Fler ”svenskar” kan ha begått terrorbrott

ISLAM. Det finns hittills två svenskar som dömts för terroristbrott i Sverige, uppger Sveriges Radio. Nu uppger säkerhetspolisen att det kan finnas fler svenskar som begått sådana brott i exempelvis Syrien, men situationen i flera länder i Mellanöstern gör att brotten är svåra att bevisa.

Terroristbrottslagen innebär att en rad andra brott kan ge hårdare straff om de är terroristrelaterade – men då måste åklagaren kunna bevisa att brottet kunnat skada en stat eller en mellanstatlig organisation, och att syftet till exempel varit att injaga allvarlig fruktan i en befolkning.

Hittills har två personer i Sverige dömts för terroristbrott i en dom som vunnit laga kraft, alltså att den stått sig i både tingsrätt och hovrätt.

– Den information vi får Syrien och Irak handlar just om terrorbrott som begåtts. Det svåra är ju att kunna göra något åt det. Syrien och Irak är inte länder – och speciellt inte i de områden där IS agerar och konflikten rasar – som man kan gå och begära rättshjälp från, säger Lari Nyroos som är säkerhetspolisens chefsanalytiker för kontraterrorism.

Det senaste året har det varit en ökning av antalet häktade och åtalade för terroristbrott jämfört med åren innan. Nästa vecka väntas hovrättsdom i ett mål som gäller terroristbrott genom mord, och senare i vår väntar första rättegången om utbildning för terrorism.

Att ärendena blivit fler förvånar inte Lari Nyroos. – Det är fler aktörer idag som har rest och återvänt, som är villiga att utföra attentat, och som har förmågan att utföra attentat. Och därtill kommer också stödverksamhet, som finansiering, rekrytering, annan slags facilitering som har ökat, säger Nyroos.

-Pettersson säger att vi ibland diskuterar att ta medborgarskapet från kriminella invandrare, bland annat lovade moderaterna det inför valet 2010 men Reinfeldt svek det och många andra bra förslag de kom med då.

Nåväl, frågar ni mig ska vi inte behöva dra in några medborgarskap, utan den som ansluter sig till främmande makt för att utföra krigshandlingar mot vårt samhälle avsäger sig det frivilligt och ska inte vara välkommen tillbaka.

6 thoughts on “Fler ”svenskar” kan ha begått terrorbrott

  1. Men om nu ”Märstabon” blev neutraliserad i Bryssel så ska väl inget hindra att försäkringskassan fortsätter betala ut bidragen.
    Och insättningarna på ICA-kortet fortsätter väl som vanligt.
    Sverige är fantastiskt.

  2. Den sorten har ingen svensk skäl,
    kan därför alldrig bli kallad för svensk.
    Den sorten kommer aldrig att kunna tjäna som svensk, obs då talar jag inte om Economist. Utan tjänstgöra som svensk, för vid minsta möjliga tillfälle skulle svensken se skillnaden vid en krigssituation. Det är då den andra gruppen försöker lämna oss andra i sticket. Den grupp som vissa kallar för svenskar!. Vi vet vad en svensk är och bara väntar på tillfälle.

  3. Flera utländska TV kanaler säger att Sverige är ett fäste för alla terrorister. Kanske sju klövern är medvetna, det verkar ju så. Varför ? Jo för sju klövern har ett antal extremt grova brott att dölja, som mord på 15.000 Svenskar varje år samt stöld av vår välfärd. mm mm.

  4. Den numera döda personen är tydligen inte ”svensk” (undvek han medvetet tunnelbanan?) utan ses som en algerier (har dom tunnelbana?).
    Är svensk press på väg att överge tunnelseendet?
    Har någon tänt ljuset i tunneln?

  5. Svenskar är terrorister, kan vi enas om det?
    Vi kan gå längre än så.
    Alla terrorister är svenskar därför att de har anknytning till Sverige, eller har vänner som har anknytning till Sverige.

KommenteraAvbryt svar