Professor riktar skarp kritik mot Sveriges asylpolitik


INVANDRING. Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, kritiserar svensk asylpolitik i ordalag som skulle kunna vara hämtade från Petterssons blogg eller liknande alternativmedia. 

I en debattartikel på Det Goda Samhället riktar Hedlund, skarp kritik mot svensk asylpolitik. Hedlund menar bland annat att om utrikes födda, och inte göra någon skillnad mellan å ena sidan finnar, norrmän och britter, och å den andra somalier, irakier och afghaner. Ur ett allmänmänskligt perspektiv må detta vara lovvärt, men ur ett migrationspolitiskt perspektiv är det förödande.

Stefan Hedlund konstaterar att vi bara sett början av de omfattande effekter asylkrisen kommer att ha på det svenska samhället. Sannolikt, menar Hedlund, står vi inför en omfattande systemkollaps som i grunden kommer att förändra vårt land. Han skriver bland annat att argumentet att landet har allt att vinna på ökad invandring håller under förutsättning att: ”… vi antar att samtliga invandrare kommer som gästarbetare. Om unga personer kommer till vårt land, och arbetar i, säg, ett tiotal år varefter de återvänder hem utan att under sin tid i Sverige ha alstrat barn eller ha återförenats med familjemedlemmar, då men bara då gör den befintliga befolkningen en entydig nettovinst”.

 

”Verkligheten är att de som nu kommit/kommer till vårt land med relativt få undantag också kommer att stanna. De kommer att bilda familjer, och de kommer att återförenas med anhöriga från sina hemländer. Dessa insikter gör det särskilt angeläget att inse att dagens inflöde av migranter till sin karaktär är väsentligen annorlunda än tidigare flöden av arbetskraftsinvandring.

Ansvariga myndigheter talar gärna om utrikes födda, vilket innebär att vi inte ser någon skillnad mellan å ena sidan finnar, norrmän och britter, och å den andra somalier, irakier och afghaner. Ur ett allmänmänskligt perspektiv må detta vara lovvärt, men ur ett migrationspolitiskt perspektiv är det förödande”

De migranter som nu anländer till Sverige kommer ifrån miljöer där man i genomsnitt har fler barn och fler äldre anhöriga än den genomsnittliga svenska familjen. De kommer därför som grupp över tiden att i genomsnitt kräva mer av de sociala välfärdssystemen än den befintliga befolkningen. Om vi till detta lägger att de nyanlända i genomsnitt också har en väsentligt lägre utbildningsnivå, och att kulturskillnader sannolikt kommer att leda till en väsentligt lägre förvärvsfrekvens bland kvinnor, blir obalansen än större.”

”De faktiska konsekvenserna av den drastiskt ökade tillströmningen kommer därmed att bli raka motsatsen till det förespeglade, nämligen att belastningen på de sociala systemen ökar i proportion till inflödet, och att den befintliga befolkningen som konsekvens snarare än att få ökad välfärd kommer att tvingas att arbeta mera och att acceptera en senare pensionering. Detta är enkla fakta, som för många säkert kan upplevas som störande och som därför sällan får den uppmärksamhet de förtjänar.”

”Den helt avgörande faktorn ligger i det mottagande samhällets förmåga till absorption. Om migranter snabbt kan integreras i sociala nätverk med den befintliga befolkningen, om de är redo att tillägna sig befintliga sociala och moraliska normer, och om de har färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknader, då är förutsättningarna mycket goda för att invandring skall kunna stärka och vitalisera det befintliga samhällssystemet. Men i det svenska fallet finns inte mycket som pekar på att något av detta skulle vara förhanden.

Det är just detta som också förklarar varför frågan om volym är så helt avgörande. Om inflödet tillåts överstiga integrationskapaciteten är det bäddat för en negativ utveckling av växande fiskala bördor, av växande utanförskap bland dem som inte kan integreras, och av växande missnöje från den befintliga befolkningen. Det är precis denna framtid av ökande polarisering vi nu har att se fram emot.”

Stefan Hedlund

Läs hela artikeln på Det Goda Samhället


18 responses to “Professor riktar skarp kritik mot Sveriges asylpolitik

 • Politiker tar till skamstämpeln – när de borde lyssna på medborgarnas frustration | Petterssons gör skillnad!

  […] Stefan Hedlund har tidigare kritiserat Sveriges asylpolitik och att Sveriges moraliska hybris har ett allt för högt pris. […]

  Gilla

 • Folke Dubell

  Bra artikel av Stefan Hedlund. Inga konstigheter, enkla sanningar, som våra främsta politiker har svårt att ta till sig. Därför är det nödvändigt att upprepa dem gång på gång, inte minst av aktiva i professionen.

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Stefan Hedlund säger tyvärr självklarheter som ett litet barn kan förstå men inte 87:an och våra ANSVARSLÖSA IGNORANTA politiker typ Åsa Romson och Miljöpartiet.

  Gilla

  • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

   Varje ansvarskännande människa i Sverige bör ta Stefan Löven i örat och vrida om flera varv….

   Gilla

 • Tony

  Tja, han framför ju inte precis några nyheter för dom som
  vill förstå, för detta har ju SD hävdat i 10 år, och fått ta emot
  all tänkbart skit av PK folket?

  Gilla

 • ÅMÅL

  En annan professor:

  Gilla

  • Luntan

   OBS.
   Inte vill de lämna bidragen! Så Hur skall vi bli av med 80.000 av dem till att börja med? För att repatriera dem kommer inbördeskrig att krävas.

   Gilla

 • Silfverbielke.

  Här har vi undantaget som bekräftar regeln. En klok professor som vet vad han talar om.

  Gilla

 • Urinvånare

  När ska Sverige vakna upp ur PK mardrömmen ?

  Gilla

 • eva

  Var har vi Annie Lööf, MP och andra som talat för obegränsad invandring i denna debatt?

  Gilla

  • ÅMÅL

   Annie Lööf provar på en annan knorr på agendan:

   Gilla

   • Tony

    Ja och ska hennes alla 40 miljoner invällare få plats så kommer den Svenska landsbygden att se ut som en
    kåkstad i någon land i Afrika, där kommer inte att finnas
    plats för något lantbruk?

    Gilla

 • modernghost

  Alldeles för lite och alldeles för sent.
  Är riktigt förbannad på alla dessa övergödda föredettingar som sket i byxan då Sverige behövde dom.

  Gilla

 • BJ

  Detta är inte enda artikeln Professor Hedlund skrivit om den katastrofala invandrings politik vi har. Jag delar hans åsikter till 100%. Vi står inför en kollaps av sällan skådat slag. 87:an kommer att föra vårt land tillbaka till medeltiden om nu ingen sätter ner hälarna

  Gilla

  • modernghost

   Han visste om det för ca 10-15 år sen. Varför orerade henen inte då?

   Gilla

   • Observator X

    Det kan mycket väl ha varit förödande för karriären.
    Jag vet inte hur hans position såg ut för 10 år sedan men har man positionen som professor är man mer skyddad än på positioner under.

    Lika är det för politiker idag, det finns en och annan som tänker rätt men de kniper truten: Politikerlönen/arvodet/ersättningen kan ryka all världens väg samt utfrysning.
    Professor Hedlund har inte den risken. Han är fast anställd och klarar sig till pensionen om det skulle uppstå konflikter.

    Gilla

 • ÅMÅL

  MSM INFORMERAR INTE OM KONSEKVENSEN FÖR SVENSKAR!

  Gilla

 • ÅMÅL

  ”Överklassen reagerar först då giftet landar på dem själva”.

  (Ur en sång om miljöföroreningar)

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: