Iran tar täten


Iran Human Rights Documentation Center (IHRDC) rapporterar om verkställda dödsstraff i Iran. De redovisar att 966 människor har avrättats under 2015 medan myndigheterna endast redovisar 250.

Petterssons har tidigare publicerat en artikel om detta. Vad som inte framgick av denna men av länken till IHRDC är orsakerna till avrättningarna. Antalet per brottstyp är:

 • 625 droghandel
 • 209 mord
 • 56 våldtäkt
 • 45 annat
 • 21 Moharebeh
 • 10 väpnat rån

BRÅ rapporterar 5 828 polisanmälda våldtäkter i Sverige under 2015. Nostradamus_i_norr undrar hur många avrättningar som hade förekommit i Sverige om det hade utdömts dödsstraff för våldtäkt. Kyrkogårdarna hade behövt expanderas kraftigt och dödgrävarna hade tvingats skotta för brinnande ”livet”.

Det mest intressanta är de 21 dödsstraffen för Moharebeh. Moharebeh kan översättas som ”fiende till Allah”, fiendskap mot Allah” eller ”krig mot Allah”. Koranversen 5:33-34 talar om detta. I Mohammed Knut Bernströms översättning:

5:33 De som kämpar mot Gud och Hans Sändebud och vars strävan det är att störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv skall utan förskoning dödas eller korsfästas eller få hand och fot på motsatta sidor avhuggna eller förvisas från [sitt] land. Denna förnedring skall de utstå i detta liv och i det kommande livet skall de få utstå ett outsägligt lidande;

5:34 dock skall de som visar ånger innan ni har fått makt över dem skonas. Ni skall veta att Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

Brotten kan beskrivas som:

 • kätteri
 • väpnat krig mot staten
 • väpnat krig mot Allah
 • undergrävande arbete mot det muslimska systemet
 • samarbete  med utländska agenter eller enheter

Tre av dessa definitioner sammanhänger direkt med islam och sharialagen.

IHRC skriver på sin hemsida ”Artikel 183 i den muslimska strafflagen definierar moharebeh som ‘användning av vapen att orsaka skräck och rädsla eller att bryta mot allmänn säkerhet och frihet.’ I praktiken förvägras många svarande i moharebeh tillgång till en advokat.”

Domar har emellertid utdömts för ”förkunnandet attt religion är separat från politik” och ”arbete för att undergräva det muslimska systemet”.

 

 


12 responses to “Iran tar täten

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: