Svenska företag går miste om kompetens

Rapport berättade ikväll att svenska företag har svårt att rekrytera kompetent personal p.g.a. bostadsbristen.

Vi fick höra om det tyska e-handelsföretaget Cuponation som planerade ett nordiskt huvudkontor i Stockholm.

Vi fick också höra Nordenchefen berättat att Stockholm skulle kunna bli en knutpunkt för norra Europa, om det inte vore för bostadsbristen. Vi fick också höra om företag som kräver att sökande har en bostad, vilket de flesta inte har.

Nu är många rädda för att Sverige går miste om kompetens och som en forskningsledare skriver; ”…det kanske är snabbare att anställa någon lokal än någon med bästa kompetensen.

Fr.o.m. i morgon tisdag, är kommunerna tvingade att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd, merparten av dessa med låg- eller ingen utbildning. Är nästa steg att tvinga kommunerna ta emot kompetent yrkesfolk och förse dem med lägenheter på samma sätt som med de nyanlända?

SVT

I samma Rapport hörde vi från Örebro att Örebrobostäder har en kötid på 5 till 15 år och att många tvingas köpa en bostad trots att de varken vill eller har råd. I det läget tvingas Örebrobostäder att frångå bostadskön och släppa förbi nyanlända som tvångsplaceras i kommunen. Det har aldrig varit svårare att få tag i bostad och i centrala Örebro kan man få vänta över 40 år för en liten tvåa.

SVT

11 thoughts on “Svenska företag går miste om kompetens

  1. Jag pratade med en gammal kompis idag.
    Han sade upp sig i fredags från jobbet som utvecklingsingenjör på ett av Sveriges absolut mest kända företag. Han är utbildad på KTH och har även en magisterexamen i ekonomi. Han (de) kommer sälja villan så fort som möjligt och allt annat för att flytta utomlands. Han (de) räknar med att kunna leva gott på pengarna fram till pensionen och längre än så om de inte får någon pension efter att de som regisserat detta fryser dem inne. Som skäl sa han att han inte vill vara med och betala skatt till detta folkmord längre och varför ska han vara med och betala byggandet av bostäder till babbar och nigg3rs som han sen ska betala hyrorna för med mat och allt annat som de aldrig själva kommer betala för.

  2. Vi ser ännu en konsekvens av migrationen.
    Detta har förekommit länge. Ungdomar som bor hemma för länge.
    Ett samhälle utvecklas inte om inte ungdomar får en bostad.
    Sen kan jag inte förstå varför företag tycker Stockholm är en bra plats.
    Billigare lokalhyror i ex. Malmö. Närheten till kontinenten som gör transporter billigare. Infrastrukturen. Lönerna oftast lägre. Billigare bostadsrätter och villor.
    Universitet i både Lund, Malmö o Köpenhamn.
    Kan räkna upp mycket som borde göra Skåne till mer attraktivt.
    Enda som är emot Malmö finns i kommunhuset. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
    Får vi bort dessa, så är framtiden ljus för Sverige.
    Misslyckas Skåne med Malmö i spetsen, så kommer Sverige misslyckas.
    Enkel matematik.
    IKEA flyttade sitt huvudkontor till Hyllie, och anställda har fått fina nya hyreslägenheter genom PEAB ute i Hyllie. Byggs massor av bostäder.
    V:a Hamnen, Limhamn, Hyllie. Även hyreslägenheter.
    Få ut myndigheterna från Stockholm till andra regioner, så bör även Stockholm få en ljus framtid.
    DOCK BÖR DEM HÅLLA SIG TILL ISHOCKEY.-:)

  3. Sverige har just påbörjat resan mot botten,mot att bli ett u-land! Det är inget svenskarna accepterar. Var så säkra på att de ansvariga kommer att ställas till svars!

  4. Förstår inte problemet; det finns gott om läkare, advokater, professorer, som bakar pizzor och kör taxi. Så här finns kompetens men då töms taxibilarna och pizzeriorna på anställda.
    SD 2018!

KommenteraAvbryt svar