EU ställer krav på Afghanistan för att få bistånd. Sverige tycker det är en dum idé

INVANDRING. EU hotar att skära ned biståndet till Afghanistan om den afghanska regeringen inte samarbetar och går med på att ta tillbaka egna medborgare som fått avslag på sina asylansökningar i EU. Det framgår av ett hemligstämplat dokument som Ekot tagit del av.

Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats och alltfler afghaner söker asyl i Europa. Samtidigt har det blivit allt svårare att skicka tillbaka dem som inte får uppehållstillstånd. Enligt ett internt dokument som Ekot har läst så räknar man med att mer än 80 000 afghaner kan komma att få utvisningsbeslut den närmaste tiden.

Problemet är att de afghanska myndigheterna ofta vägrar att ta emot dem som tvångsutvisas.

Och nu försöker alltså EU få Afghanistans regering att ändra sig genom att villkora biståndet. I dokumentet från EU-kommissionen står det att ”om man ska kunna hålla fast vid den nuvarande biståndsnivån så är det avgörande att det sker substanisella framsteg i förhandlingarna om migration, i början av sommaren.”

EU-kommissionen gör bedömningen att den afghanska regeringen inte skulle klara av att styra landet utan biståndspengarna från EU, som är den största bidragsgivaren.

Men Sveriges biståndsminister Isabella Lövin säger nej till att villkora biståndet.

VI har utgångspunkten att bistånd ska bedrivas på ett effektivt sätt, och det gör man efter ländernas egna behov, säger Isabella Lövin.

-Pettersson säger att det gör inte så mycket. Det är inga riktiga pengar, det är bara skattebetalarnas stålar och dem ska man använda för utlänningarnas bästa, inte svenskarnas…

8 thoughts on “EU ställer krav på Afghanistan för att få bistånd. Sverige tycker det är en dum idé

  1. Försöker följa utvecklingen efter avtalet mellan EU och Turkiet. De första migranterna har skickats tillbaka till Turkiet. Bland dessa fanns pakistanier, afghaner, kongoleser, bangladeshier och marockaner. Vad tror ni att Erdogan kommer att göra med dem? Naturligtvis skicka tillbaka dem till deras hemländer.

    Ska bli intressant att se vad som händer om dessa stater säger till Erdogan att han inte får skicka tillbaka dem utan behålla dem under värdiga former och ge dem allt i Turkiet.

  2. Jag har tidigare framfört idén om att man fäster en ”värdekupong” på varje utvisad som renderar i bistånd om man kan visa upp värdekupongen tillsammans med den utvisade efter ett år.

  3. En alldeles lysande idé. Men så klart att MP mupparna vill behålla alla brottslingar våldtäktsmän och bedragare.

  4. Endast Sverige Svenska idioter har, dom verkar att vara
    Marinerade i någon slags godhetsmarinad, och där
    ingenting får lov att ifrågasättas hos mottagaren
    av bistånd!

  5. Men Isabella lilla, om du minskar stödet till Långtbortistan, så blir det ju MER PENGAR att kontera om till lyxiga resor till Söderhavet…

  6. EU har förstått att man inte bara kan ge och ge utan att ställa krav och tar sig äntligen i kragen. Man kan dock inte begära att en miljöpartist ska förstå hur det hänger ihop.

    • Miljömupparna ställer en jävla massa idiotiska krav, men att kräva någon som helst logik från dessa är bara att glömma…

Kommentera