Holländska bönder köper svenska gårdar


JORDBRUK. Det utländska intresset för att köpa svenska gårdar ökar. Bland annat nederländska mjölkbönder har fått upp ögonen för Sverige efter hårdare restriktioner i hemlandet.

– Just nu pratar jag varje dag, minst ett telefonsamtal, med någon bonde som vill flytta till Sverige eller planerar att flytta till Sverige. Det har aldrig varit så mycket som i dag. Det säger Claudia Gloudemans, som själv är mjölkproducent och konsult, hjälper holländare som vill flytta hit.

Det är oron för ökade kostnader i hemlandet som gjort att nederländska bönder nu alltså söker ny mark bland annat i Sverige.

Kostnader som riskerar växa till följd av eventuellt skärpta krav mot utsläppen av fosfor och gödsel som blivit större i takt med ökad mjölkproduktion.

Enligt Lantbrukets affärstidning ATL har även fastighetsförmedlarna LRF Konsult och Skånegårdar märkt av det ökade intresset från Nederländerna för att köpa svenska bondgårdar.

SR

-Pettersson undrar lite över detta. Holländarna vill köpa mjölkgårdar här av oro för ökade kostnader och strängare restriktioner hemma.

I Sverige lägger nästan en mjölkbonde om dagen ned för att kostnaderna är för höga och för att våra regler är strängare än i grannländerna.

Tittar man lite på siffrorna så har antalet mjölkbönder halverats på tio år medan antalet kor och den sammanlagda produktionen bara har minskat lite.

mjölkbönder


9 responses to “Holländska bönder köper svenska gårdar

 • Peter Skoglund

  Holländska bönder …..och Göran Persson.

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Kan man inte få hit lite massajer å driva jordbruk? Vi måste öka mångfalden bland lantbrukarna!

  Gilla

  • Peter Skoglund

   All respekt och högaktning till massajerna som ett är folkslag som verkligen kämpar på i sin vardag i savannområdet Serengeti.

   Att lämna detta naturområde tror jag inte de vill.

   Många av de asylsökande som kommer till Sverige skulle behöva lite mental styrka av modell ”massaj”.

   Gilla

 • Tony

  Ja det har försvunnit många Mjölkbönder, men i gengäld
  har vi erhållit 3 gånger så många byråkrater på alla
  myndigheter? Fel i båda ändar!

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Och därtill bygger de ofta stora anläggningar för storskalig svinuppfödning.
  Detta har lett till enorma protester i deras grannländer eftersom den doft, som dessa fabriker förärar närliggande orter,inte är särskilt omtyckt !
  Vidare bedriver dessa multiföretag storskalig uppfödning av slaktdjur som på sikt kommer,att skada och utradera vår inhemska produktion.
  Vi får inte som landets stassminister vara naiva,och tro att ”holländarna” skapar ett nytt Sörgården.
  Dessa holländska investerare är oftast stora koncerner,som placerar sitt kapital i form av framtida brukningsbart land.Betänk att dessa företag ser vad som är på gång i Absurdistan och gör nu liknande investeringar,som Schweiz gör i Rumänien ! Dithän har alltså Absurdistan nu dalat…..

  Gilla

 • jgarn

  Holländare ett mycket bra folk, så långt från MENA patrask man kan komma.

  Gilla

 • LisaL.

  Markpriserna är astronomiska i Holland jämfört med Sverige. Det finns så lite mark där. Bönderna där driver också ett annat sorts jordbruk, mycket mer rationaliserat än i Sverige. Om holländare köper och driver mjölkgård här, kommer de garanterat att lyckas. De svenska bönderna får fortsätta att klaga.
  Holländare är trevligt folk också. De är vana med mycket folk omkring sig så de är mycket sociala.

  Hälsning från en som bodde 10 år i Holland och pratar flytande holländska.
  .
  .

  Gilla

 • Mary Agnes

  Nederländerna – som det heter – det finns många nederlanders i Skåne, befolkningstäteten i Nederländerna är mördande och många trivs på landet här hos oss. Till skillnad från annan invandring, så LIKNAR de oss till utseendet, till tankesättet, till fliten och till språket. De är dock snålare än en smålänning…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: