Malmö får invandringsmuseum?


INVANDRING. Planerna på ett invandringsmuseum i Malmö poppar då och då och nu är det aktuellt igen. Regeringen är beredd att satsa pengar på ett invandringsmuseum och stötta Malmö ekonomiskt trots att det mångkulturella Malmö redan får drygt fem miljarder om året av landets övriga skattebetalare (14 miljoner om dagen) för att inte gå i konkurs.

– Det är ett oerhört intressant förslag. Vi är beredda att bidra till finansieringen av en förstudie, säger Alice Bah Kuhnke, som även är övertygad om detta kommer att stärka integrationen och att det att det är väl använda pengar.

Idén till ett nationellt forskningscenter om invandringen fick nytt liv i våras. Då presenterade både fastighetsbolaget Diligentia och Miljöpartiets kommunalråd Nils Karlsson tankar på hur Malmö skulle få ett invandrarmuseum.

Därefter tog kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kontakt med regeringen, som nu ställer upp bakom idén enligt Sydsvenskan.

-Pettersson kan visserligen tänka sig många andra saker som det är bättre att lägga pengar på, men det vore intressant med forskning av varför en del invandrare kommer hit och varför de inte integreras och assimileras trots att en del av dem varit här i många generationer.

Malmös mäktigaste kvinna, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) med sin man som hon inte brukar visa sig offentligt med...

Malmös mäktigaste kvinna, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) med sin man som hon inte brukar visa sig offentligt med. Det vore intressant att forska på varför herr Jammeh håller sig undan.

Svearike, bebott och styrt av ett folk som benämns svear, troligen första gången omnämnd i skrift av den romerske historikern Tacitus år 98 e.Kr. men det egentliga Sverige bildades vid befrielsekriget 1521 och när Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs 6 juni 1523, Sveriges Nationaldag.

Under hela denna tid har invandring förekommit. Olika grupper av människor har invandrat till landet sedan Vasas tid och troligen tidigare.

 • hansatyskar under medeltiden
 • finnar som bosatte sig i Mälardalen under 1500-talet
 • zigenare eller romer som började komma redan på 1500-talet
 • valloner som lockades hit för att lära ut järnhantering i slutet av 1600-talet
 • savolaxfinnar som under 1600-talet beviljades viss skattefrihet om de bosatte sig i urskogen — det som nu kallas finnmarkerna
 • judar som tilläts etablera sig i fyra svenska städer under 1700-talet, mellan början på 1600-talet och början på 1800-talet var det ytterst svårt för icke-protestanter att invandra, alltså judar och katoliker var ej önskvärda
 • franska konstnärer, filosofer och intellektuella under 1700-talet
 • italienare som kunde göra stuckatur när 1800-talets stenstäder byggdes
 • skottar som bland annat startade bryggerier.

Fram till andra världskriget rörde det sig om några tusen per år men efter kriget ökade invandringen kraftigt för att kulminera på 1960 och 1970-talet för att under 1980-talet för första gången ändra karaktär från arbetsinvandring till asyl/bidragsinvandring och anhöriginvandring.

Nåväl, de senaste årtiondenas invandring känner ni till men varför är det bara en enda grupp som invandrat sedan Vasas tid det som det är problem med? Visserligen kommer den gruppen att utökas till att omfatta fler grupper men varför tar vi hit folk som inte kommer att assimileras.

Varför behövs inte en vitbok över behandlingen av hansatyskar, finnar, valloner, savolaxfinnar, judar, fransmän, italienare, skottar och andra. Varför är en enda grupp så diskriminerad och varför har alla de andra grupperna blivit svenskar, vet någon det? Är det säkert att det är svenskarna som är rasister eller beror det på något annat?

-Pettersson misstänker att zigenarna får sällskap med en grupp till som inte kommer att integreras, ens på 500 år till och det är heller inte svenskarnas fel…


5 responses to “Malmö får invandringsmuseum?

 • Tony

  Borde inte hon gå till Specsavers för en synundersökning?
  Tycker att hon kisar med ögonen!

  Gilla

 • TheMinimizer

  Att bygga ett invandrarmuseum låter som en bra idé, men får de verkligen plats därinne, allihopa?

  Gilla

 • Joy

  Hela Malmö är en enda utställningslokalitet för vansinnet i massinvandringen. Bättre att bygga en mur runt Malmö. Vill någon in där kan de betala, annars får Malmö klara sig själva. De har ju hela staden full av entreprenörer och pensionsräddare och borde gå med en enorm vinst.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: