Ännu en utredning om zigenare till ingen nytta


ZIGENARE. Regeringens samordnare för tiggeri, Martin Valfridsson, har färdigställt sin utredning och lämnar i dag över rapporten till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Mycket av Valfridssons arbete har utgått från barnperspektivet. Han anser inte att Sverige ska erbjuda skolgång till alla barn som kommer hit, annat än i vissa fall där barnen vistats länge i Sverige.


När det gäller vård och välfärdstjänster bör detta bara ges EU-migranter utan sjukförsäkring i akuta situationer, säger Valfridsson.

När det gäller bosättningar anser samordnaren att det ska dras tydligare gränser: – Jag menar att budskapet bör vara att man får komma till Sverige, vi tror på den fria rörligheten, men om man gör det så måste man välja att bo på ett legalt sätt.

Valfridsson har inte fått i uppdrag att föreslå ny lagstiftning, utan att analysera kommunernas och myndigheternas ansvar och arbete. – Det är väldigt viktigt att den fria rörligheten för EU-medborgare värnas, men också att den som kommer till Sverige vet hur regler fungerar här, säger Åsa Regnér. På torsdag åker hon till Bulgarien för att nå ett avtal likt det regeringen ingick med Rumänien i juni förra året.

-Pettersson vill påminna om tidigare utredningar som gjorts om zigenare, se nedan, och om När greve Antonius kom till Sverige, i nådens år 1512 mottogs de väl men efter tre år jagades de iväg för sin tjuvaktighets skull.

Vi har även Lögnerna om Svea rikes invandring, vet ni om att Tage Erlander (S) den gamle rasisten var med och beordrade inventering av zigenare och tattare!

Så utredningar har gjorts, men ingen har kommit fram till att det behövs två för att dansa.

Romer har fått positiv särbehandling – utan resultat

TIDIGARE 2013-10-25. Register och utredningen om zigenares brottslighet som försvann

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, gick tidigt ut och kritiserade polisens register. När han nu får höra polisens motiv om varför de valt att kartlägga romer säger han: – Det är inte helt orimligt att man i samband med en stor konflikt som den i Staffanstorp gör en kartläggning för att se vilken sida i konflikten personer tillhör, det kan vara logiskt. Men om de här personerna registrerats för att de har begått brott är jag rätt förvånad över att man går ut med det. Det känns inte relevant att tala om. SvD

Ändamålet för registret måste vara det centrala, inte om personen där i är dömd för brott eller inte, menar han.

– Romerna är redan en oerhört utsatt minoritetsgrupp, därför anser jag inte att den uppgiften behöver lämnas ut.

-Pettersson säger inget mer än att ni kan läsa vad Jerzy skrivit till mig tidigare om en annan utredning om zigenare och zigenares brottslighet, det är kanske dags att leta upp den gamla utredningen och damma av den eller göra en ny…

Tidigare. Igår kväll var Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi med i TV-programmet Min Sanning” där nämndes lite kort en utredning om romer och deras påstådda brottslighet som aldrig blev färdig eller offentliggjordes. Vi har tidigare sökt den utredning och försökt få svaren och delvis fått dem…

Utredningen om romers brottslighet försvann

Jan Guillou påstod i Aftonbladet 1996 att Brå tillsatt en utredning om romer som inte gav önskat resultat, länk och ett kort utdrag nedan.

”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

− Pettersson skrev till BRÅ och undrade vart denna utredning tagit vägen och om det fanns möjlighet att få tillgång till den.

Hej. Tack för ditt mail.

Jag har nu hört mig för med personer som arbetat en längre tid på Brå angående den utredning som du söker. Mycket riktigt så startades det en pilotstudie som bland annat studerade romers kriminella belastning. Projektet lades dock ner relativt snabbt, då förutsättningarna för att skilja romer mot andra inte kunde göras på ett representativt sätt. Enligt de uppgifter som jag fått fram ledde en man vid namn Jerzy Sarnecki denna studie. Han arbetar inte kvar på Brå utan arbetar nu på Stockholms Universitet.

 Med vänliga hälsningar Anna Mannberg, Brottsförebyggande rådet, Box 1386, 111 93 Stockholm 08-401 87 16

− Pettersson skickade då frågan vidare till Jerzy Sarnecki och fick omedelbart följande svar från…

Tja….Detta är nästan sant! Företrädarna för Romerna och socialtjänsten var mycket bekymrade för sina ungdomar. Det ville göra en undersökning. Jag tyckte att det var en bra ide. Projektet startade i samarbete med dessa grupper och vi började få data. Men BRÅ:s styrelse ansåg att det var olämpligt och lade ner undersökningen. Data låstes i ett kassaskåp utan att bearbetas. Jag antar att de ligger fortfarande där. Det var en enda gången i mitt liv då jag drabbades av politisk censur.

Hälsningar Jerzy

− Pettersson har nu fått klart att utredningen finns och att BRÅ:s styrelse ansåg att den var olämplig och att professor Jerzy Sarnecki drabbats av politisk censur. Det är också ett svar även om vi inte vet vad som står i utredningen så kan vi gissa på mycket goda grunder.

Jag minns för övrigt polisen som sa att givetvis för vi register över romerna, men vi för inte registret för att de är romer utan av helt andra anledningar…


7 responses to “Ännu en utredning om zigenare till ingen nytta

 • The elephant in the room

  Detta folk [zigenarna] är utan tvivel ett av de märkvärdigaste i hela världen, dels på grund av sin evinnerliga oro, dels till följd av sin fasa för arbete och sina ytterligt förkrympta moraliska begrepp. – R. Nordenstreng

  Gilla

 • ossie

  Konstigt nog ganska vettiga synpunkter för att komma från en statlig utredare. De flesta utredningar från det hållet lämpar sig ju oftast direkt för papperskorgen.

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Ge den fattige ett metspö i stället för fisk…så de kan fiska i Svarta havet…

  Gilla

 • Mimi N

  Zigenarna – alla till den sista som gömmer sig under kåpan av en viss lutheransk biskop(pina?) skall sparkas ut ur Sverige – OMEDELBUMS !!!!

  Gilla

 • Adam

  Hej, finns det någon/ några smarta här som kan svara på denna person med motsvarande siffror/ statistik och rikta direkt kritik mot honom? staffanlandin.se #systemkallops
  Han påstår att Sveriges ekonomi växer, arbetslösheten minskar och även visar han statistik på att Kriminaliteten i Sveige är lägre än någonsin. Denna artikel och vänsterpropaganda sprider sig fort och nu delas lögnerna av folk som Malena Ernman på Facebook som har många fans.

  Gilla

 • Tanten

  Martin Valfridsson var bra i stringens i kvällens nyhetssändningar. Han hänvisade till lagstiftningen!

  Gilla

 • Lena

  Zigenare har hemländer Rumänien och Albanien samt en del andra i området. Tillbaka hem med er, ni är väl som hästarna känner att det luktar stall.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: