Ökad korruption

Länderna i Mellanöstern och Nordafrika upplever nu en markant ökning av korruption.

Det är Transparency Internationals som gjort en undersökning bland medborgarna i området och svaret är alarmerande.

Mellanöstern och Nordafrika har redan tidigare brottats med myndigheter och ett politiskt etablissemang som både blundat för och själva varit delaktiga i korruptionsaffärer. Nu upplever vanliga medborgare att problemen ökat.

Nära 33 procent av de över 11 000 tillfrågade uppger att de någon gång betalat mutor till tjänstemän. Över 60 procent upplever att det blivit värre de senaste åren. Tunisien är det enda land i Nordafrika och Mellanöstern som kan visa på ett mer positivt resultat. Tunisien är det land i området som anses vara mest västinfluerat.

Vi har tidigare lärt oss att rasism, islamism, kvinnoförtryck, etniska konflikter, terrorism, hat och grov brottslighet, inte stannar vid ländernas nationsgränser utan har en tendens att följa med till ”de nya länderna”. Att korruption skulle utgöra ett undantag, är det väl ingen som tror?

Vi på Petterssons ser hur Västeuropa blir allt mer likt länderna i Mellanöstern och Nordafrika, dvs de länder varifrån ständiga flyktingströmmar rör sig. Hur länge tål Europa en import av ovan nämnda faktorer innan vi befinner oss i samma kaosartade situation som dessa länder?

SVT

3 thoughts on “Ökad korruption

KommenteraAvbryt svar