Skrik inte åt rasisterna *uppdaterat


Navid Modiri är bl.a. musiker, föreläsare och krönikör på GP. Mest känd är han kanske ändå för att ha spelat golf med Jimmie Åkesson.

I en ny krönika på GP skriver han om sin ankomst till Sverige från Iran och jämför dåtiden med nutiden.

Några rader ur texten är dessa:

”Du kan aldrig tvinga en människa att gilla dig. Du kan inte säga åt en hel befolkning på tio miljoner invånare att de ska känna medkänsla för främlingar. Du kan inte besluta att invandring är bra för alla och att alla ska hålla med dig.

Ju mer du argumenterar desto mer kommer du förlora. Ju mer du skriker rasist, desto mer kommer de du skriker på att skrika tillbaka. Ju mer du slåss desto mer slag kommer du ta emot.”

Orden vänder sig till alla som ropar rasism så fort någon använder fel ord, så fort något negativt drabbar personer med utländsk bakgrund och så fort någon inte håller med svensk vänstermedia.

Nadiri har mött hatet från vänstern lika ofta som från högern, kallats husneger av twittervänstern och mött det nya hatet från ”politiskt korrekt medelklass, intellektuella antirasister och livsstilsvänster.”

Nadiri skriver bra, ingen tvekan om det, men jag skulle gärna getts möjligheten att ställa följande frågor till honom.

 • Du skriver att du flydde Iran och vill kanske berätta varför så många flytt och flyr just muslimskt styrda länder, både då och nu?
 • Du skriver att i framtiden kommer många av de barn som nu sitter på flyktingförläggningar att vara en viktig del av det svenska samhället, men hur ser du på alla de hundratusentals som aldrig blivit det och som heller inte har något intresse av att bli det?
 • Lek med tanken att ditt hemland Iran, befann sig i samma situation som Sverige. Tänk dig att Iran de senaste decennierna fått se samma asylinvandring per capita som Sverige fått se. Det skulle innebära åtskilliga miljoner och bara 2015 skulle Iran tagit emot närmare 1,3 miljoner människor från andra länder. Tänk tanken att en majoritet av dessa var kristna, judar och andra icke-muslimska minoriteter. Tänk sedan tanken att Irans regering började nedprioritera sin egen befolkning och satsade hundratalstals miljarder på åtgärder för att få in de nyanlända i samhället, samtidigt som Irans egen befolkning fick se sin välfärd raseras och nedprioriteras på arbets- och bostadsmarknad.  Lek sedan med tanken på att den kristna och judiska befolkningen började ställa krav på Iran, krav som innebar egna regler och en medveten segregation från det iranska samhället. Tänk sedan tanken att tiotusentals av de nya iranierna började ägna sig åt diverse brottsliga handlingar som inte minst drabbade det iranska folket. Hur tror du att Irans befolkning skulle reagera och agera i ett sådan läge?

Modiris texter är läsvärda, men det är samtidigt lätt att som utrikesfödd kritisera det land man valt och den befolkning som tvingas se på när deras hemland förändras på det sätt Sverige gjort och kommer att göra.

GP

Uppdaterat 2016-02-23

Ett mejl med frågorna ovan skickades till Navid Modiri och ett svar inkom nu på morgonen. All heder till Modiri som både svarade och svarade på ett hedervärt sätt. Många politiker från samtliga riksdagspartier har mycket att lära. här.

Jag ska återge svaren, precis som de skrevs och ge en liten analys av dem efteråt.

 • Vi flydde från Iran, inte för att det var muslimskt utan för att det var fundamentalistiskt. Man jagade politiska motståndare, inte för att man var muslim utan för att man var fundamentalistisk.
 • Alla som lever i Sverige idag är en del av det svenska samhället, sen är det en fråga om huruvida de är en integrerad del eller en segregerad del. De hundratusentals barn och unga som kommer till Sverige idag är redan en del av Sverige, frågan vi har framöver är: hur ska vi inkludera dem så att de blir en aktiv och integrerad del av det svenska samhället? Vad innebär det om vi inte gör det och vad innebär det om vi gör det?
 • Jag tror att Irans regering och dess folk skulle reagera, det är svårt för mig att spekulera i hur. Att inte leda integration är ett misslyckande, oavsett land och regering. Vi har i Sverige aldrig arbetat med integration utifrån ordets definition: en process / metod där summan av delarna blir större än helheten.

Hur tolkar man då svaren. Jo, så här…

 • Det var inget svar på min fråga om varför så många har flytt och fortfarande flyr just muslimska länder. Svaret från Modiri är här ganska svårtytt. Familjen flydde Iran för att landet var fundamentalistiskt styrt, men erkänner samtidigt att de som jagades var fundamentalister???
 • Är man verkligen en del av Sverige så fort man kliver över den svenska gränsen? Lite Åsa Romson-varning här. Här hade jag velat att Modiri förklarade hur en integration i Sverige säkras bäst. Ska de som kommer till vårt land anpassa sig efter våra lagar och regler, eller ska vi som redan finns här anpassa oss efter de som kommer? Är det verkligen så att alla nyanlända vill integreras, eller är det bara en skröna?
 • Självklart hade Irans regering reagerat, för att inte tala om den iranska befolkningen. Vilken befolkning som helst i världen hade reagerat om de utsatts för det som svenska skattebetalare nu gör. Jag hävdar också att det är enklare att integrera 5 000 per år än 100 000 och att integrationen går lättare om de nyanlända kommer från liknande kulturer, som exempelvis under 50- och 60-talets Sverige.

Hur som helst, ska Navid Modiri hedras för att han dessa svar. Under tiden fortsätter dock kaoset i Sverige och trots regeringens tvångsåtgärder för att fördela araber och muslimer på varje svensk ort, lär integrationen även fortsättningsvis gå trögt, mycket trögt.


22 responses to “Skrik inte åt rasisterna *uppdaterat

 • Eddy Karlsson

  Apropå uppdateringen. Korrekta svar på Stefan K:s frågor?

  Folk flyr från muslimska länder för att den s.k. religionen islam ställer till ett helvete för dom.

  Folk integreras aldrig, De lever segregerat i samma land. Så har det varit i tusentals år och inget ändrar på det. När det blir riktig kris ryker dom ihop. Riktig kris är t ex krig, hungersnöd eller när centralmakten packar ihop. (jmfr Syrien, etc)

  Den muslimska diktaturen Iran hade inte släppt in en enda otrogen jävel.

  Gilla

 • Risto Matinen

  Tja, min erfarenhet av människor från Iran är givetvis anekdotisk. Men alla från Iran jag träffat på, är långt över genomsnittet jämfört med vanliga asylparasiter. Ingen av dem är det, utan alla försörjer sig själva.

  De har jobbat som läkare, bilmekaniker, grävmaskinist, etc. Särskilt den senare, dvs grävmaskinisten jobbade som ett luder. Han kunde dålig svenska, men när man umgås under en månads tid hinner man ändå lära känna varandra något.

  Inte stod han med rumpan i vädret, fem ggr per dag. Aldrig. Han tyckte att Sverige är paradiset på jorden. Påstod sig ha gått hit på nio månader, vilket kan vara sant.

  Hade varit stridsvagnsförare under kriget mot Irak. Fängslades efteråt av någon anledning jag inte förstod.

  Han berättade att regimen betraktar alla intellektuella som ett potentiellt hot mot dem. En läkarfamilj utrotades genom en attack i familjens hem under en natt. Även spädbarnet dödades.

  Jag frågade honom hur han ser på de muslimska staterna. Han svarade att det inte är muslimer som styr, utan de använder bara det som retoriska trick att hålla massan i schack och främst för sin egen fördel. Precis som här då.

  Grävmaskinisten frågade mig på sista arbetsdagen, om jag tror på Gud. Nej, svarade jag. Du är en god människa ändå, så jag önskar dig all lycka, svarade han…

  Gilla

 • ÅMÅL

  Anna Toss heter en tosa som igår skrev en artikel i Aftonlögnen där hon påstod att kritik mot invandring = nazism!!!

  Det går att RÖSTA om man håller med eller inte!

  Gillad av 1 person

 • Eva-Marie

  Stefan, du får försöka hitta hans mejldress. de frågor du vill ställa skulle jag vilja läsa svaren på. Kämpa!

  Gilla

 • Observator X

  I grund och botten är all denna diskussion utan värde:
  Denne Modiri kan vara duktig att skriva, kritisk mot det och det och så vidare. Han kanske är en bra människa.
  Visst. Men, det spelar ingen roll:
  Modiri är ändå en av de som oundvikligen ska förpassas hem till Iran.
  Han är född där, ska dit tillbaka. That’s it.

  Så här, Iran är antagligen en diktatur. Landet har sin version av att tolka islam och koranens tokerier och styrs därefter. Om nu det finns behov av en så kallad demokrati, då är det upp till folket att organisera sig och göra uppror.
  Visst, blodspillan uppstår men å andra sidan är det många som torteras och slaktas i en diktatur, också.
  Dessutom har Iran ett ordentligt födelseöverskott, de som nu dödas vid ett maktövertagande och inbördeskrig täcks ändå upp, demografiskt sett.

  Modiri tar upp plats där en svensk ska leva och verka. Det är det som det som är grundproblemet: Livsrum, fysisk närvaro.
  Felet är enkelt, Modiri befinner sig i fel världsdel. Han hör hemma i Asien, i Iran.
  Det är det här som är problemet, alla problems problem. Det har inget med rasism att göra eller med något hat.
  Sverige klarar sig helt utan någon som helst så kallad invandring.
  ”Behovet” är något som djupt okunniga politiker/blöthjärtade, nyttiga dumskallar av någon anledning oupphörligen mässar ut till folket.
  Vi svenskar klarar oss, demografiskt sett.

  Det finns alltså inget att diskutera med Modiri. Allt som återstår är en flygbiljett hem.

  Folk fattar inte en så enkel fråga som den här, jag undrar om de överhuvudtaget begriper någonting alls.

  Gilla

  • Hönsmamman

   👍

   Gilla

  • CB

   Jag har gått i samma gymnasieskola som skribenten, han flydde från Iran för många år sedan säkert pga av att han inte är muslim. En kompis till mig är från Iran, hon kom hit när hon var 2 år, 30 år sedan. Hon fick göra allt som vi fick göra, gå ut på krogen, ha pojkvän och dricka sprit. Hon är inte muslim och jag ser henne som svensk.
   Så är det inte med dagens invandrare de vill leva med sin muslimska tro och vägrar ta seden dit de kommer.

   Gilla

   • Morningstar (@Rayne_Stormcrow)

    Jag har gått i samma folkhögskola som honom men i en annan klass. Jag kände honom inte och pratade aldrig med honom. Jag minns honom ändå. förmodligen för att det knappt gick några invandrare på skolan på den tiden. Han såg alltid glad ut. Har senare ibland undrat hur han stod ut att vistas bland en massa svenskar. Han stack verkligen ut och då gick där ändå en massa piercade och svartklädda emos.

    Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten,Ricki

  Iranier är inte araber utan perser och kommer tillsammans med Ryssland att dominerande i mellanöstern. Jag tycker resonemanget är bra, om man vänder på det så blir vansinnet i svensk massinvandringspolitik övertydligt, – annars resonerar mannen bra, ”livsstilsvänster” , ett mycket bra ord, dvs människor som lever i en egen konstruerad bubbla….Iran är ett samhälle som troligen kommer att reformeras, befolkningen är ung och de vill utvecklas, kanske bra ur ekonomisk synpunkt om Sverige har bra relationer med Iran, men vi ska INTE vara naiva, Iran är en grym islamisk diktatur och angiveriet är utbrett, du piskas om du dricker en grogg eller en öl, det gör de istället i slutna sällskap, hur sjukt är inte bara det!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Kommunala skolor ska inte hyras ut till extremister”

  I dag är det i många kommuner möjligt för privatpersoner och föreningar att hyra kommunala skolors lokaler.

  Det är inte helt oproblematiskt har det visat sig.

  I Malmö hyrs exempelvis Apelgårdsskolan ut till en organisation som vill radera Israel från kartan”.

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kommunala-skolor-ska-inte-hyras-ut-till-extremister-22675

  Gilla

 • Stenbock

  Tänk så olika,delar av ett land kan regera mot invällarna…
  Tänker då på Tyskland och hur den delen av folket,som levt under DDR-kommunismen står upp,och protesterar mot utförsäljningen,av den snart 25-åriga friheten. I väst som sedan krigsslutet är USA-indoktrinerat, hälsar men mångkulturen välkommen.
  I dagens BZ finns ett propagandainslag från ett av de brandbenägna asylmottagningarna.Denna gång självantändes en byggnad i Bautzen,
  innan ens berikarna flyttat in.Branden uppstod i natt i det Hotell man planerade för nykomlingarna.
  Det bizzara enl. lügenpressen är,att ortens befolkning stod och applåderade åt det inträffade.Två män i 20-års åldern t.o.m. skrek hurra..Här en BZ-länk från det skedda:
  http://www.berliner-zeitung.de/panorama/schadenfreude-in-bautzen-ueber-feuer-sote,10808334,33827410.html

  Ps. För er som inte talar tyska betyder ”schadenfreude” på svenska skadeglädje… Ds.

  Gilla

 • Tony

  Det borde inte ha varit så svårt för Svenska folket att se
  att det inte har stått rätt till, varningstecknen har varit många,
  jubelidioten Reinfeldt hade inte regerat mer än ett par år när
  det stod klart för mig att den mannen är en dubbelnatur som
  man ska se upp med. En dåre som försöker sig på att straffa
  folket för att dom inte röstat som han vill, är inte helt frisk!

  Gilla

 • Argus

  Lysande skrivet Stefan.

  Att vara nationalist innebär INTE att man är rasist bara för att man prioriterar det egna folket före alla andra folk. Om danskar, norrmän, finländare eller, Gud förbjude, islänningar kom i gross och parti skulle jag ändå ta parti för svenska folket även fast dessa våra avlägsna blodsbröder skulle ha miljarder gånger lättare att finna sig till rätta i samhället.

  Nu kommer det horder av ofränder som inte på långa vägar påminner om oss vare sig intellektuellt, kulturellt eller religiöst och kräver att få leva som de levde i sina dysfunktionella länder och resultatet kommer att bli exakt det samma om vi låter dem hållas.

  Gilla

 • The media is a joke

  Jimmie Åkesson is my answer whenever someone asks, ”If you could have dinner with one person, who would it be?”

  Gilla

 • "Multiculturalism" is a code word for "mongrelize all the white people".

  Jimmie Åkesson I love this man, I hope he lives forever.

  Gilla

 • "Multiculturalism" is a code word for "mongrelize all the white people".

  Thats multiculturalism.
  Muslims can hate, can segregate men and women, can wish death on non-believers, and our society must accept it

  Jimmie Åkesson is a true warrior in the defense of liberty.

  Gilla

 • Lena

  Fler som har möjlighet att uttrycka sig klart.

  ?ref_src=twsrctfw

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: