Insändare om bostadsbrist


INSÄNDARE.

Hej. Undertecknad är ett enmans byggföretag, som har synpunkter på bostadsbyggandet i Sverige.

Som liten byggherre kan man inte verka, på grund av att man i Sverige har det unika för hela världen, det som kallas för Planmonopol i kommunerna. Detta gör att endast de stora byggbolagen gynnas och då har möjligheter att bygga, med den högsta vinst möjlighet, därför att det finns ingen konkurrens, från andra och små byggföretagare. Då finns inget tak på vinstmarginalen.

Planprocessen som handläggs under många år, är en total katastrof för bostadssökande, byggherrar och alla, som vill ha en bostad som motsvarar deras livs situation, ekonomiska och sociala situation för dagen.

Utredning efter utredning har gjorts sedan 1993, totalt 76 stycken, där man endast har haft synpunkter på §§ och man har konstaterat läget, att det inte byggs de som medborgare efterfrågar. Vidare så har man vänt på hela handläggningen från att kommunen på -50 talet var service organ för byggherren, till att det är byggherren som i dag skapar arbete åt kommunala tjänstemän, som har totalt tolkningsföreträde och med handläggnings proceduren styr bygglovsförfarandet och kräver stora summor av byggherrar för sitt kommunala arbete, som tar många år att utföra.

Finns mycket att säga om varför vi i Sverige, som enda land i världen har ett underskott, med över 700 000 bostäder, detta innan den senaste invandringen tog fart. Samtidigt har vi i princip EU s högsta bostadspriser per kvadrat meter bostad i ny produktion. Samtidigt som de stora byggherrarna kan ta ut 4 000 000 per lägenhet på 100 kvm, i ren vinst. Detta med kommunala politiker och höga tjänstemäns goda samtycke.

Man fortsätter med att ”Planera” i Göteborg för Fri Hamnen, Masthuggskajen, Centrum, Gullbergsvass, Lundby med flera områden, allt som allt 49 områden.
Alla dessa bostäder byggs också i betong och Miljökontoret har fått i uppdrag att inte ha synpunkter på detta förfarande. Man kör också med tunga lastbilar, endast två element per gång, från Estland och Tyskland, för att sätta upp dessa i Göteborg till höghus, med mycket hög vinstmarginal, per kvm bostad.
Det finns utredare som har redovisat hur man istället skall göra för att det skall bli lika villkor för alla i samma bransch/byggsektorn, med att alla kan använda samma regler, att utan Planarbete kunna gå direkt på bygglov. Resultatet av de skulle bli en bostadsproduktion, som motsvarade behovet i olika prislägen, för alla i landet. Detta på mycket kort tid.
Tyvärr är de så många som lever gott och vill ha kvar Planprocessen, så många är det, att man hellre har bostadsbrist, än att man tar bort Planarbetet från (S), (Mp) och (V).

W Wallin

-Pettersson vill bara kommentera med att regeringen inlett blocköverskridande samtal om bostadsbristen, och som ni vet kallar regeringen det demokrati när de bjuder in alla partier utom Sveriges tredje största…

Annars anser jag att bostadsbrist, lärarbrist, brist på vårdpersonal med mera lika gärna kan beskriva som för mycket folk som saknar, bostäder, för många elever som kommit och för många som söker vård. Befolkningen har helt enkelt ökat för fort, för mycket och utan planering.


16 responses to “Insändare om bostadsbrist

 • Christer

  Tony
  Det värsta tycker jag är att dessa tjänstemän på kommunen som handhar bygglovsärende kallar sig för ”Arkitekter”, samtidigt som de gör allt för att det inte byggs bostäder. Hur kan en arkitekt sabotera och hata byggherrar ????

  Gilla

 • Christer

  Någon sa nåt om ”Nya Miljonprogrammet”.
  Det första miljonprogrammet byggdes under slutet av -60 talet, då kostade det en miljon för att bygga över 100 lägenheter. De har ägts av Allmännyttan och utgör i Göteborg 55% av beståndet. Bostäderna har sedan dess betalats många gånger om av de boende.
  Allmännyttan har däremot inte låtit kapitalet, vinsten gå till fastigheten, utan den har gått till ägaren, som är kommunen.
  Med detta kapital vinsten, har man lekt och haft kul med racerbana i hamnen, byggt en hel del konstiga hus i stan och lekparker.
  Inget av vinsten har gått tillbaka till de boende, som nu vill ha bostäderna renoverade. Då skall Staten betala med skattekapital, anser man från Allmännyttan och vänster politiker.
  Så kan man lura de boende, att det är tryggt och bo i Allmännyttans bostäder.
  Bort med Allmännyttan och låt de boende få köpa bostaden till det marknadspris bostaden har, minus de belopp, som de har lagt ner i sitt boende under åren de har bott i huset. Det vore rättvist eller hur ??

  Gilla

 • Christer

  Tack för alla kommentarer. När det gäller statens samtal med Alliansen är de kallade till i morgon måndag, för samtal. Den som håller i det från Regeringen är M Andersson och då kommer det att handla om högre skatter endast, ökade räntekostnader för bostäder. Regeringen vågar inte göra så att det byggs fler hus på kortare tid. Då skulle många tusen tjänstemän på kommunala kontor bli arbetslösa, vilket vi byggare skulle tycka vare bra. Då skulle vi kunna få billig personal, som kan komma och lyfta och bära bräder, när byggandet tar fart.
  Den som talar om priset på bostäder har helt fel. NCC och Skanska har redovisat till Konkurrensverket att deras byggkostnad är 18.500 kr kvm, men de säljer för 58.000 kronor kvm, det blir skillnad på 4 000 000 i vinst för en lägenhet på 100 kvm. Markpriset är fördelat och förhandlat till lägsta kostnad.
  Dessa tjänstemän skickar när bygglovsanmälan kommer in till grannar för att inhämta synpunkter. Pedagogiskt bättre vore, om man sänder till grannar och säger att B N har beslutat att man skall bygga enligt den § och de beslutet hos kommunen, då hamnar överklagandet rätt och kostar inte byggherren tid och kapital i väntan på besked.
  Det är rätt vi har för många tusen tjänstemän på alla kommunala kontor, 1 500 000 offentlig anställda, (ej politiker), som har en månadslön tillsammans på 45 miljarder kronor + kontor, fastigheter, mark och allt annat, som de har och kostar oss medborgare, utan att vi får något tillbaka.

  Gilla

 • jockfall

  Allmänt känt att vi har för många tjänstemän i landet.

  Gilla

 • Räddsomfan

  Det är otroligt bra att det inte byggs mer idag och jag hoppas att det inte byggs något alls, invandrarna kan ju få för sig att dom är välkomna att stanna här vilket dom ju i 99% av fallen givetvis inte är. Sedan är det ju onödigt att bygga eftersom 3:e världskriget ändå har startat och det mesta kommer snart att utplånas ändå …tyvärr.

  Gilla

 • malmobon

  Snacka om kartell. PEAB, Skanska, NCC och nu IKANO lyckas få mark och snabba handläggningar, medans mindre bolag får kämpa i flera år.
  Har erfarenhet av denna bransch så den skall vi ändra på.

  Gilla

 • Fastighetsingenjören

  4 000 000 per 100 kvm BOA i vinst är inte sant. En nolla för mycket kanske? Håller dock med dig om problemet och anser att Gbg borde satsa på mindre byggrätter så att fler kan bygga. Ett hyreshus på 1000 lgh blir dyrare för konsumenten än 50st med 20 lgh… Dock inte sagt att dom inte kan sitta ihop.

  Gilla

 • Robin

  Detta ar dagens sanning. Har under manga ar forsokt att fa bygga pa sma komunla.markomraden som liten byggare bade i gbg och stromstad. Glom det, de som sitter pa komunen har redan smorats och kopts av de stora privata bolagen och de kommunala. Nu har jag lamnat sverige och min entrepenors anda far utrymme och jag ar glad

  Gilla

 • Robin

  Detta ar dagens sanning. Har under manga ar forsokt att fa bygga pa sma komunla.markomraden som liten byggare bade i gbg och stromstad. Glom det, de som sitter pa komunen har redan smorats av de stora privata bolagen och de kommunala. Nu har jag lamnat sverige och min entrepenors anda far utrymme och jag ar glad

  Gilla

 • eva

  Kommunpolitiker och kommunala tjänstemän sitter i knät på varandra och borstar varandra på ryggen.

  Gilla

 • Mary Agnes

  I Tyskland är det mycket vanligt med små hyreshusägare med typ 8 lägenheter. I Sverige lever bilden kvar av att företag är stora och sossarna är stora och facket är stort och alla dessa bastar tillsammans.

  Gilla

 • Tony

  På detta område liksom på så många andra,inför ansvar för
  tjänstemän. Det hade rensat ut en massa småpåvar som
  idag sitter och tycker att dom är enormt viktiga kuggar i
  samhällsmaskineriet, fast det är precis tvärtom många gånger.
  Varför i h….te skall inte tjänstemän ha ansvar för sina
  handlingar? Det får ju alla andra, gör vårdpersonal fel
  blir det avsked på grått papper utan ersättning, men om
  en tjänsteman mot förmodan blir av med jobbet, så blir
  det med en 14-15 månadslöner som tack! För vad??

  Gilla

 • Involuntarium.se

  Regelverk som försvårar, offentlig upphandling många gånger styrd till speciell utförare!

  Lite för lite för ofta och lite för många sammanträffande för att vara slumpen!

  Ska vi kalla det dold korruption?

  Det är det här som är det nya kunskapssamhället, inte konstigt att det kostar skjortan vad man än företar sig! Alldeles för många förståsigpåare som ska ha sin försörjning tryggad! De tillför inget av värde utan gör att kostnaderna bara ökar för producenterna!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: