Stäng

USA och Europa finansierar tortyr via Palestinska myndigheten

av Khaled Abu Toameh  •  11 mars, 2016

 • En rapport från europeiska Human Rights Monitor har dokumenterat 1 391 fall där palestinier godtyckligt gripits av de två palestinska politiska partierna Fatah och Hamas under 2015.

 • Systematisk tortyr i fängelser på Västbanken och Gazaremsan dokumenteras i rapporten – minst 179 fall av tortyr i Palestinska myndighetens (PM) fängelser 2015.
 • PMs säkerhetsstyrkor tränas och finansieras av flera västländer, däribland USA. Detta skapar en direkt linje mellan dessa västerländska bidragsgivare och de godtyckliga gripanden, tortyr och människorättsbrott som blivit legio i PM-kontrollerade fängelser och häkten.
 • Rapporten avslöjade också att PM regelbundet trotsar domstolsbeslut genom att vägra släppa fångar, och därigenom visar förakt för sina egna domstolar och domare.
 • Mitt framför våra ögon byggs två polisstater: En på Västbanken och den andra på Gazaremsan – samtidigt som det bland internationella aktörer talas om att etablera en oberoende palestinsk stat. Men det sista palestinierna behöver är ännu en polisstat.

Abbas

Palestinier som uppmanar till våld mot Israel kallas palestinska ledare. Palestinier som är av annan uppfattning än Palestinska myndighetens (PM) president Mahmoud Abbas eller någon av hans vänner kallas brottslingar och kan räkna med förhör och/eller fängelse.

PMs ledarskap har alltid slagit hårt mot kritiker, däribland journalister, redaktörer, akademiker, människorättsaktivister och parlamentsmedlemmar. I detta avseende uppvisar PM och dess president stora likheter med andra diktatorer som styr i arabvärlden.

Precis som de kända japanska aporna som inte ser, inte hör och inte talar ont, ser internationell media regelmässigt åt andra hållet vad gäller PMs flagranta övergrepp. Men här är en newsflash åt dem: Säg att du inte gillar Abbas och du kommer att gripas och förhöras, misstänkt för att ha ”förolämpat Hans Excellens”.

Läs vidare

3 reaktioner på “USA och Europa finansierar tortyr via Palestinska myndigheten

 1. Undrar vad för straff en politiker som öppet bryter emot de mänskliga rättigheterna kan få i tillexempel Europa domstolen?
  Vem gör anmälan? Vem känner sina rättigheter kränkta?

 2. Såg ett program från Israel – Palestina.
  Israel såg ut som ett välmående land med jämnlika män och kvinnor.
  Från Palestina såg man bara hårt förtryckta underkastade kvinnor.
  Varför envisas vi med att hjälpa detta folk, där männen tvunget skall totalt kontrollera och förtrycka sina kvinnor med auktoritära metoder, utan att ställa krav på kvinnors rättigheter.

  .
  Det landet kommer aldrig lämna fattigdom och misär om de inte börjar utveckla sig framåt.

  Att se mängder av dessa män och killar även i Sverige och hur de tar för sig av svenska kvinnor/tjejer och samtidigt förbjuder sina egna kvinnliga familjemedlemmar att umgås med män/killar, ffa svenskar, gör mig och många andra ursinniga.

  För dessa män är det en heder och livsviktigt att ingen rör/umgås med deras kvinnor, skulle det vara annorlunda för oss svenska män?
  Bara stå och se på hur de tar för sig i mitt land gör en hatisk.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: