Polis uppmanar rikspolischefen att avgå och undrar om han finns på riktigt


Debattartikel från Expressen/GT

POLISEN. Rikspolischef Dan Eliasson sitter i SVT:s Gomorron Sverige den 26 januari och har möjlighet att på ett ärligt sätt beklaga den oerhörda sorg som drabbat anhöriga och vänner efter mordet på Alexandra Mezher på ett HVB-hem i Mölndal. Dan Eliasson ägnar sina tankar åt brottsoffret och hennes anhöriga endast några få sekunder.

I stället väljer Eliasson att ge en längre och spekulativ monolog där han förminskar den misstänkte mördarens handlingar på ett så typiskt sätt, så genomsyrande för svensk rättspolitik. Även om det säkerligen finns tragik i gärningsmannens historia så motiverar det inte handlingen, och inte att rikspolischefen sitter i SVT-soffan och ägnar gärningsmannen mer uppmärksamhet än offret.

Finns du verkligen på riktigt, Dan Eliasson? Har du egna barn eller andra anhöriga? Du står ju i ett totalt motsatsförhållande gentemot de värden polisen skall värna om. Att skydda, hjälpa och ställa till rätta. Har du någon som helst känsla för vad som är rätt eller fel?

Jag har pratat med de poliser som efter larmet var först på plats på HVB-hemmet. De vittnar om ett fruktansvärt scenario med blodiga och av fasa skrikande människor. En ung kvinna ligger döende framför dem. Hon är svårt knivskuren. Hon har arbetat ensam hela natten för att hjälpa andra. Hon ville göra skillnad och fick plikta med sitt liv. Kan du på riktigt ta in hur dessa drabbade människor mår? Kan du förstå det oerhörda trauma dessa människor drabbats av?

Alexandra Mezhers insats för samhället ägnar du knappt tio sekunder i inslaget. Du pratar sedan om att vi skall hjälpas åt. Vad menar du? Är det inte precis vad Alexandra gjorde? Hon hjälpte ensamkommande ungdomar för att samhället behöver denna hjälp. DU behöver denna hjälp, Dan Eliasson. Vilken hjälp bidrar du med genom att bortse från hennes insats och i stället omedelbart fokusera på gärningsmannens väl och ve?

Du om någon, som är chef över Sveriges poliser, borde veta hut, samt be om ursäkt. Du har förstört så mycket för polisen genom din nonchalans och okunskap. Du har sedan länge tagit bort all arbetsglädje och stolthet som är så viktig för en fungerande poliskår. Du har raserat väl fungerande enheter och strukturer inom polisen och i stället skapat fullständigt kaos för alla. Du har inte tagit till vara på den kunskap och specialkompetens som under decennier byggts upp på olika enheter. Du har dessutom en unken syn på de poliser i uniform som jobbar nätter, kvällar och dagar för att just du skall känna dig trygg.

Men inslaget i Gomorron Sverige blev ändå droppen.
Jag tror inte du har viljan eller förmågan att be om ursäkt, därför gör jag det i ditt ställe.
”Jag ber alla brottsoffer om ursäkt för att min högste chef är Dan Eliasson. Jag ber alla om ursäkt för att hans tankar först och främst går till gärningsmannen och inte till brottsoffret. Förlåt.”

Till sist en uppmaning till dig, Dan Eliasson. Be snarast regeringen om att få bli entledigad från din befattning som rikspolischef. Du har ingenting att tillföra svensk polis mer än fullkomligt kaos och total polisiär frustration.

Anders Karlsson, polisinspektör
Göteborg City

Fotnot: GT har gett Dan Eliasson chansen att replikera på denna artikel men han har avböjt detta.


14 responses to “Polis uppmanar rikspolischefen att avgå och undrar om han finns på riktigt

 • Antal poliser och lokal brottslighet | Petterssons gör skillnad!

  […] Polisens uppgift är inte att dela ut armband med texten tafsa inte, inte heller att bjuda bilbrännare och stenkastare på kaffe. Det är inte rikspolischefens uppdrag att tycka synd om mördare. […]

  Gilla

 • jgarn

  Någon som tror att sossar tillsätter varandra efter kompetens?

  Gilla

 • Var är rikspolischefen? | Petterssons gör skillnad!

  […] Polis uppmanar rikspolischefen att avgå och undrar om han finns på riktigt  […]

  Gilla

 • Rikspolischefen: Kräver Åkesson min avgång är det en merit | Petterssons gör skillnad!

  […] Han uttryckte sympati med mördaren som slaktade en anställd kvinna på ett asylboende. […]

  Gilla

 • Nils Dacke

  Jag tycker att alla som vill hedra Anders Karlsson för hans artikel bör skicka en blomma eller en chokladask till polisinspektör Anders Karlsson , Ernst Fontells Plats
  411 40 Göteborg.

  Gilla

 • Förbannad

  Anders Karlsson skulle jag gärna se sitta på Dan Eliassons plats. Dan Eliasson skulle jag gärna se ……(går bra att fylla i med valfritt ord)…

  Gilla

 • Olli Rein

  Ni vet väl att det är regeringen som tillsätter ämbetsmännen och inga andra. Tycker de att vi ska ha ämbetsmän med så låg intelligens att de själva framstår i bättre dager, så får vi chefer utan minsta omdöme, att bestämma i kungariket Sverige, där kungen själv delar ut medaljer till dem som saknar allt vad vett och omdöme heter.

  Gilla

 • F.d, Socialen-demokraten

  Instämmer fullt ut i detta MODIGA brev till Dan Eliasson, har inte sett intervjun själv men det är en skandal att Dan ägnat tid åt mördaren och försökt bortförklara ett allvarligt mord på Alexandra 22 år (R.I.P.)
  Problemet är att muslimer inte kan skilja på rätt och fel därför att de är just muslimer, de tänker inte själva utan följer pedofeten Muhammed som predikade att de har rätt att mörda icke-muslimer.
  Gärningsmannen har ett personligt ansvar, han är en rutten mördare och borde aldrig släppts över Sveriges gräns utan pass och ID och vilken idiot som helst kan se att han inte är 15 år utan mycket äldre!
  SVERIGE MÅSTE LÄRA AV AUSTRALIEN OCH INTE SLÄPPA IN SÅDANA HÄR INDIVIDER!!

  Gilla

  • Mia

   ”Problemet är att muslimer inte kan skilja på rätt och fel därför att de är just muslimer”

   Det beror snarare på att den här killen hade så pass svåra psykiska problem att han inte borde ha bott på ett HVB-hem. Man hade begärt in extrapersonal för hans skull tidigare som ännu inte börjat.
   Killen får nu rättspsykiatrisk vård. Lika hemskt för den knivhuggna kvinnan och hennes anhöriga vad än orsaken till mordet var.

   Mn det som irriterar mig är detta ständiga generaliserande av människor.

   Gilla

 • Tony

  Tydligen är det bekvämare för regeringen med en politisk
  tillsättning, därav detta stolpskott till Rikspolischef som sitter
  och håller ett försvarstal för en mördare, en riktig polischef
  hade inte betett sig så jävla korkat.

  Gilla

 • Mm

  Tack Anders Karlsson, du är en polis
  som vet vad rätt och fel är.
  Landet styrs av okunniga fega, valda av aningslösa människor som inte i sin vildaste fantasi kunnat ana vad makt trojkan skulle ställa till med. Att välja ”knulla i Bangkok” till chef över de som skall upprätta ordningen i Sverige gör sveket än värre. Det är som en tanke. Han klarade inte av sina senaste uppdrag då sätter de honom på det viktigaste för att det skall gå snabbare utför med Sverige.
  Tack för en så rakryggad polis som skriver i alternativ media eftersom det nu för tiden är det enda forum som vi som vill ha ett Sverige som vi känner igen kan vända oss till

  Gilla

  • eva

   Hur blir ditt framtida liv inom polisen? Reträttplats på hittegodsexpedionen enligt Leif G W Perssons scenario i hans böcker?
   Du har mitt fulla stöd i ditt uttalande!

   Gilla

 • Lofas

  Hatten av för polisinspektör Anders Karlsson. Modigt och bra skrivet. Jag kräks på vår nuvarande rikspolischef wannabee!

  Liked by 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: