomater för 6-8 Grivnas (2-3 kr) kg? Jag måste säga till mig själv att inte köpa massor ”för det är bra pris”. För det är normala priser, det kostar inte mer! Och en annan sak. Dom flesta affärerna har öppet tider mellan 08 och 20, och många har öppet dygnet runt. Så du behöver inte stressa efter jobbet för att hinna handla.

Men! En både härlig känsla och en skrämmande tanke infann sig i går.
Våren, denna härliga vår. När jag på förmiddagen strosade i väg för att handla så njöt jag av 25 graders värme och strålande sol (jag var bara tvungen att stanna till och köpa en kopp kaffe och en mjukglass). Så reagerade jag på att flickorna verkade tävla i vem som kunde ha kortast kjol/klänning och staplande på (för?) höga klackar. Första tanken var, ”nu syns det att sommaren kommer” men sen kom tanke nr 2 (skrämmande nog) Hur vågar dom… Automatiskt så lät jag blicken leta efter ”nysvenskar” innan jag kom ihåg att jag är i Ukraina och inte i Sverige. Då kom vemodet över mig. Har det gått så långt så jag reagerar på detta sätt när jag ser glada ungdomar som njuter av solen och unga killars uppmärksamhet? Är det inte så det ska vara? Ska inte flickorna kunna ”sola sig” i en uppmärksamhet som dom själva har valt, utan att vara rädda för angrepp?

När jag reste på mig och gick så tänkte jag. Jag gillar detta land mer och mer. Här finns det mer frihet än det har funnits i Sverige på många år!

Jag slutar här för nu fick jag besök med en förfrågan om jag ska följa med till Kiev (läs, jag ska vara ”packåsna”)
Men har ni frågor, så ställ dom gärna. Jag svara på allt, om jag bara kan.

Till dess, ha det så bra och soliga hälsningar från Ukraina 🙂

Thord Johansson

43 thoughts on “Det är som att åka tillbaka ca 20-30 år i Sverige

    • Genom östra delarna av Tyskland befinner sig nu militärkolonner i enorma massor ,som hindrar trafiken.10.000 US/NATO-trupper gör en propagandafart mot Estland.Under vägen stannar man till,och låter undersåtarna i olika städer,titta på deras fordon och uniformer.
      USA gör vad de kan,för att tvinga Ryssland till en än större upprustning.Trodde så väl att vansinnet skulle vara tillända i början av 90-talet. Nu har Kalle Anka-armén på nytt behov av att hjälpa inhemska vapenfabrikanter.Samtidigt leka med krigsspel,det landet blir aldrig vuxet….

  1. Thord, du ska inte bry dig om vad de missunnsamma eller de provokativa håller på och skriver.
    Jag sätter då värde på din insändare och gläds åt att människor fortfarande kan uppföra sig värdigt. Glädjs för Ukraina.

    Hoppas att du/ni får en trevlig vistelse i Ukraina!

    • @Vasaättling
      Det lutar åt att jag bosätter mig här, men jag har inte riktigt bestämt mig ännu.
      Det är jättelätt att köpa en bostad. Men priserna varierar kraftigt. Det beror helt på vilket skick och standard du vill ha. Det finns allt från topp modernt till ute dass, det är bara att välja 😉
      Som vanligt är det dyrare inne i städerna och dyrast är det i Kiev (tror jag). Men uthyres marknaden är väldigt stor här. Du hyr en komplett lägenhet antingen en kort period eller långsiktigt. Jag hyr en etta med kök i centrum för 1700 Grivnas i månaden plus el, gas och vatten (vinter halvåret tillkommer värme). Men det är givetvis billigare ju längre från centrum du kommer. Och det som jag tycker är bäst. Vi Svenskar har totalt 90 dagar visumfritt per år i Ukraina

  2. Thord :
    Tack för en trevlig krönika.
    Orkar inte att fördjupa mig i politiken, njöt av stämningen som du delade med dig av.

      • Haha, killen med koll! Sätt dig och läs på igen om vilka som snor bilar och sånt. Eller misstar du Ukraina för Baltikum? Det är därifrån dom flesta brottslingarna kommer ifrån…
        Och nej, jag till den väldigt stora ”grå massan” av folk. Vi som bara vill leva ett drägligt liv. Så ta reda på fakta eller kila vidare!

      • @ss
        Kan du styrka något av allt det där du kastar ur dig, eller är det bara dina egna åsikter?
        För du vet, det är skillnad på fakta och åsikter…

      • @ss
        Du har problem med läsförståelsen ser jag.
        Jag skriver att jag ÄR i Ukraina NU!! Herregud, sätt på dig glasögonen (om du behöver sådana) och läs igenom vad jag skrev igen. Läs tills du har förstått allt jag har skrivit. Sen kan vi ”snacka” igen

      • Du kan du ju själv besöka de stora bilmarknader som finns i alla större städer,och själv bilda dig en uppfattning…I övrigt visste jag inte var du befann dig.
        Talar du ryska eller Ukrajina med din vänner ?

    • Lite så känns det. men det beror på att jag har Svenska pengar. Livet för Ukrainare är inte så lätt. Men dom försöker ha ett bra liv ändå.

      • Vem fan har sagt att de har det bra…At det sedan finns sådan maffia i Baltstaterna känner jag till.Det du inte tycks veta är,att Ukraina toppar listan över länder med mest korruption.F.ö. går de lyxbilar som stjäles i mellaneuropa, i flesta fall till Ukraina i slutändan…

      • Svamlar inte en massa om Ukraina,om jag inte känt till det…
        Har du själv besökt landet ? En del yngre svenskar åkte dit i samband med EM 2012…Men en upputsad fasad,och samtal med dem som talar ett språk du förstod har inget med breda massan att göra !

      • Nu har jag läst dina rader…Är detta din första utlandsvistelse ?
        Påminner mig när jag var första gång på Mallorca (tror det va 68) Jo,utanför Sveriges gränser var allt annorlunda,även på den tiden.Glädjer mig att du upptäckt detta,och ha en trevlig vistelse därnere.. Na strowje !

  3. Kanske vill de bära kortkort för att det är en del av nato-kulten med prostitution, förutom att stödja terrorism och statskupper mot demokratier som den mot Ukraina?

    Fast ryssarna är väl också duktiga på prostitution nu när oligarkerna tagit över den demokratin också?

    Sara Wagenknecht, partiledare för Tyskland har tårtats för att hon ogillar merkels flyktingpolitik. Sannolikt vill hon rensa bort det kriminella utländska gubbslöddret från Tysklands gator:

    https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/05/31/varfor-har-det-tyska-vansterpartiets-ledare-sara-wagenknecht-fatt-chokladtarta/

    • Ja Sara W har talets gåva liksom kommunisternas tidigare företrädare Gisie (eller hur det stavas)..Denna kvinna är mycket farlig,eftersom hon på ett mycket populistiskt sätt,söker efterapa hennes förebild Rosa Luxemburg.En sjuk rödsock som t.o.m. bär samma frisyr,och samma klädmode som Rosa L. på 20/30-talet !

      • Jo Linkspartiet vill ju skattebelägga banker,och de c:a 10.000 tyskar som anses ”skitrika” ,enl. hennes egna ord.
        Själv är jag tveksam till att man kan bygga en budget,på enbart dessa inkomster ! Bland mindre begåvade är sådana uttalande,som smör på moset ! F.ö. har kommunisterna just nu svår motvind i Tyskland. De verkligt radikala stalinisterna samlas nu i olika ”antifacistiska” grupper.Liknande som EXPO söker bygga upp hos oss genom samarbetet med anarkister i AFA och dylikt pack.

      • I kapitalismens race mot välfärdsbottnen där de få fula giriga berikar sig, skapar arbetslöshet och skapar det pedofila modet, kommer unga flickor bli utnyttjade och unga män bli djävligt förbannade.

        Folk, inkl. unga kvinnor, vet inte vad de vill. De följer mode och annan hjärnförsmutsning som sprids genom kapitalistägd massmedia.

      • Ja, vi kan väl börja med Vad har NATO och Ryssarna med vad jag skrev att göra? Mig vettigt så har dom inget med varken solen, maten eller flickornas klädsel att göra. Varför blanda in dom i detta? Jag är nyfiken på hur du kunde koppla ihop NATO och Ryssarna i det jag skrev.

    • Du har tydligen inte fattat att om Estland och Lettland inte varit medlemmar i NATO så hade Putin tagit dessa länder också, precis som Krim. Putin är en primitiv ”thug” och en rysk ultranationalist. Ryssarna får det sämre för varje dag på grund av Putins militära vansinnesupprustning och korruption.
      Och jag är gift med en ryska så jag har inget emot ryssar. Tvärtom.

      • Mycket möjligt. Synd bara att Goldman Sachs gjort att hela världen fått det sämre genom sitt giriga myglande tillsammans med grekerna. Vad beträffar Nato så drar storskurken Erdogan nytta av sitt medlemskap. Annars hade aldrig den aggresive mussen vågat skjuta ned det ryska planet som störde Erdoganklanens handel med av Isis stulen olja.

      • Trams. Putin är räddningen för Europa. Annat är vänsterpropaganda och lögner,
        p g a maktens veritofobi i vårt land. För då skulle folket fatta, och det skulle bli revolution.

      • Man kan inte jämföra Estland och Lettland med Ukraina.
        Ryssland har Kalingrad som en stor marinbas mot Östersjön, därför är Estland och Lettland helt ointressant för Ryssland.
        Oroligheterna i Ukraina startades av CIA som deltog i demonstrationer och kom med slogan att Ukraina skulle gå in i EU och Nato. Orsaken var att man ville ställa till oroligheter i Ukraina och hoppades att Ryssland skulle gå in där som gjorde att Nato kunde ta till motåtgärder.
        I Ukraina vid gränsen mot Ryssland finns en pro rysk befolkning som också har sin försörjning genom affärer med Ryssland. Den här gruppen motsatte sig medlemskap i Nato med Ryssland som fiende.
        Ryssarna stödde de pro ryska grupperna från att bli slaktade av regeringssoldater som härjade vid gränsen.
        Ryssarna måste slå vakt om Sevastopol som är den enda marinbasen för Svarta havet och det gjordes genom folkomröstning.
        C:a 90% av befolkningen ville tillhöra en federation med Ryssland och komma ur Ukraina.
        Krim gjordes självständigt med stark anknytning till Ryssland och Sevastopol hyr ryssarna från Krim.
        Nato har flyttat fram sina positioner mot Ryssland med baser i Rumänien och kanske kommer att bli i Polen också, sedan att få in Ukraina i Nato kan ses som ett direkt hot mot Ryssland.
        Nu har Ryssland demonstrerat i Syrien att Ryssland har mycket högt avancerad militär material och även soldater, som har imponerat stort på höga amerikanska militärer.
        USA såg ett hot att Europa höll på att få för bra relationer med Ryssland mycket genom att energitillgångarna finns i Ryssland.
        Om Europa skall avveckla kärnkraften måste det till en ersättning och det är energi från Ryssland.
        Sverige skulle behöva ett till kärnkraftverk med den import av människor som skett.
        .

      • Kriget i Syrien har med energin att göra det fanns planer att bygga en gigantisk olje och gasledning från Qatar, Saudi, Jordanien, Syrien och Turkiet som sedan skulle förse Europa med olja och gas.
        2010 sade Syrien att de accepterar ingen gas och olje ledning över deras territorium, som skulle skada Ryssland och Iran som är dess allierade.
        2011 startade terrorister terrordåden i Syrien med motiv att störta regimen, att olje och gasledningen skulle kunna byggas.
        Terroristerna var uppbackade med vapen och finansiellt från Qatar, Saudi, Turkiet,USA och EU.
        Det finns mycket stora gasfyndigheter i Mellan Östern men skall gasen transporteras med gastanker blir den för dyr jämfört med den ryska gasen som går i pipeline.
        USA försöker knäcka Ryssland och dess inflytande i Europa med att få till den gigantiska olje och gasledningen från Mellan Östern till Europa.

KommenteraAvbryt svar