Fler nyanlända utan jobb

INVANDRING. En alltmer tudelad arbetsmarknad där några har ett ovanligt bra läge för högre löner medan andra får det ännu svårare än i dag, det spår Swedbank. Och Swedbanks chefekonom Anna Breman, säger att risken för stigande arbetslöshet är stor.

– Det ser vi tyvärr som ganska troligt. Det är kopplat till att det är många nyanlända som har svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Många av dem väntar på att få sitt asylärende prövat. När de sedan får uppehållstillstånd och börjar söka sig ut på arbetsmarknaden finns det tyvärr en stor risk att en stor del av dem har svårt att hitta jobb. Då kan arbetslösheten åter bli högre, säger Anna Breman.

– Ungefär 70 procent av arbetslösheten i dag är i de grupperna. Och den närmaste tiden kommer den polariseringen att öka.

I dag är arbetslösheten omkring 7 procent. Enligt Anna Breman på Swedbank kan arbetslösheten nå upp till omkring 8 procent om två år.

Det är personer med låg utbildning som är mest utsatta – och egentligen oberoende av om de är födda i Sverige eller utanför Europa.

-Pettersson undrar, hur var det? Ljög SVT när de påstod att invandrarna var välutbildade? Och självklart spelar det roll var man är född, den som är född utanför Sverige kan sällan språket, känner inte till hur vårt samhälle fungerar eller de sociala koderna. Så för två personer med samma utbildning har icke-svensken det betydligt svårare på arbetsmarknaden. De kommer inte att bli några pensionsräddare utan pensionskrossare.

Fast det är inte invandrarnas fel utan politikernas och journalisterna som ljugit så in i…

Sveriges Radio

 

5 thoughts on “Fler nyanlända utan jobb

  1. Tänk om landets politiker i PK går miste om alla professorer och ingenjörer. Vilken katastrof för främst Röfven som inte kvar på sin post mycket länge till.

  2. Ja sju klöver politikerna har något att dölja. Just därför ljuger de om invandringen. sju klöver är en grovt kriminell samling Landsförrädare som är de värsta rasister som någonsin funnits. Ceausesco och hans fru har tillskansat sig en så liten del om man jämför med sju klövern så grovt kriminella Landsförrädare, så jag tycker det är märkligt att detta kan fortgå utan att någon sätter stopp för dem. Vi hade tur med olof, men efter olof kom det en tsunami med sinnessjuka ideer som skadat Sverige och dess befolkning för all framtid .

KommenteraAvbryt svar