Skogsblommor (Metsäkukkia)

Valsen härstammar från Ryssland under namnet Kursk (Курск) eller Kurski. Den första inspelningen i Finland gjordes 1937 av Viljo Vesterinen och den är jämte Säkkijärven polkka de mest välkända dragspelskompositionerna i vårt östra grannland. Sångtexten är författad av Felix Burns (1864-1920) och den betraktas som en finsk folkmelodi.

Först ett framförande på både svenska och finska av Arja Saijonmaa som troligtvis är inspelat 1981.

Ett andra av DCE One Man Band (signaturen ASIANTJEN på youtube) som är en fantastiskt duktig holländsk amatörgitarrist.

Ett tredje av Ortens Patrask (Jörgen Wennström dragspel, Bernt Selberg gitarr och sång) från Morjärv som är beläget i Nostradamus_i_Norr’s hemtrakter.

Tonarten A-moll, återspeglar Nostradamus_i_norr’s sinnesstämning när han tänker på sina barns och barnbarns framtid i Sverige och den höst som landet står inför.

 

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Skogsblommor (Metsäkukkia)

    • Det finns många inspelningar på youtube med Ortens Patrask där de tolkar Dan Andersson, lokala visförfattare och t o m någon visa som påstås vara på Kalixbondska men där jag inte godkänner bygdemålet som är alltför försvenskat. Sök på gruppens namn på youtube och du får mängder med träffar.

      Tolkar jag dig rätt, d v s att du är dotter till Bernt Selberg? Jag känner honom inte men upptäckte duons visor och uppskattar dem.

  1. Till Rekan, Sergey Astakov och Синий платочек (Blå näsduken/scarfen). Ni förefaller samtliga att tillhöra de ryska besökare som vi har på bloggen och ni är självklart välkomna att kommentera. Att enbart lägga upp filmer som inte har någon som helst anknytning till artikeln och dessutom utan kommentarer, är föga meningsfullt. Det skapar varken debatt eller bidrar till informationsutbyte eller kulturellt utbyte, eftersom majoriteten av våra läsare inte förstår ryska.

  2. Det var då det ! Nu har Sverige en grovt kriminell gangster Landsförrädare nummer ett genom alla tider som kallas för sju klövern ! De har redan kraschat Sverige så Sverige kommer aldrig mer kunna resa sig upp och bli som förr.

KommenteraAvbryt svar