Arla -Böndernas eget mejeri? nEU, det tror vi inte!


Inte känns det som om Arla är böndernas  Mejeri. Nu sänker de priset på mjölken till bönderna med ytterligare 12 öre. Nu får de 2.30 kr/liter. Det kan ingen lantbrukare leva av. Nästan hälften av våra mjölkproducerande bönder funderar på att  lägga ner sin verksamhet.

Den historiskt låga prisnivån för mjölken till bönderna är nu lägre än på 80-talet.  Det faktum att Kina importerar mindre mjölk och att handelsembargot mot Ryssland finns påverkar stort Arlas prissättning. EU´s avreglering av  hur mycket mjölk varje EU land får producera är nog den största orsaken till att det produceras på tok för mycket mjölk i Europa.

Enligt jordbruksverket försvann drygt 260 mjölkgårdar förra året och trenden är att det blir färre men större gårdar.

Det enda som verkar kunna förbättra situationen är att det produceras mindre mjölk – tvärs emot vad  bönderna vill. -Tyvärr så kommer det nog att bli så i alla EU länder säger  Åke Hantoft, styrelseordförande på Arla till ekot.

– Det är en riktigt tuff nivå och på alla gårdar inklusive min egen så är det en tuff kamp varenda dag för att komma igenom den här perioden, säger Hantoft  och tror att denna trend blir svår att bryta.

Inte bara mjölkpriset påverkar bönderna negativt. Det  nationella stödet till lantbrukare ändrades vid nyåret och innebar att 20% av de 800 gårdarna i Norra Sverige påverkades negativt enligt LRF. Svensson vill mena att det är fler än 20%. För flera av  dessa gårdar rör det sig om flera hundra tusen i förlorat bidrag.

Egentligen skulle bönderna inte behöva leva på bidrag om de fick rätt betalt för sina produkter. Nu är systemet sådant  och vi får hålla oss till tåls. Det kan inte bli sämre om vi går ur EU. Med tanke på att vi betalar  31,8 miljarder kronor till EU 2016. Vi får tillbaka 12,7 miljarder av dessa i form av bidrag mm – kvar i EU 19,1 miljarder. 31,8 miljarder är en ofantlig summa pengar som vi alldeles säkert skulle kunna använda bättre – bl.a. till bönderna.

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht skulle gärna vilja höja ersättningsnivån för de hårdast drabbade. Detta kan inte göras utan EU-kommissionens godkännande??? Vem är förvånad?

Ytterligare fördelar med utträde ur EU är de besparingar man gör inom asylkaoset. Tänk vad mycket vi kunde göra för de riktiga flyktingarna på plats för bråkdelen av denna kostnad.

Bönderna hade kunnat få sina gårdar att gå runt utan inblandning av EU, ev bidrag skulle komma från oss själva,  sjukvård, äldrevård och skola skulle kunna gynnas på ett sätt som vi just nu inte ens kan drömma om idag. Förstår vi till fullo vad vi kan göra för ”oss” med dessa dryga 30 miljarder??

Svensson tror inte ett dugg på att EU är bra för våra bönder. I början lät de så men de tonerna har ändrats radikalt.

Hade man haft en ”kassalåda” i affären som man kunde lägga en extra slant i för mjölken hade Svensson gärna gjort det – OM- man visste att de gick rakt i fickan på bönderna och inte till Arla.

 

 

 

 

 

 


23 responses to “Arla -Böndernas eget mejeri? nEU, det tror vi inte!

 • Sweet Isadora

  JAG BARA KÖPER G- GARANT (1,5liter 3% )MJÖLK FRÅN VÅRA SVENSKA GÅRDAR på WILLYS

  Gilla

 • Ann

  Fruktansvärt, vi svenskar vill och hoppas jag betala mer för mjölken än det arla prissätter.
  Jag köper mest ECO mjölk från Falköping eller källsjö mejeri som ligger o Ullared. Arla gillar jag inte som bolag efter vad dom i bolaget spenderat böndernas pengar på. Höjer dom priset så att svenska bönder kan överleva så köper jag deras mjölk igen.

  Jag vägrar att köpa utländsk mjölk som tyvärr framtiden ser ut att bjuda på för oss.
  Hjälp bönderna nu!!!

  Gilla

 • igår idag imorgon

  Vi Älskar ER SVENSKA BÖNDER,snälla köp istället mejeriprodukter från den FINSKA TILLVERKAREN VALIO!
  Arla ska bara dö det är ett svenskfientlig företag!

  vi skulle gärna betala mer per liter mjölk men det vill inte arla.

  Gilla

 • kan allt om bakning...typ...

  Bojkotta Arla Nu

  Gilla

 • kan allt om bakning...typ...

  Kanske ska Arla börja färga mjölken svart istället för att låta mjölken vara vit. Det är ju så rasistiskt.

  Gilla

 • Speechless

  ”framtiden ser ljus ut” ha ha ha

  Gilla

 • Involuntarium

  Sluta köpa varumärket ARLA välj något annat!

  Visa konsument makt!

  Sverig ut ur EU, Sverige ut ur EU, Sverige ut ur EU!

  NU, NU, NU!!!!

  Svenskt jordbruk och svenska bönder blöder ekonomiskt varje dag! Helt beroende på den europeiska jordbrukspolitiken! Sveriges jordbrukslandskap växer igen och lantbruk med stallar och ekonomibyggnader står och förfaller!

  Vi måste betänka att Sverige är litet men vi måste kommaihåg att Sverige fortfarande är en suverän nationalstat och kan när som helst lämna EU unionen!

  Unionen börjar påminna om USA (United state of Amerika) och det var inte det som var det egentliga syftet med unionen!

  Gilla

 • Kalle

  Bojkott hit och bojkott dit sluta att bojkotta Ryssland så får ni avsättning för era produkter.

  Gilla

 • drottning k

  Se till att köpa mjölk från andra mejerier. Vad sägs om Wapnö, Sju gårdar m m. Bojkotta Arla.

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Sprit är väldigt billigt på kontinenten. Varför inte här?
  Vätska som vätska.

  Gilla

 • Per-Olof Persson

  Problemet för svenskt jordbruk handlar även om höga skatter och omfattande regleringar. Detta är en viktig orsak till att svenskt lantbruk konkurreras ut.

  Att införa höga tullar på importerad livsmedel kan visserligen rädda svenskt lantbruk. Men detta leder dock till högre priser för konsumenterna.

  Gilla

 • Jens Myller

  Förstår inte varför Centerpartiet vill vara med i EU. Förstår inte varför bönder röstar på Centerpartiet. Bönder borde rösta på ett parti som inte vill vara med i EU…

  Gilla

 • Lena

  KATASTROFALT !!!!

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokrat, Ricke

  Arlas VD sade på nyheterna att det finns för mycket mjölk på världsmarknaden och att fri konkurrens gäller + att de inte har några pengar!!!
  MEN TILL MASSINVANDRINGEN FINNS DET HUR MYCKET PENGAR SOM HELST! Det är vad Centerpartiet, MILJÖPARTIET och Såssialdemokraterna prioriterar, inte vårt eget folk och våra egna bönder!

  Gilla

 • Android77

  De jobbar frenetiskt för att ta död på landsbygden. De förnedrar landsortsbor varenda dag. Alla smarta och lyckade människor bor i Stockholms innerstad. Resten av Sverige är bara en enda stor blatte-förort. Vi är alla bara bönder. Med eller utan mjölk.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: