Skattefinansierat studieprogram utmålar SD som fascister

Oxelösunds kommun har finansierat ett studieprogram till utbildningsföretaget Campus där man utmålar SD som fascister.

Det gäller samhällskursen 1 a 2 från Hermonds Novo.

När en elev på skolan gjorde programmets test om politiska partier och deras budskap, visade det sig att rätt svar på SD:s budskap var ”fascistiskt” (se bild)

Screenshot

SD Oxelösund

Campus Oxelösund

Hermods Novo

19 thoughts on “Skattefinansierat studieprogram utmålar SD som fascister

  1. Hermods är ett utbildningsföretag som arbetar på uppdrag av kommun och Arbetsförmedlingen. Hermods håller sig till fakta i utbildningsmaterialet och de blandar sig inte i politik eller tar ställning för eller emot något parti.

    Vad frågan i kursen uttryckligen handlar om är de politiska partiernas ideologiska ursprung. Det är inte så att frågan ens kan tolkas på något annat vis, så inlägget är nog avsett att provocera, snarare än något annat.

    I samma uppgift hänförs t ex Moderaterna till konservatismen, trots att de flesta nog skulle betrakta partiets ideologi som övervägande liberal sedan många år. Vänsterpartiets ideologiska ursprung är i detta sammanhang kommunismen, trots att en stor del av det partiets väljare sannolikt inte var födda när partiet strök kommunismen ur namn och program. Att Sverigedemokraterna bildades 1988 som ett parti sprunget ur högerextrema kretsar råder det heller ingen tvekan om, liksom att flera av dess grundare hade sådan bakgrund.
    I den övning i kursen där man ska placera partierna utifrån var de anses höra hemma i dag hänförs Sverigedemokraterna till den konservativa ideologin, vilket återspeglar den ändring av partiprogrammet som gjordes 2011.

    Liknande analogier kan göras för de flera av de etablerade partierna. Historien är vad den är. Partier, liksom väljarkåren, förändras över tid, och huruvida väljarna förväntas ta större eller mindre hänsyn till de olika partiernas historia i förhållande till politiska dagsfrågor förblir väljarnas ensak.

    Så här står det i studieguiden. Det är kopplat till fakta och den sista meningen är viktig i sammanhanget.

    Kopplingar till ideologi:

    * Nationalism och Konservatism: Sverigedemokraterna är ett i första hand ett nationalistiskt parti. Dess ursprung går att finna i de nationalistiska och rasistiska/fascistiska rörelserna Sverigepartiet och BSS (Bevara Sverige Svenskt). Partiet klassar sig dock själva som en blandning av ett socialkonservativt och ett värdekonservativt parti. Vilken ideologi de förespråkar beror således på vem man frågar.
    I provet som nämns i den petterssonska bloggen ovan rör det sig om ett lösryckt citat, emedan man missat att ta med själva frågeställningen. Denna är helt avgörande för förståelsen av svaret.

    Jag hoppas att detta klargör saken lite.

  2. Imorgon kommer Campus rektor, Morgan Andersson, att ordna upp detta.

    Han slutar med att använda detta kursprogram från Hermods Novo.

    Tar även kontakt med företaget och berättar varför. Skriver en inforuta på Campus hemsida , om vad som har hänt, och ber samtidigt om ursäkt för det.

    För opartiskhet och respekten för demokratin, gäller väl även på Campus i Oxelösund ?

  3. Vad i h-e?? Att anklaga mig för att vara fascist!!! Oxelösunds kommun har tur att vi inte har samma system som i USA. Jag hade stämt skiten ur dem och säkert många med mig. Ingen kallar mig fascist ostraffat.
    Jag är nationalist och patriot – på riktigt!!
    Oxelösunds kommun, Campus samt Hermods Novo borde verkligen ställas till svars för detta. Det är förtal och i alla högsta grad en kränkning av stora mått !!!

  4. Vi har ju en statsminister som borde gå omkring med
    Dumstruten på huvudet, en figur som inte lotsas om
    att hans eget parti har ett brunt förflutet, men som
    skäller SD för Fascism, där han inte kan plocka ut en enda
    medlem i SD idag har något att göra med den tiden när
    skinnskallar örlade runt och gapade högljutt på gatorna!
    Herr Löfvens parti däremot sysslade med skallmätning och
    nedsättande behandling av handikappade människor så
    sent som i början av 1960 talet, det går kanske att ljuga för
    yngre personer om att Sossarna är ett bättre parti än andra,
    men vi som var med på den tiden ska alltid påminna dessa
    skenheliga Sossar om deras unkna historia!

  5. Stat och kommun i Sverige har väl den absolu lägsta status man kan tänka sig och därför inget att bry sig om! Men tyvärr så har dom också monopol på hjärntvättning och därför tvingas vi hela tiden vara alerta och aktsamma, speciellt när det gäller våra barn och deras utbildning, så att dom verkligen får en relevant och seriös utbildning och inte en mångkulturell inbillning!
    I Sveriges kommuner sitter i dag på ledande positioner minst 95% mer eller mindre idioter, d.v.s. kommunister, miljöpartiser, negrer eller annan oduglig ohyra!
    Janne

  6. Dom asen sitter i glashus och kasta stenbumlingar mest hela tiden.
    Förvånansvärt lite finns skrivet om fascismen tyvärr, och det som finns är mest skapat av såna som inte själva vill beskrivas som fascister. Det är alltså inte konstigt att det mesta som skrivits om fascismen i modern tid kommer från vänster-/kommunist slödder. Att fascismen bekämpat socialism och fra kommunism utesluter in dom själva som fascister. Det avgörande i definitionen av fascismen är staten som den främsta makten. Det rimmar dåligt med SD:s politik som bygger på individuella fri- och rättigheter, äganderätt och åsiktsfrihet. Sant är att fascismen bygger på nationalism, men det är inget unikt för fascismen, det gjorde även Sovjetfascismen och DDR fascismen.
    Den enda officiella definitionen av fascismen torde dock komma från Benito Mussolini, grundaren av fascismen, som man kan läsa om i The Doctrine of Fascism:
    1. ”Allt i staten”. Regeringen står över landet och alla medborgarna och alla inom staten måste lyda den härskande makten, i vissa fall av en diktator.
    2. ”Ingenting utanför staten”. Landet måste växa och ett underförstått mål för varje fascistisk nation är att styra hela världen.
    3. ”Ingenting mot staten”. Inga ifrågasättande av makten tolereras. Om du inte ser saker och ting på vårt sätt, har du fel. Om du inte håller med makten, har du ingen rätt att fortsätta leva och smutsa ner åsikterna hos övriga goda medborgare.

    • Tillägg;
      Ang. p2: ”ett underförstått mål för varje fascistisk nation är att styra hela världen”:
      Det är mycket tydligt att Sverige vill styra hela omvärlden när det kommer till asylpolitiken. EU ska följa ankdammen Sveriges exempel, inte tvärtom. Majoriteten ska inte ha något att säga till om. Så ska fler dela på ansvaret:
      http://www.svd.se/stefan-lofven-sa-ska-fler-dela-pa-ansvaret
      PK-fascisterna i riksdagen vill ha massinvällning, men andra ska ta det största ansvaret. Styra resten av EU med sin korkade asylpolitik, det är basic fascism, det.
      Ang. p3: ”Om du inte håller med makten, har du ingen rätt att fortsätta leva och smutsa ner åsikterna hos övriga goda medborgare.”
      Att PK-avfallet i riksdagen kör på med sitt folkutbytesprogram (snyggare ord för det mer korrekta ”etnisk rensning”) ger ännu ett gediget bevis på att det är dom som är dom riktiga, genuina fascisterna i vårt land.

  7. Det skulle innebära att uppemot 25 % av Sveriges väljare skulle vara fascister.

  8. I Italien visade sig fascismen vara socialism 2.0. Hur kommer jag fram till den slutsatsen? Jo, det italienska fascistpartiets grundare och ledande figur, Benito Mussolini, var framträdande medlem i det italienska socialistpartiet innan han blev utsparkad.

Kommentera